tisdag 4 november 2014

Komodovaraner i Komodo National Park - en fantastisk båtresa

I lördags morse klev vi upp klockan 6.00 för att ge oss iväg på en tvådagarstur med båt från Flores till Komodo National Park och tillbaka. Vi hade fått 7.30 som starttid, vår svenske medresenär Svante hade fått 7.45 och de kanadensiska tjejerna Morgan och Renée skulle komma klockan 8.00. Så, någonstans omkring 8.30 lämnade vi hamnen i Labuan Bajo.Det var riktigt kul att lära känna Svante från Trollhättan


Vårt första stopp var Rinca Island som är en del av Komodo National Park. Vi möttes av vår guide när vi klev av båten. Innan vi ens hade hunnit ta oss förbi registreringen i huvudbyggnaden så hade vi sett en komodovaran. Komodovaranerna (vars ursprung är 40 miljoner år tillbaka i tiden) finns endast på några få platser i världen och alla är omkring Flores i Indonesien. Komodo National Park har totalt ungefär 5000 komodovaraner. En fullvuxen komodovaran, som för övrigt är världens största ödla, blir upp till 3 meter lång och väger omkring 70 kilo. 

Vi vandrade runt på Rinca Island i ungefär en timme och fick se ganska många varaner, däremot inte ute i djungeln utan snarare där varanerna visste att det fanns mat. Vi stod och tittade på ett gäng varaner som låg och sov när en råtta kom springande från ingenstans - sedan sprang den inte mer. 
Alla ville ha råttan!
Väl tillbaka på båten så fick vi lunch. Det är verkligen fascinerande att de kan laga så god mat med de begränsningar som finns på en liten båt! Resan fortsatte - med slutmål Komodo Island.

Vi hoppade i vattnet utanför Pink Beach för att snorkla en stund. Det är lite svårt att se på bilden men stranden var verkligen rosa när sanden blev blöt. Det var fin snorkling utanför stranden med fantastiska koraller.

Vi lade ankar utanför Komodo Village för att sova där under natten. På vägen dit såg vi en stor grupp delfiner :)På den lilla kullen bodde ett par svarta getter!


På kvällen kom några familjer till vår båt och ville sälja småprylar - och Bintang. Den här killen kommer att bli en fantastisk säljare när han blir stor, han har redan imponerande skills. Vi hade en rolig pratstund med honom.

Vi sov förvånansvärt bra på båten och vaknade vid 5-tiden när det hade börjat ljusna. Det var helt underbart att se solen gå upp medan naturen vaknade till liv igen. 


Medan vi åt friterade bananer och drack Flores-kaffe till frukost så åkte vi till Komodo Island för att besöka nationalparken och se fler komodovaraner. Vi var där vid 7-tiden på morgonen och det är då varanerna är som mest aktiva. Väldigt spännande - eller läskigt beroende på hur man ser det. Vi ska även tillägga att både på Rinca och Komodo så fanns det massor av andra djur (som varanerna åt); apor, vattenbufflar, hjortar, grisar/vildsvin, ormar, getter, ödlor och fåglar.Det lilla båtgänget!

Så här nära vågade jag gå en varan :)
Resan gick sedan vidare mot Manta Point. Längs vägen såg vi massor av delfiner och en gång simmade de framför båten :) Vid Manta Point snorklade vi med 5 mantas, eller djävulsrockor på svenska. En utav mantorna var SÅ stor, vi gissade på drygt tre meter. Även om det var djupt vid manta point och vattnet var ganska grumligt så var det en fantastisk upplevelse att få se dessa stora vackra djur. Dessvärre hade vi ett litet missöde med GoPro-kameran och mantabilderna är borta...


Vi åkte sedan vidare mot Kanawa Island där vi stannade för att snorkla. Korallerna var fantastiska och vi fick se en hel del coola fiskar. Niclas lyckades se ett helt gäng drakfiskar.


De små bruna bollarna är maneterSe men inte röra!När vi kom tillbaka från snorklingen så höll en av skepparna på med lite städning!

Efter Kanawa Island for vi hemåt igen, mot Labuan Bajo. På vägen åt vi jättegod lunch och njöt av den sista stunden på båten.Niclas gav sina glasögon till kaptenen - och visst ser de ut att vara gjorda för honom!? 
Sammanfattningsvis så var resan helt fantastisk och vi fick uppleva så mycket djur och natur! Dessutom var det riktigt kul att få sällskapa med en annan svensk ett par dagar :)Några prisuppgifter från resan
 • Båtresa 2 dagar/1 natt
  • 800000 Rp per person (460 kr)
 • Inträde till Komodo National Park
  • 20000 Rp per person (12 kr)
 • Avgift för kamera
  • 50000 Rp per kamera (30 kr)
 • Guide
  • 80000 Rp per grupp (46 kr)
 • Bintang
  • 50000 Rp (30 kr) utanför Pink Beach och 40000 Rp utanför Komodo Island (24 kronor) från båtförsäljare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar