söndag 29 maj 2016

En månad i Melbourne: om att flytta till Australien

Vi vet att många har väntat med stor spänning på vår första uppdatering från Australien. Det har varit en intensiv månad och nu börjar vi komma på plats ordentligt. Det är idag en månad sedan vi packade ner sommarkläderna i våra resväskor och lämnade Bali för sista gången. Och precis som alltid så tog det flera minuter (jämför med de "normala" 20 sekunderna) för mig att passera genom passkontrollen ut ur Indonesien och det påminde mig igen varför jag hade sett fram emot att lämna landet. Vi kan väl backa bandet lite grann och säga att vi började prata om att resa till Australien redan i september förra året. Vi hade funderat på det många gånger tidigare, och tanken under våra resor i Sydostasien var att fortsätta österut till Australien, Nya Zeeland och öarna i Stilla Havet. Det blev inte så, utan vi bestämde oss för att stanna en längre tid på Bali istället. Under hösten visste vi dock att vi skulle behöva bestämma oss om Australien ganska snart, eftersom vi ville ansöka om arbetsvisum och det var vi tvungna att göra innan vi fyllde 31 år. Tack vare våra vänner Ross och Fuzz här i Melbourne och en allmänt bra magkänsla bestämde vi oss för att det var dit vi skulle flytta. Visumansökan gjorde vi i början på november och efter ett par dagar hade vi våra visum klara. Vi bokade flygresan och sedan dess har vi väntat...

Så var det till slut dags. Vi hade en trevlig flygning med AirAsia från Bali till Melbourne. När vi bokade biljetterna i november fanns det riktigt billiga businessbiljetter så vi reste båda (med 80 kg bagage) för 4000 kronor hela vägen till Australien. AirAsias businessklass är verkligen ingenting att skryta med, mer än att vi fick en egen incheckningskö, sitta längst fram i planet och kunde ligga ner och sova. Inte en droppe alkohol på planet med andra ord. 


Vi lämnade Bali strax efter midnatt och landade i Melbourne vid 8-tiden på morgonen. Vi fick cirkulera i ungefär 20 minuter innan vi fick landa och sedan gick inflygningen över Melbourne vilket var riktigt kul.  


Vi välkomnades av ett flygbolag som vi inte sett tidigare (Qantas). Tack vare att vi hade rest i business så fick vi gå genom expresskön genom passkontrollen och tullen - och det var vi verkligen glada för. De vanliga köerna var galet långa men vi behövde inte köa mer än 10 minuter. Nästa gång vi landar här vet vi vad som väntar...


Vi blev upphämtade på flygplatsen av Ross och vi spenderade resten av dagen tillsammans med honom, Fuzz och deras lille son Ayden som föddes i januari. Vi stannade på Dan Murphy's på vägen och vi kunde snabbt konstatera en sak - Systembolaget kan slänga sig i väggen. Här snackar vi utbud! Och bargain bin, hur bra är inte det? Billigaste vinflaskorna kostar 3 dollar, alltså 18 kronor. Öl kostar lika mycket som i Sverige.Vi välkomnades med en fantastisk hemlagad middag och vin från regionen Victoria (där Melbourne ligger). Trots att temperaturen visade 25 grader så var det märkbart kallare än på Bali och jag frös förstås hela kvällen. Vår första dag i Melbourne slutade med att vi flyttade hem till Ross och Fuzz vänner Julie och Ryan som bor i förorten Mordialloc som ligger vid havet, en dryg timmes tågresa söder om Melbourne. Den andra dagen satte vi igång med att leta lägenhet. Det är stor skillnad jämfört med hur det funkar i Sverige. Vi började alltså på torsdagen med att registrera oss på bostadssajterna Domain och Realestate. Där läggs alla hyreslägenheter upp och man bokar in sig på en visning, precis som man gör med bostadsrätter i Sverige. Vi tog kontakt med mäklare och bokade in oss på ett par visningar som skulle hållas på fredagen och lördagen. På lördagskvällen var vi dessutom bjudna på lille Aydens aqiqah som är en muslimsk högtid, jämförbar med det kristna dopet. En annorlunda och trevlig kväll med fantastiskt god indisk mat (Fuzz familj har sitt ursprung från Fiji och Indien).Imponerande H&M i hjärtat av Melbourne
Vi spenderade sedan två dagar med att åka kors och tvärs över Melbourne för att titta på lägenheter. För övrigt ett jättebra sätt att lära känna staden. Vi tittade totalt på sju lägenheter och vi gillade fem utav dem. Det vi gjorde sedan var att ägna söndagen åt att skicka in en intresseanmälan på respektive lägenhet, innehållande bland annat referenser, vår arbetslivserfarenhet, nuvarande arbete och bevis på finansiella tillgångar. Vi hade såklart ingen aning hur mäklarna skulle bedöma oss som potentiella hyresgäster och vi förberedde oss på att inte bli erbjuden någon av lägenheterna.

En av lägenheterna vi tittade på låg granne med IKEA.

På måndag morgon började mäklarna höra av sig för att stämma av vårt intresse och ställa eventuella följdfrågor på vår intresseanmälan. Det visade sig att de var mer noggranna med referenserna än vad vi trott, mest för att det är inget man bryr sig jättemycket om i Sverige. Vi höll tummarna hela dagen och till vår stora förvåning hade vi i slutet av dagen blivit erbjudna tre utav lägenheterna. Vi hade till och med riktigt svårt att välja mellan två utav dem. Till slut bestämde vi oss för lägenheten som vi tittade på allra först, som ligger på Fitzroy Street i St Kilda, ett par minuter från den här stranden och ca 15 minuter med spårvagnen till centrala Melbourne. Enda nackdelen var att vi var tvungna att vänta en vecka tills lägenheten skulle bli ledig, jämfört med de andra två vi blev erbjudna som var lediga direkt. Så vi flyttade hem till Fuzz föräldrar precis som vi hade bestämt på förhand.


Bilderna må se gråa ut men vädret de första dagarna var riktigt skönt, även om vi inte var vana vid temperaturer under 25 grader. Däremot så kunde vi konstatera hur skönt det var att inte svettas hela tiden och vara konstant överhettade. De här bilderna är från St Kilda Beach, där vi nu bor.


Fuzz föräldrar bor i Bundoora som är en förort en dryg timme norr om Melbourne. Här ligger många vackra hus och ett stort parkområde med golfbana. Det var här vi på riktigt började se skillnaderna mellan Sverige och Australien... vad sägs om kakaduor och papegojor i parken?


Niclas spelade golf i underbart höstväder och vi hade sällskap av kängurur på en utav greenerna. Kändes superexotiskt!


I Bundoora ligger Melbournes högsta (naturliga) punkt. Ett par hundra meter över havet, inte mycket att skryta med men tillräckligt mycket för att se Melbournes skyline och havet.

Vi blev rysligt väl om händertagna hos Fuzz föräldrar. Så otroligt generösa människor! Vi fick knappt handla själva och bidra med någonting, och Fuzz mamma lagade helt magisk indisk mat till oss. Vi lärde oss så mycket om fijianska kultur och deras indiska arv. Det var en riktigt härlig vecka!

Medan vi väntade på att flytta in i vår lägenhet var det dags för nästa projekt. Söka jobb. I Australien finns en jobbsida där merparten av alla jobb annonseras så vi spenderade oerhört mycket tid där. Problemet med vårt visum (working holiday visa) är att vi bara kan jobba 6 månader för en arbetsgivare. Det är alltså ingen idé att söka jobb som är tillsvidare, så utbudet minskar drastiskt och konkurrensen på de jobben är stor.  Dessutom får man respons på 1 utav 10 sökta jobb, så det gäller att kämpa på. 

Vi ordnade också med skattenummer (som man måste ha för att arbeta här), öppnade bankkonton (som är förvånansvärt lätt) och ordnade med ett gäng andra praktiska saker.
Äntligen blev det dags för flytt. 13 dagar efter att vi kom till Melbourne flyttade vi in i vår lägenhet. Vi glömde nämna det tidigare, men vi letade bara efter möblerade lägenheter eftersom vi inte ville investera en massa pengar i möbler. På inflyttningsdagen hade vi planerat att åka och handla allting som saknades i lägenheten, i princip allt utom möblerna. Vi blev förvånade när vi kom till lägenheten - allting fanns redan där. Verkligen allt, från toapapper till tvättmedel, dammsugare och sängkläder. Hur lyxigt som helst! Så vår inköpslista minskade med typ 75 % vilket var riktigt skönt. Vi fyllde kylen och skafferiet och tog bussen till IKEA. Dessvärre inte den bästa IKEA vi varit på och restaurangen var definitivt sämst av de IKEA vi besökt i utlandet. Medan vi ägnade dagarna åt att söka jobb så tog vi välförtjänta pauser för att upptäcka närområdet. Nere vid stranden finns en härlig strandpromenad som sträcker sig hela vägen in till city. Längs vägen ligger också ett par utegym, vilket är perfekt när man är ute på en löprunda. Varje söndag är det marknad här nere. Förra helgen hade vi picknick på stranden och vi promenerade sedan ut till St Kilda Pier för att spana efter pingviner. Vi hade ingen lycka med pingvinerna men solnedgången var fantastisk.Solbrännan från Bali är snart ett minne blott...

Vackert på en tidig löprunda förra veckan!
Rakt över gatan från oss ligger Albert Park, med Melbournes skyline i bakgrunden. På södra och västra delen av parken ligger mängder av fotbollsplaner, tennisplaner och planer för cricket, rugby och australisk fotboll. Runt sjön är det 6 KM, perfekt för en promenad eller löprunda.

Vi har också många fina kvarter i närheten av Fitzroy Street med mysiga caféer och riktigt bra restauranger. Marknader är en stor grej i Melbourne och det ligger minst en "permanent" marknad i varje stadsdel. Prahran Market ligger en halvtimmes promenad bort och South Melbourne Market ligger en dryg timmes promenad från oss. 


Melbourne är en stad för livsnjutare. Kaffekulturen liknar ingenting vi har sett förut och överallt kan man få tag på en riktigt bra kaffe (snittpriset är $3.50 / 21 kronor). Fish & Chips är stort och det finns många sköna brittiska/irländska puber. Och såklart vin från regionen Victoria som finns att njuta av överallt, även på caféer. Allting handlar om att mat ska presenteras vackert och nästan alla restauranger, caféer och marknader har instagramkonton som de fyller med vackra bilder. Det finns också mängder av instagramkonton om mat & dryck i Melbourne som man kan inspireras av.


Och vad händer på jobbfronten? I förra veckan lossnade det äntligen för mig och jag var på en intervju i måndags. Dagen därpå fick jag göra ett par timmars provjobb och i torsdags jobbade jag min första dag som receptionist/administratör/allt-i-allo på ett gym i city. Nu har jag jobbat tre dagar och det har varit otroligt kul! Niclas kämpar på med jobbletandet och förhoppningsvis lossnar det snart för honom också.


Aha-upplevelser i Australien
 • Det finns en glass som heter Golden Gaytime. Vet inte om det hade funkat i Sverige...


 • Australiensarna är fantastiskt artiga, hjälpsamma och omtänksamma. Vi vet inte hur många gånger vi har fått frågan om vi behöver hjälp eller vill ha en vägbeskrivning.
 • Alla kostnader här, oavsett om det är lägenhetshyra, olika medlemskap eller telefonabonnemang anges som veckopriser. Även om man betalar månadsvis så får man alltid priset per vecka.
 • Vi har inte listat ut varför men australiensarna går inte mot röd gubbe.
 • Här är det - på riktigt - kutym att man reser sig för någon äldre på bussen eller tåget. 
 • Internet i Australien är ett kapitel för sig. Här snackar vi inte fiber utan ADSL... Och det är dyrt!
 • Till skillnad från i Sverige där standardutbudet på TVn är typ fem kanaler så har man här tillgång till ca 20 kanaler MEN det är reklam HELA TIDEN. Alltså var åttonde minut...
 • Ett företag skickar faktura för kallvatten och en annan skickar faktura för varmvatten. Fullt logiskt... när är det egentligen varmvatten och när är det kallvatten, undrar vi?
Under vår månad i Melbourne har vädret sakta men säkert gått från höst till vinter... Nu är det inte längre 20 grader på dagarna utan med lite tur 15 grader och solsken. De dagar då det har regnat och varit 12 grader hör man folk överallt utbrista "varför bor jag i det här jäkla landet...." och då tänker vi att de har egentligen ingen aning vad de snackar om. De borde göra ett studiebesök i Sverige i mitten av januari... Vi är, oavsett vädret, väldigt glada att vara här!


1 kommentar:

 1. U nderbar läsning, jag älskar verkligen detta land. Grattis till jobbet och vi håller tummarna för Niclas. Intressant att läsa om hur man söker jobb Down under. Väntar med spänning på att höra om er första känguru-hamburgare :)

  SvaraRadera