torsdag 11 september 2014

En liten tripp till Tanah Lot

Vår investering i en Scoopy har visat sig vara mycket god - vi har använt den flera gånger om dagen. 600000 rupiah (ca 360 kr) har vi betalat för hela månaden!

Igår satt vi och googlade på platser i närområdet som man bara måste se. Tanah Lot kom upp som ett alternativ och låg bara en mil bort så vi bestämde oss för att dra dit. 

Vi tog våran scooter från Canggu till Tanah Lot genom risfälten var riktigt trevlig. Det ska tilläggas att vägstandarden faktiskt är ganska så god, bättre än många svenska vägar. Vi åkte mitt på dagen så trafiken var ganska så lugn. Längs vägen låg små warungs (restauranger) med utsikt över risfältet och överallt fanns små hantverksbodar som tillverkade allt från dörrar till stenstatyer. Vi hittade en bensinstation där vi kunde tanka men överallt finns små kiosker som säljer bensin på flaska (inte helt ovanligt med vodkaflaskor) för några tusen rupiah, ca 3-5 kronor per liter. På vägen hem åkte vi förbi en relativt välsorterad supermarket där vi köpte frukt, grönsaker och juice.

När vi kom fram till Tanah Lot passerade vi genom en stor tull och betalade inträde och parkeringsavgift. 2000 Rp (1 kr) för parkeringen och 30000 Rp per pers (18 kr) för inträdet. Väl där insåg vi att Tanah Lot inte bara var ett heligt tempel på en klippa i havet utan även en turistattraktion.
                            

Promenaden ner mot havet var kantad av små butiker som sålde kläder, småprylar och souvenirer. På caféerna och restaurangerna var de väldigt snabba på att försöka få oss att sitta ner. 


Tanah Lot byggdes troligen på 1500-talet och tillhör ett av Balis mest heliga tempel. Tanah Lot är ett av sju tempel som ligger i havet. 

När det är lågvatten kan man promenera runt templet på stranden men dessvärre var högvattnet på väg tillbaka när vi var där. På ena sidan av klippan så fanns en helig källa som man kunde tvätta ansiktet i som vi avstod då vi gissade att det skulle innebära en viss kostnad.

Tanah Lot - en imponerande och mycket vacker plats!

Från templet kunde man promenera vidare förbi en stor food court och sedan komma ut på Nirwana Bali Golf Club som låg på en stor resort. Golfbanan såg riktigt fin ut trots att det inte har regnat på väldigt länge. Ett av hålen spelas över stranden!18 hål kostar 181 dollar om man inte bor på resorten, annars 121 dollar. Caddie ingår i priset. Hyra av klubbor kostar 49,5 dollar. Inte helt inom vår budget tyvärr. 

Äntligen tillbaka på en golfbana, tänker Niclas.


När vi hade promenerat ut från resorten, genom två vaktposter, så kom vi tillbaka till entrén till Tanah Lot. Inne på området hade vi tidigare sett en skylt till en Snake Park. Niclas var väldigt nyfiken på ormarna så vi gick dit, jag följde relativt motvilligt med. I stora lådor fanns två ormar (säkert väldigt kramgoa) och runt om i den lilla trädgården fanns flera fåglar. Väldigt vackra djur men det kändes inte helt OK att se dem i fångenskap på det sättet. Niclas fick frågan om han ville hålla i den stora ormen (för 100 000 Rp, 60 kr) men tackade vänligt nej. Däremot skänkte vi en liten donation på vägen ut som tack för ormkvinnans vänlighet.


Tanah Lot var definitivt värt ett besök men man ska vara medveten om vilken turistställe det är. Man ska ta med eget vatten och se till att inte vara hungrig när man åker dit, maten känns väldigt turistanpassad. Om möjligt så åk dit när det är lågvatten. Tips är att passera förbi food courten som ligger uppe på den stora klippan och fortsätta in på golfbanan där man (om budgeten tillåter) kan ta en drink i baren - utsikten över havet är fantastisk!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar