tisdag 20 september 2016

Weekend i Grampians National Park och Great Ocean Road

Fem månader och vi har inte hunnit se mycket mer av Australien än Melbourne. Emma hade en långhelg på gång så vi bestämde oss för att ge oss ut på en roadtrip. Vi fick tips om att åka till Grampians National Park medan Great Ocean Road har funnits på vår att-göra-lista länge, och båda funkar väldigt bra att göra under en och samma resa. Här kommer ett helt gäng med bilder från vår härliga helg!


Niclas hämtade ut hyrbilen på fredagsmorgonen och sedan var vi på väg österut. Ganska snabbt efter att ha passerat genom Melbournes förorter var vi ute på Australiens slätter. Får, får och får så långt ögat kan nå. Inte förrän vi passerat Ballarat började landskapet förändras och bergen tornade upp sig i väster. Ju närmare Ararat vi kom (20 mil väster om Melbourne), desto fler blev antalet vingårdar. Resans första stopp blev på Montara Wines. En liten vingård med fantastisk utsikt. I regel alla vingårdar bjuder på gratis vinprovning och såklart möjlighet att köpa med sig en flaska eller två. Vi beställde en lokal smaktallrik och till den drack vi ett bubbel, en Riesling och en Shiraz - alla av fantastisk kvalitet.


Från Montara Wines körde vi de sista 5 milen till Halls Gap, utgångspunkten för Grampians National Park. En liten by som inte skulle ha några besökare om det inte vore för nationalparken. Men nu, tack vare turisterna, så finns här ett litet utbud av restauranger och caféer, samt ett stort antal motell och campingar. Vi började med en klassisk australiensisk fika (kaffe och rostad banankaka med smör) innan incheckning på Gariwerd Motel. Ett mysigt litet motell som drivs av ett väldigt engagerat par. Standarden ser lite sisådär ut, men för att vara ett budgetboende för $100 (ca 600 kronor) per natt så var det här riktigt bra.


Vi ville inte spilla någon tid. Efter incheckningen tog vi bilen uppför berget och stannade vid första utsiktsplatsen, Boroka Lookout. Här blickade vi rakt österut och kunde se solen skina över de blommande rapsfälten. Det var bara 7 grader uppe på berget, så mössa och vantar var ett måste. 


Vidare till nästa stopp, Reed Lookout. En kort biltur ännu längre uppför berget och här fantastisk vy över södra, västra och norra delen av parken. Skogsbränder är ett stort problem under sommaren, då temperaturen kan nå 40 grader. Från brandtornet kan myndigheterna övervaka utvecklingen dygnet runt.

Från Reed Lockout följde vi promenadstigen till The Balconies. Vi hade bestämt oss för att hinna med ett stopp till innan solen skulle gå ner. MacKenzie Waterfall. Förra veckan regnade det så mycket att stora delar av Victoria låg under vatten, vilket blev till vår fördel eftersom att vattenfallet var fyllt till bredden. Dock var sista sträckan ner till vattenfallet avstängd så vi tog en avstickare genom skogen för att se vattenfallet på håll, vilket på sitt sätt är häftigare än att stå mitt i det.I Halls Gap betar kängururna fritt. De gillar speciellt gräset på ovalen i centrala byn. Otroligt coola djur som är förvånansvärt fluffiga och mjuka. Ni ser väl den lilla bebisen som tittar ut? 
Vi hade packat med oss vin, ostar, parmaskinka, bröd och oliver som vi avnjöt på motellet i Halls Gap. Morgonen därpå checkade vi ut vid 10-tiden och körde till utgångspunkten för Pinnacle Lookout. Något influerade av kylan dagen före klädde vi på oss ordentligt. Men som ni kan se så sken solen från en klarblå himmel och vi behövde ganska snabbt ta av halsduk och jacka. Vandringen mot Pinnacle är väl skyltad och iordninglagd, och stigningen är drygt 500 meter genom det häpnadsväckande landskapet. 
En av de mest fascinerande delar av vandringen var Silent Street. En smal gångväg som på sina ställen inte var bredare än en meter. 

Efter Silent Street var det inte långt kvar till The Pinnacle, där utsikten över Halls Gap och östra Victoria var minst sagt magnifik.
Efter en skön stund i solen började vi vandringen nedför. Man kunde välja mellan att vandra ner mot byn Halls Gap eller tillbaka samma väg som vi kom (vilket vi gjorde eftersom att vi hade bilen parkerad vid utgångspunkten). 


På vägen ner gick vi genom Grand Canyon. En otroligt häftig bergsskreva med höga bergsväggar på båda sidorna. 
Lagom möra i benen styrde vi sedan Jeepen söderut, mot Warrnambool. En slumrig liten kuststad som är den västra utgångspunkten för Great Ocean Road. Men först ett par stopp längs vägen (för övrigt en av de vackraste vägar vi någonsin åkt på).


Vi kom fram till Warrnambool sent på eftermiddagen och checkade in på Mid City Motel. Ett nyrenoverat och uppfräschat motell med gångavstånd till den lilla restauranggatan. Efter incheckning och lite vin på rummet så gick vi till Nonna's och åt en fantastiskt god italiensk middag. Faktiskt vår första riktiga middag på restaurang sedan vi kom till Australien. En förrätt, varsin varmrätt, en flaska vin och en kaffe för drygt 650 kronor. 


Söndag morgon gav vi oss iväg från Warrnambool. På väg ner för att ta en titt på stranden passerade vi en marknad med allt från blommor till vin, ost och honung. En fint litet utbud av vad trakten har att erbjuda. Och såklart, en ståtlig espressomaskin där kön ringlade lång.Första stoppet längs Great Ocean Road blev Logan's Beach Whale Watching Platform. Japp, man kan se valar direkt från stranden. Men inte en dag som i söndags, med hård vind och 9 plusgrader. 
Sedan avlöste stoppen varandra och vi hann knappt sätta oss i bilen innan det var dags att promenera ut till nästa utsiktsplats. Det regntunga vädret gjorde upplevelsen ännu lite coolare med stora vågor och stränderna fulla av skum. Här är Bay of Islands, Worm Bay och Bay of Martyrs. 
Någon kilometer längre österut kom vi till The Grotto, en cool "grotta" där havet har format en avsats dit havsvattnet inte längre kan nå.Och så dags för en av de mest kända stoppen längs Great Ocean Road - London Bridge.
Inte långt därifrån ligger The Arch.

Framme i Port Campbell och dags för lunch. En klassiskt serverad Fish&Chips och fiskburgare. 
I många delar av världen ska pappret slängas bredvid toalettstolen och här uppmanas man att kasta det i toan. Man kan ju förstå förvirringen...


Näst efter Port Campbell gjorde vi ett stopp med flera olika utsiktsplatser. Razorback, Loch Ard Gorge och Thunder Cave.
Och så kom vi slutligen till The 12 Apostles. Great Ocean Road's mest berömda utsiktsplats. En gång i tiden fanns här 12 apostlar, men nu är de inte fler än 6. Inte så konstigt med tanke på att kustlinjen låg drygt 300 meter längre ut för 6000 år. De 12 Apostlarna är helt klart det mest turistiga stoppet längs vägen, med ett besökscentrum och stor parkeringsplats. Vi tyckte båda att flera utav de tidigare stoppen hade varit mer häpnadsväckande, men visst är det ändå en häftig plats?! Och vi hade turen att få solsken precis när vi kom fram.
Efter apostlarna svänger vägen upp från kusten och återkommer inte till havet förrän efter ett tiotal mil. På grund av det kraftiga regnet tidigare i veckan så hade många sträckor drabbats av ras vilket gjorde att flera delar av Great Ocean Road var avstängda. Dessutom hade klockat hunnit bli eftermiddag så vi styrde tillbaka mot Melbourne. Vägen hem var delvis ösregn och delvis sol, men såklart var det skyfall när vi närmade oss Melbourne - staden med det oförutsägbara vädret!
Ett mastigt blogginlägg senare och vi blickar tillbaka på en fantastisk helg. Så många vyer och häpnadsväckande platser att minnas för lång tid framöver. Vi har fortfarande östra delen av Great Ocean Road kvar att se och det ser vi verkligen fram emot!

NÅGRA PLANERINGSTANKAR

 • Optimal tid på året att åka är vår och höst. På sommaren är det för varmt och risken för skogsbränder är stor. Se bara till att prognosen visar sol, speciellt när du ska till Grampians.
 • Det spelar egentligen ingen roll om du ser Great Ocean Road först eller sist, men vi kommer åka Great Ocean Road först nästa gång.
 • Det går alldeles utmärkt att hyra husbil och sova i den längs vägen. 
 • Spara in pengar på att ta med egen mat och dryck. 
 • Bensinen i Australien är ungefär halva priset jämfört med Sverige. Då kan man lägga några extra kronor på en bra bil eftersom att bensinen är så billig. 
 • Bra skor och kläder för alla väder är ett måste. Glöm inte kameran!

1 kommentar:

 1. Intressant läsning och väldigt fina bilder. Idag gör dotter, svärson och barnbarnet (som bor och studerar i Melborne) just denna tur. Tyvärr är det väldigt varmt idag men ibland kan man inte välja.....
  Tack för fin information. Nu vet jag vad som väntar mina kära.
  June

  SvaraRadera