lördag 11 juli 2015

Tankar kring att komma tillbaka till Sverige


För ganska så exakt fyra veckor sedan landade vi på Arlanda efter ett dygns resande från Bali. Imorse läste jag att flygplatsen på Bali (tillsammans med fem andra flygplatser i närheten) är stängd efter att vulkanen Raung på östra Java haft ett utbrott. Förra veckan var det en annan vulkan nära ön Flores (där vi var i oktober) som hade utbrott och tillfälligt stoppade flygtrafiken. Ska bli intressant att fortsätta följa händelseutvecklingen.

Nu efter fyra veckor så har vi upplevt de flesta kulturkrockarna. Det känns fortfarande konstigt att hälla ut vatten i handfatet och varje gång jag ska låsa en dörr så försöker jag låsa två varv (som överallt i Sydostasien) istället för ett som finns på alla dörrar här. Någonting som är svårare att hantera tycker jag är det överflöd som finns i princip så fort man rör sig utanför hemmet. Det är tio sorters mjölk och mängder av olika tandkrämer, hudkrämer och för att inte tala om förvirringen när jag gick på Systembolaget första gången. Hur ska jag som konsument kunna välja? Vad ska jag basera mina val på? Jag kan ju alltid ta den produkt som är billigast eller den som är fairtrade om jag vill ha det, men utöver det? Är det alltid så bra att ha så många olika valmöjligheter?

Och en annan sak som är helt absurd är att man kan köpa vissa livsmedel året om. Om du reser runt i Sydostasien och frågar efter avokado eller mango så är det långt ifrån alltid som du kan få ta på det eftersom att det inte är säsong. Men i Sverige ska det alltid finnas tillgång till mango och avokado. På Bali kostar papaya ungefär 2,50 kronor per kilo. När jag går in på Coops hemsida kostar papayan ca 100 kronor per kilo. Jag tänker också på de som blir lurade när de köper (vad som annonseras vara) svenska körsbär i maj/juni, trots att skördeperioden vanligen börjar i mitten av juli. Jag tror det är dags att man som konsument börjar ifrågasätta mer och dessutom göra mer medvetna val i butiken. Är det rimligt att det ska finnas jordgubbar året om och är det rimligt att det finns över tio olika tandkrämstillverkare (med X antal olika produkter per tillverkare) som i slutändan ändå erbjuder exakt samma saker?

Om ni kommer ihåg så skrev vi om en massa cravings innan vi åkte från Bali. Löjrom, champagne, sill, bearnaisesås... Listan var ganska lång. Häromdagen njöt vi av just champagne och löjrom (oh my so gott) och vi har checkat av alla tänkbara sorters sill, frukostar ute i solskenet, grillkvällar och hembakta bullar. Vi har också gjort den där förflyttningen från solstolen till BiB-en och fyllt på ett glas vin. Annars är vi just nu hela tokiga i våra frukostar med keso, scrambled eggs, avokado och finn crisp. Nog för att det idag är 12 grader och regn, men vi har det ganska så bra ändå :)


En tur till ÅlandGolf
Skönt hemma


 Ut i skogen

Och massor av regn...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar