fredag 10 oktober 2014

Goa Gajah i Ubud, Bali

Utflyktsdags igen!

Niclas och jag hade hört talas om Goa Gajah - elefantgrottan - som har anor från 1000-talet. Goa Gajah omtalas i text första gången 1365 och har genom historien varit en plats för hinduer och buddister att utöva sin tro. Man gjorde utgrävningar vid grottan så sent som på 1950-talet och man tror att det finns stora områden som man ännu inte känner till. 


  


Goa Gajah ligger drygt 10 minuter från Ubud med snabbare färdmedel än fötterna. Vi åkte vilse en gång så för oss tog det lite längre tid. 

När vi kom fram påminde platsen mycket om Tanah Lot med alla sina försäljare. Dessa var till och med pushigare än på Tanah Lot. Alla försökte sälja saronger till oss men vi hade läst innan att de lånade ut saronger gratis vid entrén, så vi passerade. Inträdet kostade 15000 Rp per person, så totalt alltså 18 kronor för oss båda. 
Området kring Goa Gajah är väldigt stort. Vi passerade förbi denna karta på vägen ner mot vad vi trodde var elefantgrottan.
Vi vandrade ner för stentrapporna till vi kom till en liten damm.
Och en stenbro...
Ett litet vattenfall.
Vi följde stigen....
Niclas fann en liten grotta!
Längs vägen såg vi två sådana här skyltar, sedan var vi helt on our own!
Längs stigen fick vi be tillsammans med en präst och han välsignade oss med heligt vatten. Det var en fin liten stund. Prästen ville ha en liten gåva och vi gav honom 20000 Rp utav oss (12 kronor).


En liten durian


Efter ytterligare en stunds vandring mötte vi en kille som bad oss skriva på en lista att vi hade passerat stigen, säkert för att hålla koll på vilka vi var ifall vi inte kom tillbaka igen... Sedan skulle vi skriva en summa på listan, vilket vi uppfattade som den summa vi hade gett till prästen men det var den summa som vi skänkte till killen. Så det blev 20000 Rp.
Vi fortsatte... och stigen blev alltmer spektakulär. Nedanför oss hörde vi ett brusande vattenfall.
Vi tog stigen som ledde oss ner mot vattnet och det var ganska så brant!
Vi gick över floden!

När vi hade passerat floden kom vi till en stor grotta!
Och på andra sidan floden fanns fler små grottor.


Lite läskigt...
När vi hade vandrat hela vägen tillbaka från floden - och insett att vi nog inte hade hittat elefantgrottan där nere - så kom vi tillbaka till det stora området vid templet. Där var oerhört mycket folk och vi såg efter en liten stund öppningen till grottan. Där var den alltså! Vi hade mött några fransmän nere vid floden som letade frenetiskt efter grottan så vi hoppades att även de hittade den på vägen hem.
Inne i grottan var det otroligt fuktigt och mycket folk som lämnade av sina gåvor inför den stora ceremonin.

En del av templet.
Här satt vi för att pusta ut efter 1,5 timmes vandring. Vi hittade alltså elefantgrottan till slut men vi fick mycket mer än så. Vi är verkligen glada att vi fick en fantastisk naturupplevelse i sökandet efter Goa Gajah!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar