måndag 20 oktober 2014

Sjätte veckan i vår nya tidszon

Hello! Vi har haft en vecka med dåligt internet och när vi väl varit online har det gått riktigt trögt att ladda upp bilder så ni får hålla till godo med vad vi har att erbjuda just idag :)

I måndags flyttade vi från Ubud till Amed som ligger på Balis nordöstra spets. Vi bokade en shuttle bus (typ minibuss) från Ubud för 135000 Rp per person, så resan kostade totalt ca 150 kronor. Klockan 11 var tiden för avresa och bussen kom och hämtade upp oss utanför hotellet strax efter halv 12. Sedan skulle ytterligare ett par hämtas upp och till sist tankning innan vi lämnade Ubud, då var klockan närmare 12. Resan gick genom små byar och upp bland bergen, och bitvis kunde chauffören köra på lite fortare där vägen var dubbelfilig. Först ta ut pengar


Vänta på bussen


På väg!


Strax efter 14 kom vi fram till Amed och sista biten genom bergen var riktigt fin innan vi slutligen nådde havet. Amed är egentligen ingen by eller stad, utan ett band av fiskebyar längs den 1 mil långa kuststräckan. Vägen går några tiotal meter från det spegelblanka havet och överallt finns små restauranger och dykshoppar. Chauffören lämnade av alla (9 pers) vid ett hotell och sedan tog vi en lokal taxi till vårt lilla place. När vi kollade på boende i Amed så var det några budgetboenden som fått kanonbra betyg. Vårt lilla hotell, Amed Harmony Cafe & Bungalows, med tre bungalows hade fått 9,6 i betyg (av 10,0) och var dessutom en av de populäraste fiskrestaurangerna i Amed. Vi gillade verkligen vårt nya hem direkt. Den lilla poolen är fantastiskt svalkande och vårt hus är supermysigt med utebadrum. För ynka 230 kronor per natt. 


Enörad och tossig men väldigt söt!


Bästa kompisar


Överallt växer vackra blommor, frukter och örter :)

Vi åt lunch på Harmony när vi hade kommit fram. Fantastiskt god barracuda. Vi satt och pratade om vad vi skulle fixa på eftermiddagen (lämna in tvätt, köpa snorkelgrejer och boka båt till Gili). Vi bad en av tjejerna som jobbar på hotellet att hjälpa oss fixa en moped. Medan vi satt och åt så konstaterade vi att det hade varit perfekt om vi fick moppen samma dag. Några minuter senare pekade tjejen på en moppe utanför restaurangen och sa att den var vår :) Dock ville de ha 60000 Rp per dag vilket är mer än vad vi betalat tidigare men Niclas prutade ner det till 50000 Rp per dag, så totalt 180 kronor för våra dagar här i Amed.


Utsikten på väg ner till butikerna i Amed. Det vänstra berget heter Agung och är balinesernas heliga vulkan som faktiskt är aktiv. Senaste utbrottet var på 60-talet. Balineserna tror att Agung är en avbildning av berget Meru som de anser vara universums centrala axel. 


Tisdagen inledde vi med yoga, frukost och sedan en investering i snorkelutrustning. Vi hade sovit på saken och sedan konstaterat att det var värt pengarna. Att hyra snorkelutrustning kostar 50000 Rp per dag, ca 30 kronor. Mitt set (snorkel, cyklop och fenor) kostade 450 kronor och Niclas 600 kronor. Vårt dyraste utlägg så långt (bortsett från flyg och boende såklart). Vi åkte till Vienna Beach för att testa våra nya prylar. Det blev två fantastiska turer över magnifika korallrev och bland massor av fiskar. Jordgubbsjuice och balinesiskt kaffe - speciell men god smak.
Smakar inte som kaffe hemma!

Vi var ganska så slut på eftermiddagen. Jag pluggade ett par timmar och Niclas spelade datorspel. Mangojuice

Vi åkte till utsiktsplatsen för att se på solnedgången men konstaterade att vi kom lite för sent - men utsikten var ändå helt fantastisk!Bergen bakom vårt hotell!


Vi åt krispiga calamares, grillad tonfisk och tomatsallad till middag. Underbart delikat! Ölen som serverades i kylda glas smakade extra gott!
Vi måste ha varit helt slut för klockan 21.30 sov vi som två stockar och vaknade inte förrän 8 i onsdags morse... Lite yoga på verandan och ett dopp i poolen var riktigt skönt innan frukost.


Efter frukost åkte vi österut för att hitta fina snorkelstränder. Vi stannade ett par kilometer härifrån, drack en uppfriskande juice på Smiling Buddha innan vi gav oss ut i vattnet. Idag blåste det lite mer så det var lite stökigare i vattnet men vi fick se massor av fiskar och tyvärr också en del döda koraller.


På vägen hem, medan vi tittade efter ett ställe att äta lunch på, blev vi stoppade av en kille på moped som undrade om vi var ute efter någonting att äta (var det så uppenbart?). Han visade oss till sin lilla warung och berättade att han på morgonen hade fångat en tre kilos mahi-mahi, på svenska kallad guldmakrill. Fisken var tillagad i bananblad och serverades med bönor och ris. Det smakade verkligen fantastiskt!Niclas hittade en kompis!

Vi var ganska så slöa på eftermiddagen, säkert för att det är så varmt. Amed påminner om vår semester på Korfu - bergigt och supertorrt. Det är ett helt annat klimat här än på södra Bali. Bergskedjan gör att den fuktiga luften inte kommer så här långt norrut och alstrar dessutom massor av värme. Vi har haft 32-33 grader varmt på eftermiddagarna, så det går åt massor av vatten. Jag beställde en uppiggande kopp kaffe och Niclas drack ananasjuice medan vi pluggade och gjorde lite annan nytta. Jag lyckades göra klart en uppgift som ska vara inlämnad 24/10 - så jag får semester när vi är på Gili :)

På kvällen åkte vi iväg för att titta på solnedgången - fantastiskt vackert! Vi hämtade upp vår tvätt. 80000 Rp för 4,5 kilo kläder, alltså drygt 50 kronor. Vi fick med alla plagg hem som dessutom var väldigt prydligt hopvikta! Vi åt middag på en belgisk restaurang - vi kände för lite omväxling. Niclas åt Wienerschnitzel och jag Chicken á la Kiev. Väldigt gott!!Klart man kan köpa en öl till solnedgången!

Torsdag. Yoga. Bada. Frukost. Det var ganska så blåsigt på förmiddagen så vi stannade hemma och jobbade i väntan på att det skulle mojna. Vi gav oss iväg och åt jättegod lunch på en liten lokal warung för 35 kronor. Vi solade och badade och snorklade! En väldigt avslappnad eftermiddag :)
Badpojken!

På torsdagskvällen käkade vi pizza och det smakade helt ljuvligt!

I fredags morse hoppade vi över yogan och gick direkt på frukost för vi ville komma iväg och snorkla så tidigt som möjligt. Vi åkte några km österut för att snorkla vid ett japanskt skepp. Tyvärr var det ganska så vågigt den dagen och sikten var sisådär men vi fick en glimt av skeppet. Vi åkte tillbaka till stranden som vi snorklade vid första dagen - som vi dessutom tyckte var den bästa! Även här var sikten lite begränsad men vi fick njuta av de vackra korallerna och färgglada fiskarna! 

Vi åt lunch på den lilla restaurangen på stranden som vi hade provat några dagar tidigare. Niclas tog en curry (typ gryta) med kyckling och jag en vegetarisk. När vi hade ätit en liten stund började jag hittade små larver i min tallrik och snart hittade även Niclas små krabater i sin mat - så den lunchen var slut rätt snabbt! 


På eftermiddagen hade jag tenta. Första tentan på sex år. Ändå är det lite pirrigt - framför allt osäkerheten att man inte vet vilka frågor som kommer. Jag hade fem timmar på mig från nedladdade frågor till uppladdade svar. Först satt jag en timme och försökte ansluta datorn till hotellets wifi. När väl det funkade så tog det 4,5 timme innan jag var klar (lite längre än vad jag hade räknat med). Niclas försåg mig med Magnum Mandel, öl och snacks - sån lyx hade jag inte på Mittuniversitetet :) 

Sista middagen i Amed åt vi grillad fisk på hotellet. Vi hade frågat efter en hel fisk dagen före och nu grillade dem den åt oss. Det smakade helt fantastiskt!!! Vi betalade vår räkning på hotellet - tre måltider med dryck, en kopp kaffe, några flaskor vatten och tre juicer för totalt 360 kronor. 

Vi gick upp tidigt i lördags för att äta frukost och sedan ta båten till Gili-öarna. Pannakaka med kokos och fruktsallad. Balinesiskt kaffe!

Vi blev hämtade på hotellet och avsläppta nere vid stranden där våra väskor bars ner till stranden och passen kontrollerades. Vi väntade en stund medan våra medresenärer blev allt fler. Sedan skulle högen med bagage delas upp beroende på vilken ö man skulle åka till - Gili Trawangan eller Gili Air. Vi skulle ju till Gili Meno (ön mitt emellan de andra två) och fick hoppa av på Trawangan för att ta en egen båt till Meno. Sedan bar de tunna gamla damerna väskorna på huvudet bort till båten där de packades noga för att klara båtresan. Vi fick stå en stund på stranden och vänta innan våra flipflops samlades i en stor låda och vi fick gå på båten. Våra väskor på väg till båten


Lilltjejen övervakade så att allt gick rätt till!

Resan som tog en dryg timme var svettig men väldigt rolig. Det guppade en hel del där ute på havet. Vi såg flygfisk och Niclas såg en delfin (jag missade den tyvärr). De delade ut svala handdukar till oss i början av resan som vi kunde kontrollera svetten med vilket var välkommet :)

Väl framme på Trawangan gick vi av och fick våra väskor. Vi blev direkt "påhoppade" av unga killar som frågade om vi hade någonstans att bo. Vi skulle ju hitta skjuts till Gili Meno och efter en del förhandlingar så tackade vi ja till en överfart till Meno för 180 kronor. Vi visste att det var ett överpris men vi hade ingen lust att hänga på Trawangan med våra väskor hela dagen. Så efter en snabb överfart och svettig promenad till vårt hotell var vi äntligen framme på Blue Coral Bungalows. De som jobbade på hotellet satt i skuggan och spelade schack när vi kom. Vi hade himla tur för de hade inget standardrum med fläkt som vi bokat så vi fick en bungalow med AC istället - riktigt schysst!!Utsikten från vår veranda

Vi satt och andades ut på vår mysiga lilla veranda när glassmannen kom förbi. Vi köpte en Magnum Mandel och en isglass! Mums!


Vi promenerade iväg för att äta lunch och hittade en billig warung längs stranden, YaYa. Maten var jättegod och vår lunch slutade på ca 40 kronor. Vår lilla lunchpromenad slutade med att vi gick runt hela Gili Meno, vilket inte tar mer än en dryg timme. Det var svettigt och härligt, med fantastisk utsikt över det turkosa vattnet. Vi stannade och drack juice på en bar längs vägen. 

Söndag. Äntligen dags för snorkling. Först snorklade vi precis nedanför vårt hotell. Efter att vi kommit utanför korallrevet blev vattnet djupare och vi såg massor av fisk. Man ska kunna träffa på sköldpaddor men vi väntar fortfarande på det. 


Senare promenerade vi iväg en km eller så, och slog oss ner på två mycket bekväma solstolar vid vattnet. Vi snorklade först ut till en plats för det ska kunna finnas sköldpaddor för att sedan följa med strömmarna och blicka ut över Meno Wall - och ja, det är verkligen som en vägg därnere i vattnet. Inga sköldpaddor tyvärr men massor av fiskar :)


Resten av eftermiddagen när tidvattnet drog ut så åt vi lunch och njöt av lugnet. Vi betalade till slut drygt 80 kronor för vår dag på stranden. Vi gillar verkligen att vi inte behövde betala för att ligga på solstolarna, vilket vi har behövt överallt där vi har varit förut. 

Lagom till solnedgången promenerade vi längs stranden till en riktigt snygg bar vid piren/"hamnen". Drinkarna var de bästa vi druckit hittills, jag tog en margarita och Niclas en mojito (36 kronor styck). Vi beslöt sedan att stanna kvar där och äta middag, även om vi visste att priserna var lite högre. Vi åt räkor till förrätt och sedan åt Niclas en efterlängtad köttbit till middag och jag tog kycklingsallad med gorgonzola. Vår dyraste middag hittills på ca 300 kronor. Kändes superlyxigt! Sedan promenerade vi hem i mörkret :)

Några tankar från veckan:

 • Nu är vi på 9:e och sista säsongen av Seinfeld. Vi tänker att vi börjar om från säsong 1 så snart vi har sett sista avsnittet :)
 • Vi var glada att lämna Ubud - det kändes verkligen som att vi hade varit turister i en vecka.
 • Amed är supertrevligt! Däremot så märks det att lokalbefolkningen inte har det lika gott ställt som i t.ex. Canggu och alla vill ha någonting av en. Niclas pratade med en fiskare på stranden och några timmar senare dök han upp på hotellet och sa att vi hade lovat honom att följa med honom ut på en tur på havet, vilket inte var sant.
 • Amed är billigt och bra - man behöver leta lite för att verkligen hitta de lokala ställena.
 • Det är fantastiskt att snorkla och tro det eller ej men rätt så bra träning!
 • Några dagars yoga och sedan ville Niclas ha en ölfri dag - det är magi det där :)
 • Jag har nog haft de flesta åkommor snart. Efter att vi snorklat några dagar fick jag vad som kallas simmarklåda med nässelutslag över halva kroppen. Kan säga att det kliade som ********** Tack vare allergitabletter kunde jag sova någorlunda om nätterna.
 • Jag har aldrig sett så mycket tuppar som i Amed - de är ÖVERALLT. Till och med på stranden. Och mellan klockan 03 till 06 så galer de oavbrutet!
 • Färsk fisk är verkligen GOTT!
 • Att hyra moppe (eller motorbike) som de säger här är bästa sättet att se sig omkring. Utan moppe hade vi inte fått upptäcka så mycket!
 • I Amed kostade bensinen 10000 Rp (6 kr) per liter. De som sålde bensinen sa själva att det inte var det vanliga priset på 7000 Rp. Just because they can!
 • Man ska verkligen göra bra research innan man köper båtresor här. Vi åkte med en stor och fin båt till Gili-öarna och det märktes verkligen att de tänkte på säkerheten. Men om man stöter på några som inte gör det kan det verkligen bli farligt!!
 • Gili Meno är en liten bit av paradiset. Jag har aldrig sett så vit strand och så turkost vatten. Det är UNDERBART vackert :)
 • Grendosa är en av de bästa sakerna vi tagit med oss. På många boenden finns det bara ett eluttag och då är det ovärderligt att kunna ladda flera prylar samtidigt.
 • Vi köpte med ett rep från Sverige för att kunna ha till en hängmatta. I Ubud köpte vi en hängmatta för 150 kronor som Niclas hängde upp när vi kom fram till Meno. Hur bra som helst :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar