fredag 7 november 2014

Vi sammanfattar: FLORES


Vad tyckte vi om att bo och leva

Labuan Bajo tyckte vi var en väldigt knepig plats. Själva staden är inte alls stor och den är dessutom ganska (eller väldigt, beroende på hur kritisk man är) oattraktiv. Det mesta händer kring huvudgatan och hamnen. Lokalbefolkningen är riktigt oskön och att gå omkring i staden som ensam tjej är inte att rekommendera. Överallt stirrar männen efter en och det finns till och med de som springer efter. 

Vi trodde att Labuan Bajo skulle vara en mysig liten hamnstad med lokal feeling men tyvärr inte. Det finns ett par bra restauranger, två kaféer och massor av dykshoppar och turistkontor. En del ställen har wifi. Överallt skyltar man med båtturer och bilresor över Flores inland. Så fort man visar sig på gatan så skriker folk efter en för att försöka sälja turer. Samtidigt som de vill göra business så känns det som att de inte tycker om att man som turist har pengar att spendera, det fick framförallt Emma erfara när hon skulle ut och handla på egen hand. Det finns ett jättebra apotek längs huvudgatan och läkaren finns där några timmar på eftermiddagen. Bageriet har jättegoda bananchokladmuffins och det går att få tag på en "vanlig" kopp kaffe.


Om man inte planerar att åka på båtturer eller är på väg österut över ön så ser vi ingen anledning att åka till Labuan Bajo. Det finns liksom ingenting att göra här.


Vi bodde på ett ställer som hette Gardena Hotel, det var okej standard - från en backpackers perspektiv - men absolut inget speciellt förutom utsikten som var fantastisk från vårat rum högst upp. Vi skulle inte rekommendera hotellet för någon som är på en romantisk semester. Spola i toaletten, det gör man med en hink, ingen knapp att trycka på här inte.  

Vad tyckte vi om att äta och dricka


I lilla Labuan Bajo finns det två italienska restauranger och en medelhavsinspirerad. Det finns ett bageri och ett kafé. I hamnen finns det små warunger som öppnar upp på kvällen, men that's it. Variationen är med andra ord inte så stor även om kvaliteten är OK. Däremot är priserna betydligt högre än vad vi förväntade oss. Vi har dock inte ätit någonting spektakulärt under vår tid i Labuan Bajo. 

Vad tyckte vi om att ta sig runt


Planen var att hyra moppe och åka runt ett par dagar men det blev inte så. Enligt de som har gjort det så är vägarna ganska risiga men det går ju såklart ändå. Det är lite dyrare att hyra moppe här än t.ex. på Bali. De flesta betalar mellan 75000 - 100,000 Rp (45-60 kr) per dag. 

Vi hyrde en chaufför sista dagen och betalade totalt 600,000 Rp, alltså 360 kronor. Han körde oss till ett vattenfall och sedan till flygplatsen och totalt var vi iväg nästan 5 timmar. Vi skulle tro att det går att pruta ner priset lite till.


Det kanske bästa sättet är att ta sig runt är med båt. Det är vanligt med turer ut till Komodo National Park där man kan vandra och se Komodovaraner. Det finns även turer med övernattningar där man stannar för att snorkla och/eller dyka längs vägen vilket vi gjorde. Vi betalade 800,000 Rp per person (480 kr) vilket vi tyckte var väldigt bra, men priserna varierar kraftigt. Det finns betydligt dyrare resor än så. Vi skulle tro att standard ligger kring 1,000,000 Rp (600 kr) för en dagstur med dykning. Vi tror att research är superviktigt och att man pratar med andra som åkt på liknande turer.

Vad tyckte vi om att göra


Vi gillade verkligen vår båttur. Den skulle vi rekommendera till alla (som inte blir sjösjuka). Besättningen var underbara, även fast de knappt kunde någon engelska och en var stum, var det aldrig ett problem. Lär mer om våran båtresa här. En bilresa (eller med moppe om man är väldigt äventyrlig) tror vi kan vara häftigt men det tar 4-5 dagar. I övrigt finns det inte mycket att göra. Runt Labuan Bajo finns det bara ett fåtal stränder.

Det var fantastiskt att besöka vattenfallet Cunca Rami. Det var en ganska tuff och brant promenad men otroligt vackert nere vid fallet. Det var kul att träffa lokalbefolkningen som var väldigt trevliga och vår guide tog massa foton som han skulle lägga upp på sin Facebook.


Vad tyckte vi om vädret


Labuan Bajo var väldigt varmt. Varje gång vi hade promenerat uppför alla trappor till vår bungalow så fick vi ta en kall dusch för att inte smälta bort. Soligt och inte en regndroppe i sikte. Knappt under 30 grader någon gång under dygnet. Ute bland öarna var det riktigt torrt och kargt men inåt land var det betydligt frodigare och mer utav djungelklimat. När vi var ute på båtturen och sov var det riktigt svalt och skönt under natten. 

Vad tyckte vi om prisläget


Vi trodde att Flores/Labuan Bajo skulle vara billigt, men verkligen inte. Om man inte gick på de väldigt lokala små warungerna med street food så kostade en (alkoholfri) middag för oss två drygt 120 kronor. Då ska man komma ihåg att vi på många ställen har ätit middagar med öl för runt 30 kronor. Allting var helt enkelt dyrare här än på tidigare platser vi har besökt. För vårat enkla boende betalade vi ca 140kr/natt. Det kan tyckas vara lite dyrt med tanke på standarden men eftersom vi fick den utsikten vi hade kan vi säga att det var ett ärligt pris.  

Vad tyckte vi inte om


"Problemet" är att det är ganska dyrt att ta sig till Flores. Flyget kostar ungefär 3000 kronor per person från Bali ToR. När man kommer hit så inser man att allting är väldigt dyrt, vilket ju såklart är väldigt problematiskt när man har en budget att leva efter. Samtidigt så har man betalat mycket för att komma hit så när man väl är här så vill man ha valuta för pengarna och det innebär att betala dyrt för båtturer eller bilresor. Vi hade tur och hittade ett bra pris för en väldigt fin båttur men det finns ju såklart även de som blir besvikna.

Vi tipsar!

  • Gå igenom budgeten och se om den pallar en resa till Flores.
  • Det finns mycket att se på ön men det är dyrt.
  • Det går bara att se Komodovaraner på fyra platser i världen, vilka alla ligger i den här delen av Indonesien så ta chansen!
  • Boka resan hit, kom på vad du vill göra och boka sedan hemresan utifrån det. Vårt flyg hit var halvfullt så det är inga problem att komma hem.
  • Om man vill se mer av ön behövs det gott om tid. Vi skulle säga att man behöver ca 2 veckor om man vill se hela ön med chaufför. 
  • Tro inte på priserna taxichauffören säger om turer runt ön i resan från flygplatsen till hotellet. Allt är väldigt prutbart. 
  • Om ni får erbjudanden i taxin, ta hans telefonnummer och säg att ni vill ha hans bästa pris och sen ska ni kolla med andra och återkomma till honom om han har det bästa priset. 
  • Kom hit om ni vill åka på båtturer med fantastisk snorkling och naturliv som Komodovaraner och Rockor. 
  • Var beredd på att vissa "locals" är ganska dryga medan andra är väldigt sköna. Vi märkte av detta mönster här mer än på andra platser vi har varit på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar