måndag 29 september 2014

Köpa hemma eller skaffa borta?

Jag tror så här, att storleken på packningen är direkt kopplad till omfattningen av ens kontrollbehov. Det kan jag påstå för att mitt kontrollbehov kanske är 30 % och min packning är ungefär 30 % för stor. Man tror ju på något vis att när man lämnar Sverige så upphör kläder och hygienprodukter att existera. Självklart med en del undantag så finns allt att köpa överallt. Det bästa är att samma eller motsvarande produkter blir avsevärt billigare så fort man lämnat svenskt luftrum. 

Jag har hunnit reflekterat över några saker sedan vi kom till Bali. Just nu är här tokvarmt och snustorrt så den tunna långärmade tröja jag har med mig ligger orörd. Däremot kommer den säkert komma till användning senare. Vad gäller kläder i övrigt så har jag nog med mig 30 % för mycket grejer. Jag har oxå känt en stark lust att köpa nya kläder eftersom att de gamla inte riktigt känns som att de passar in i den nya livsstilen. Jag vill ha nytt och fräscht! Så jag tror på att ta med basgrejer, lämna in på tvättning när man önskar (kostar här ca 5 kronor per kilo tvätt) och sedan shoppa det man tycker känns kul - vilket såklart kanske inte är den ultimata strategin om man åker en vecka till Italien. Men ni förstår :) 

Det som känns viktigast är att ha ett bra reseapotek. När jag kraschade med moppen var vi väldigt glada att vi hade omläggningsmaterial med oss - kirurgtejp, kompresser, sårtvätt och lite annat omläggningsmaterial. Det är kanonbra att ha med sig ett startkit från början och sedan köpa mer om det behövs. Killarna som hjälpte mig precis efter olyckan hade sårtvätt och kompresser i sin väska så de kunde hjälpa mig på plats, vilket var kanonbra. 
 • Toalettpapper fick vi från städtjejerna här första dagarna men sen så upphörde den servicen. Sen köpte vi själva och insåg att det alltid är bra att ha åtminstone en rulle i resväskan.
 • Vi köpte med oss påsklämmor och avfallspåsar från Clas Ohlson som har varit väldigt bra att ha. 
 • Pincett och sax är ovärderligt.
 • Tigerbalsam - dyrt hemma, billigt här.
 • Febertermometer och malariatabletter ifall myggbetten skulle vara riktigt elaka. 
 • Resorb har vi inte letat efter här men det finns säkert. Hur som helst livsviktigt.
 • Tops i massor. Kan användas till allt! 
 • Eftersom att vi inte är på stranden varje dag och då bara solar några timmar, med solskyddsfaktor eller i skuggan så är behovet av skrubbvantar för brännans skull inte så stort. Däremot skönt när andan faller på.
 • Body Lotion - forget it. Det är alldeles för fuktigt för att använda här. Huden kan inte andas. Lämna det hemma.
 • Solskyddsfaktor - JA! Däremot så ska man köpa det när man kommer fram, det är verkligen svindyrt hemma.
 • Handsprit är en god idé. Vi har en flaska i väskan som vi använder ibland. På apoteket finns nu våtservetter med handsprit som är väldigt smidiga att använda - och väger ingenting i strandväskan.
 • Smink - glöm det! Jag har en bronzer och några läppstift att välja mellan när jag vill vara lite fin.
 • Om man vet om att man regelbundet drabbas av vissa åkommor, t.ex. får jag munsår då och då - ta med det du behöver för att må bra! Satsa på säkra kort.
 • Deo - you're gonna need it. Jag upptäckte för flera år sedan att männens deo är tusen gånger bättre än deo för kvinnor så jag och Niclas använder samma :)
 • Parfym är en fin tanke men går bara att använda på dagen. På kvällen äter myggen upp en om man luktar för gott.
 • Myggmedel ska man köpa när man kommer fram. Billigare och mycket mer effektivt.
 • Jag har upptäckt att jag verkligen gillar ansiktssprejer. Oerhört uppfriskande och perfekt på kvällen. På dagen har jag ansiktskräm med solskyddsfaktor i.
 • Fotfil - you're gonna need it!
 • Jag gillar saltsprej till håret och bunkrade upp med en ny flaska innan jag åkte. Likaså en bra hårsprej. Så jag kommer inte behöva fundera på dessa inköp på ett tag.
 • När jag hade skadat mig fick vi tips om att köpa Betadine. Det hjälpte såren att läka supersnabbt i värmen då den hjälper till att torka ut. Köp var helst ni hittar den!

 • Har lite "ångest" över att behöva köpa annan tandkräm än de jag är van vid. Oral-B och Clinomyn finns nog inte att köpa här är jag rädd.
 • Vi tog även med oss ipren, alvedon och magtabletter från Sverige, mest för att vi känner till innehållet och doseringarna. Allt sådant finns såklart att köpa dit man åker - och ofta är det bättre grejer här som EU inte har lagt sig i att kontrollera.

Här på Bali finns många apotek som säljer alla möjliga mirakelpiller och det finns butiker som säljer skönhetsprodukter där det även finns sårvård, myggsprej, mediciner, krämer och allt möjligt kul. Mirakeltabletterna som botade Niclas förkylning på mindre än ett dygn hittade vi genom att fråga på apoteket efter nånting för förkylning. 4 tabletter för drygt 1 krona. We like it!

Sammanfattningsvis tror jag så här: släpp kontrollbehovet - allt går att köpa. Sådant som är väldigt viktigt för en (typ mediciner eller tandkrämssorter) packar man i resväskan, resten köper man på plats. Ta med ett startkit omläggningsmaterial, resorb och magtabletter. Resten löser sig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar