söndag 13 juli 2014

Om att sticka - vaccinera dig före resan!

Vi konstaterade häromdagen att det har funnits en kostnad som vi inte alls har räknat med. Vaccinationer! 

Vi har båda rest kort och långt under många år och gjort grundvaccinationerna såsom hepatit. I Emmas vaccinationsbok finns sedan tidigare tre Twinrix (hepatit), en polio och fem Dukoral (kolera). Detta till ett värde av drygt 3500 kronor. 

Nu gör vi en lång resa till, för oss just nu, okända destinationer. Vi har nu varit och stuckit oss i armen ett par gånger och när vi började summera kostnaderna så insåg vi att vaccinationer absolut hör hemma i resekalkylen. 

Vi har först och främst tagit två TBE-sprutor (viktigt när man bor i Roslagen) för 720 kronor. Detta vaccin hör inte hemma i resevaccinet men är trots det riktigt bra att ha!

Vi har tagit två sprutor japansk encefalit som är en virussjukdom som sprids av myggor, 2000 kronor. Vi har tagit en spruta stelkramp för 250 kronor (som man dessutom får sjukt ont i armen av). Vi kommer inför avresa att ta tre doser Tyfoid (febersjukdom som sprids via mat) tre veckor innan avresa för 320 kronor. En vecka innan avresa tar vi en dos Dukoral som kostar 270 kronor. Vi kommer ha med oss malariaprofylax på resan som vi kan ta ifall vi skulle få hög feber (medan vi uppsöker läkare), 500 kronor. Beroende på var man ska befinna sig så kan även rabiesvaccin vara en god idé men det kommer vi inte behöva, i annat fall så kostar grundvaccineringen 2950 kronor.

Till vaccinationerna så tillkommer naturligtvis även sådant som myggmedel (100 kr per förpackning), myggnät (ca 500 kr), resorb (ca 50 kr per förpackning) och självfallet andra läkemedel såsom smärtstillande och magtabletter. 

Så, våra vaccinationer inför denna resa har kostat drygt 4000 kronor (8000 kronor tillsammans) och med övriga vaccinationer inräknade nästan 8000 kronor vardera (ca 16000 kronor tillsammans). Med myggmedel och resorb och annat smaskens så borde vi vara uppe i 20000 snart...

Vi tror att många skulle tycka tusan så onödigt med alla dessa sprutor. Ja, det är möjligt. Samtidigt så tycker vi att det är en prisvärd försäkring jämfört med risken att bli sjuk och kanske få en hel resa förstörd, eller än värre - men för livet. Vaccinationerna utgör trots allt "bara" 3% av vår resebudget, men är likt förbenat viktigt att ta med i beräkningarna - kostnaderna för vaccineringarna motsvarar en dryg månadsbudget för oss i t.ex. Filippinerna - så vårt tips är att skaffa sig bra koll på sprutorna i god tid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar