tisdag 26 april 2016

Vår guide till Canggu

Sedan vi lämnade Sverige i september 2014 har vi spenderat 11 månader i Canggu. Sedan vi kom hit för första gången har oerhört mycket hänt. Utvecklingen här går i en rasande fart och på bara ett par veckor kan ett nytt café eller guesthouse hinna byggas upp och öppnas, likväl som andra hinner stänga för att affärerna inte går så bra. Vi har alltid älskat Canggu för den avslappnade atmosfären, den sköna balansen mellan västerländskt och balinesiskt, och för att caféerna och restaurangerna är bra. Dessutom är Canggu fortfarande billigt trots att saker och ting börjar hända även på den fronten. När vi nu snart är på väg att lämna Canggu tänkte vi sätta ihop en liten guide för er som är nyfikna och/eller funderar på att resa hit.


BARA FÖR HIPSTERS?
Inte alls. Men vi kan ju inte sticka under stol med att merparten av de som hänger i Canggu är hipsters på evighetslång semester där han har saltskadat axellångt hår och alltför hög koffeinhalt i blodet, med en hoj från Deus, en cigg i munnen och surfbrädan som bästa vän. Och hon (den typiska coola tjejen) som hänger efter ovan nämnda man, med de klassiska Canggushortsen (extremt hög midja) och magtröjan, som tar coola selfies på Crate, dricker kokosnötter och avrundar kvällarna på Old Man's. Tänk er ett tropiskt Södermalm.

Men faktum är att Canggu är mycket mer än så. Det bor många här som bara uppskattar den sköna atmosfären och som ägnar sig åt sin onlinebusiness. Många västerlänningar som reser hit blir kvar, skaffar sig ett ordentligt visum och startar upp en egen verksamhet här. Det finns också en stor grupp "expats" som bor här med sina familjer, arbetar för internationella företag och lever det verkligt goda livet. 

Samtidigt börjar turisterna bli allt fler. Alla åldrar och från alla delar av världen. Barnfamiljer, äldre par och kompisgäng. Canggu har någonting för alla tack vare det stora utbudet av villor, hotell och billiga hostel. I takt med att många inte längre uppskattar hetsen i Kuta och Seminyak så blir Canggu mer populärt (och snart kommer Canggu vara som nyss nämnda byar men det är en annan historia). 


VAR LIGGER EGENTLIGEN CANGGU?
Canggu ligger på Bali's västra kust, drygt 2 mil norr om flygplatsen. Närmaste by söder om Canggu är berömda Seminyak. Lite förenklat så består Canggu av områdena Pererenan, Batu Bolong och Berawa som lite slarvigt förklarat är olika vägar som förbinder stranden med huvudvägen Jalan Raya Canggu. 


Pererenan, där vi har bott, är ett område med nästan övervägande locals. Här ligger några warunger (indonesisk restaurang), ett par hotell och såklart ett gäng lyxvillor. Batu Bolong är hjärtat av Canggu och det är här du hittar flest caféer, restauranger, hotell och villor. Berawa ligger närmast Seminyak och är det största området. Här hittar du fortfarande många risfält och det poppar upp allt fler riktigt bra caféer. I och nära Berawa ligger tre västerländska mataffärer, en stor träningsanläggning och många lokala "fixare" så på många sätt är Berawa det trevligaste området i Canggu. Kolla vår Canggukarta!

INNAN DU RESER HIT
Vi har varit ute och rest länge och vi vet att vissa saker är nödvändiga, även om de är grymt tråkiga.
  • Kolla så att passet inte går ut inom ett halvår från det datum då du planerat att komma tillbaka till Sverige. Ansök i så fall om nytt pass.
  • Ansök om 60-dagars visum i Sverige om du ska stanna mer än 30 dagar.
  • Skaffa en reseförsäkring om du ska vara borta mer än de 45-60 dagar som din hemförsäkring täcker. 
  • Kolla upp så att ditt bankkort fungerar utomlands och kolla upp vad du har för uttagsvillkor.
  • Vaccinera dig! 
  • Meddela UD att du kommer befinna dig på Bali/i Indonesien.


NÄR DU KOMMER FRAM
  • Ta ut pengar i automaterna som finns i avgångshallen. Du behöver inte växla hemma i Sverige.
  • Flygplatsen på Bali är ökänd för sina dåliga transportmöjligheter. När du kommer till flygplatsen kommer du bli överöst utav taxichaufförer som kommer erbjuda dig att åka till Canggu för 300.000 Rp. Det du kan göra är att höra av dig till en chaufför som du känner till och boka upphämtning. Vi rekommenderar vår kille Joe som tar 200.000 Rp från flygplatsen (skicka bara ett meddelande till honom via Messenger). Vi brukar gå till inrikesterminalen och beställa en Uber, som brukar hålla till på parkeringsplatsen bortanför ankomsthallen. Tala inte om för någon att du ska bli upphämtad utav en Uber, utan säg bara att du väntar på en kompis som ska hämta upp dig.
  • Första dagen i Canggu ordnar du med ett lokalt SIM-kort. Du hittar mobilshoppar både i Pererenan innan bensinmacken, Batu Bolong bredvid Spa Mani's, och i Berawa mittemot Eko Tailor. Vi rekommenderar Telkomsel som har bra täckning över hela ön (och även Giliöarna och Nusa Lembongan). 1 GB surf kostar ca 50.000 Rp.
  • Hyr en moppe.
  • Om du inte redan har ordnat det, skaffa någonstans att bo.

HYR EN EGEN VILLA
Canggu är känt för sina fantastiska villor och ja, det ligger många riktigt coola villor här. Här kan du hitta det mesta. En liten villa för två, en partyvilla för kompisgänget eller en pampig villa att bo tillsammans med familjen.

Du kan förstås resa hit utan att ha bokat någonting i förväg, åka runt med moppen och ringa till de som har satt upp skyltar att de har en villa till uthyrning. Många hittar sin villa så här. Om du hyr ett hus av en local, med lite lägre standard, är hyran ett par tusen kronor i månaden. Du får förstås ett bättre pris ju längre tid du vill hyra villan. Om du bara ska stanna en kortare tid upp till ett par månader så är det bästa alternativet att hyra via Airbnb



Oavsett hur du hyr så finns det ett par saker som är nödvändiga att ha koll på när man hyr en villa i Canggu (eller var som helst på Bali)
  • Se till att avtala om vad som gäller när det kommer till poolskötsel, städning, tvätt av sängkläder och handdukar, trädgårdsskötsel, elektricitet, banjaravgifter, vatten och gas. Alltså vem som betalar för vad och vad som ingår i hyran.
  • Se till att du har ett nummer till din hyresvärd som du kan ringa när det inträffar något, och tro oss, det kommer hända. Saker och ting går sönder och slutar fungera eftersom att ingenting är ordentligt gjort från början.
  • Om elektricitet inte ingår i hyran åker du till t.ex. mataffären Fantasy (i Pererenan) eller annan affär där du kan köpa pulsa elektrik och laddar på ström där. Du behöver ta med dig numret på elmätaren och du får med dig en kod hem som du knappar in i elmätaren och så fylls strömmen på. Vi har spenderat ungefär 500.000 Rp i månaden på elektricitet, men det beror förstås helt och hållet på om du har en poolpump som drar mycket ström eller hur mycket du använder AC.
  • En gång i månaden (more or less) kommer ett gäng från banjaren kommer till ditt hus och samlar in pengar (till Gud vet vad). Du ska inte betala mer än 50.000 Rp per person i hushållet, även om de kommer hävda att du ska betala 100.000 Rp. Ge de bara 50.000 Rp per person, utan diskussion.
  • För städning betalar du vanligtvis 50.000 Rp per tillfälle. Detsamma gäller poolskötsel och trädgårdsmästare. 
  • Vissa områden i Canggu är mer utsatta för inbrott än andra. Särskilt områdena kring Echo Beach, där locals vet att västerlänningar bor, sker det ganska ofta. Se till att du låser in dina värdesaker på ett säkert ställe (värdeskåpet är inte alltid det säkraste alternativet eftersom det är där tjuvarna letar först) och att du inte lämnar dina värdesaker (typ dator och kamera) utan uppsikt även när du är hemma. Lås alltid grinden och ytterdörren även när du är hemma (det där med att knacka på och vänta på svar är inte vedertaget, utan man klampar bara rätt in). Ha alltid ytterbelysningen tänd på kvällen och natten och låt den vara tänd när du reser bort. Beroende på hur du bor så är det en bra idé att låsa in moppen på kvällen och när du är bortrest. Om du vill och kan, skaffa en hund som kan vakta ditt hus. 

Om du reser till Canggu och vill hyra en villa tillsammans med familjen eller kompisarna, så spana in några av de här coola villorna. Om du funderar på att gifta dig i en villa i Canggu/på Bali så har vi en hel del tips här.

I Pererenan finns det ett litet men otroligt bra utbud av villor, såsom FC Residence, Lautan Kupu och Villa Kotak


Villa Kotak

I området kring Batu Bolong hittar du bland annat dessa skönheter. Kawung Villa, Villa Canggu och Villa Camilla


Villa Camilla

I Berawa ligger det många vackra villor, däribland Villa Nikara, Villa Kedis och Komea Villa.   


Villa Nikara

FÅ MYCKET FÖR PENGARNA PÅ HOTELL
I Canggu ligger många riktigt bra hotell. Överlag så får man oerhört bra valuta för pengarna här, vilket man märker inte minst när man reser till andra platser i Sydostasien där man inte får ens hälften så hög standard för samma peng. Här är några exempel på hotell som vi hört mycket gott om.

Pererenan: lyxiga Hacienda Bali, Premier Surf Camp, Andy's Surf Villa & Bungalows, Canggu Surf Shack.


Premier Surf Camp

Batu Bolong: Papaya Guesthouse, berömda lyxhotellet Hotel Tugu Bali, The Calmtree Bungalows, The Daun Bali, The Kirana Hotel, Echoland Bed & Breakfast.


Papaya Guesthouse

Berawa: Kubu Betel Home Stay, Big Brother Surf Inn, Sedasa Lodge, Koa D Surfer Hotel. Söder om Berawa ligger Puri Beji Bed & Breakfast.


Big Brother Surf Inn

BO RIKTIGT BILLIGT [under 200 SEK per natt]
Även om det inte är optimalt p.g.a. avstånden i Canggu, så är det fortfarande fullt möjligt att åka hit utan att ha bokat boende. Lämna väskorna på en warung eller ett café och åk runt och leta efter ett hostel/homestay. De finns i princip överallt och merparten finns inte på bokningssajterna online. Här kommer dock ett gäng bra ställen.

Pererenan: Pererenan Guesthouse, norr om Pererenan ligger Abalihouse


Pererenan Guesthouse

Batu Bolong: Mote Surfstay, Pande Homestay, Surfers House, norr om Batu Bolong hittar du Guesthouse Mooz.


Guesthouse Mooz

Berawa: Friends Guesthouse, Adi Homestay, RedDoorz, Kampung Canggu, Farmer's Yard Hostel.
Kampung Canggu

FRÅN A TILL B
Att ta sig runt i Canggu kan vara både tidskrävande och tålamodsprövande, beroende på trafiken. Du kommer förr eller senare stöta på den berömda genvägen som förbinder Batu Bolong med Berawa.

Att promenera i Canggu är egentligen inget alternativ, åtminstone inte på lång sikt och inte om du inte bor mellan Old Man's och Deus - dels är det för varmt och dels så är det på tok för mycket hundar som skäller efter dig. Om du promenerar i Canggu bör du se till att din väska är i säkert förvar då antalet överfall/stölder har ökat på senare tid. Se också till att aldrig gå hem ensam när det är mörkt ute. Det går att hyra cykel och det kan vara ett bra alternativ om du inte vill hyra moppe. Du ska inte betala mer än 20.000 Rp per dag. Att hyra moppe är det som gäller i Canggu! Avstånden är långa och för att kunna njuta optimalt av vistelsen så behöver du moppe. Även om du bor i Berawa så kommer du vilja hänga i Batu Bolong-området, så se till att fixa en moppe det första du gör. Om du hyr på månadsbasis ska du inte betala mer än 500.000-600.000 Rp per månad. Om du hyr kortare tid ska du inte betala mer än 50.000 Rp per dag för en moppe. Det kostar extra om du vill ha surfställ på moppen. 


Några överlevnadstips för mopedister
  • Om du aldrig har kört moppe förut är det ingen jättebra idé att ge sig ut på vägarna direkt. Vänstertrafik och turister som kör som galningar. Risken är stor att du hamnar i diket...
  • Vi ser varje dag mängder av turister - framförallt tjejer - som dels kör som dårar och dels kör utan hjälm. Hur smart? Ta det lugnt, för du har sällan någon tid att passa. Och för Guds skull, kör inte utan hjälm. När vi hyrde en moppe åt vänner nere vid Echo Beach för inte så länge sedan så sa uthyraren att om vi bara skulle köra nere i Canggu så behövde vi ingen hjälm. Men precis utanför just den här uthyraren så körde en kille ihjäl sig förra veckan, full och utan hjälm. Så skit i vad uthyraren säger och var rädd om dig själv!
  • I bästa fall så ska du ha ett internationellt MC-kort. Om du har ett MC-kort i Sverige får du det konverterat till ett internationellt hos Motormännen. Här på Bali kan du gå till en polisstation - och om de är på rätt humör - så kan du betala ett par hundratusen Rp för att få ett körkort. Om polisen tar dig och du inte har ett internationellt MC-kort (eller lokalt körkort) kommer du få böta. Detsamma gäller om du inte bär hjälm. 
  • Om du skulle råka ut för en olycka och du inte har internationellt MC-kort eller bär hjälm kommer din försäkring inte täcka skadan.
  • Tjejer - var försiktiga! Varje dag läser vi om tjejer som har blivit överfallna när de kör moppe. Många har bara bikini på sig, och att bli dragen av moppen i hög fart kan inte sluta bra. Om du har väska med dig så lägg den i sadeln. Om någon följer efter dig, kör till en plats med mycket folk och be en vän eller någon där att följa dig hem. Försök att memorera reg.numret på moppen och rapportera till polisen. 
  • Lämna aldrig värdesaker i moppen. Det är inte helt ovanligt att sadeln blir uppbruten medan moppen står parkerad. 
  • Om du har en schysst hjälm så lämna den i sadeln när du parkerar. Om du bara hänger hjälmen på moppen så finns det risk att du blir av med den.

TAXI ÄR ETT KAPITEL FÖR SIG
När du rör dig runt i Canggu kommer du på ett par ställen se ett gäng med bilar parkerade och ett gäng locals som ligger i skuggan och kollar på TV. Det där är banjarchaufförerna. Deras "överhuvud" banjaren försöker göra allt för att bannlysa vanlig taxi, Uber, Gojek osv. Om du ber någon, t.ex. på ditt hotell, ordna en transport åt dig kommer du få åka med en av de där killarna. Problemet är att de tar grymma överpriser och banjaren stoppar merparten av pengarna i sin ficka. Så vad du än gör, åk inte med banjarchaufförerna. Du kan enkelt ladda ner appar och beställa taxi genom BlueBird och Uber. Du kan också åka moppetaxi med Gojek. Från Canggu till flygplatsen vill banjarchaufförerna vanligen ha 250.000 Rp - vi brukar betala omkring 80.000 Rp med Uber och lite mer med BlueBird. 

STAY SAFE
Det är tyvärr så att brottsstatistiken i Canggu ökar ganska så dramatiskt just nu. Det gäller framförallt inbrott och överfall mot tjejer. Om du ska resa till Canggu behöver du vara medveten om det och vara försiktig. Tänk på att inte röra dig ute själv, helst inte ens på dagtid, och ta dig inte hem ensam på kvällen. Tacka nej om någon okänd erbjuder dig skjuts och ta hellre en Uber hem än att promenera. Som tjej ska du inte köra ensam hem på natten och ha inte väskan hängandes på axeln när du kör. Lämna inte dina värdesaker utan uppsikt och tänk dig för innan du tar med dig mobiltelefonen till stranden. Om du bor i en villa, lås ordentligt om dig och lämna lamporna tända på natten och när du reser bort. Helt enkelt, var försiktig och fortsatt vänlig men en aning misstänksam.

Det har blivit väldigt vanligt med skimming på Bali och det är ett stort problem för myndigheterna. Sedan hösten 2015 har det också varit svårt att ta ut pengar med Visakort. När du befinner dig i Canggu, ta inte ut pengar i ATM vid Echo Beach eller Old Man's. Ta inte heller ut pengar utanför Canggu Deli Station. Det säkraste stället att ta ut pengar är inne på Canggu Club. Där finns en Permata och en CIMB. Det är inga problem att passera genom grinden (vid säkerhetskontrollen) även om du inte är medlem i Canggu Club. 

VARDAGSGREJER I CANGGU
  • Handla mat (västerländska råvaror) på Canggu Deli Station, Pepito eller Popular. Alla ligger i eller strax utanför Berawa. 
  • Handla allt (förutom de västerländska råvarorna) på Fantasy längs huvudvägen Jalan Raya Canggu, mellan Batu Bolong och Pererenan.
  • Det finns många småbutiker i Canggu där du kan köpa frukt, snacks, öl och annan dryck.
  • Det finns numera en vinbutik i Canggu med ett ganska bra urval.
  • Längs Batu Bolong, från Monsieur Spoon och ner mot stranden, ligger många bra klädbutiker.
  • Om du har ett eget företag eller bara vill göra trycksaker så kan vi rekommendera Kreasi, som ligger på Jalan Raya Pantai Berawa (bredvid Eko Tailor) som tillverkar allt från stämplar till tygpåsar och t-shirts. 
  • Om du behöver göra utskrifter ligger det billigaste alternativet i Berawa. 40 utskrifter kostar 10.000 Rp. Du kan också skriva ut på Dojo, men då kostar fem utskrifter 25.000 Rp.
  • Tanka på macken i Pererenan eller strax utanför Berawa. Du kan också tanka var som helst längs vägen där bensin säljs i Absolutflaskor. På macken kostar 1 liter 6500 Rp och längs vägen kostar 750 ml från 8000 Rp. 
  • På Bali Buda strax utanför Pererenan respektive Berawa kan du köpa all form av hälsokost du kan tänka dig.  Du kan också köpa en hel del hälsokost i Canggu Shop på Batu Bolong eller på Samadis söndagsmarknad.
  • Batu Bolong och nere vid Echo Beach ligger Guardian som säljer hygienprodukter och även har en del läkemedel. Det ligger en akutmottagning i Berawa och en läkarmottagning med apotek nära Pepito. Du har också ett bra apotek mitt på Berawa. För allvarligare åkommor rekommenderar vi BIMC Hospital i Denpasar.
  • Polisstationen i Canggu ligger på Batu Bolong. Ibland har polisen kontroller här utanför.  och har kontroller.

WHAT TO DO IN CANGGU?
Förutom att äta och dricka gott, vilket vi kommer till snart, finns det en hel del kul att göra i Canggu. Självklart så har du tillgång till hela Bali direkt från Canggu och om du bara är beredd att sitta ett par timmar i bilen så kan du få uppleva i princip vad som helst.

Det finns en stark yogakultur i Canggu och yogaställena blir allt fler. Du kan i princip välja och vraka, beroende på vilka stilar och lärare som passar dig. Kolla upp ChillhouseSamadi, The Practice, Serenity och Desa Seni.


Gå på marknader (Old Man's, Love Anchor och Samadi), hjälp till att städa stränderna, volontärarbeta, shoppa, tatuera dig, gå på spa, gå till frisören, träna eller gör ingenting. Du kommer inte få svårt att fylla dagarna med aktiviteter! Här är några av våra favoriter.
  • Gå på Beach Bootcamp klockan 7.00-8.00 på måndagar, onsdagar och fredagar. På stranden nedanför Old Man's. Grymt bra träning som hålls av balinesiske PT:n Gede. Du betalar 50.000 Rp per gång. 
  • Försök komma över ett träningskort på Canggu Club (eller skaffa ett eget om du ska stanna länge). Gör ett inlägg i Canggu Community på Facebook och kolla om någon vill hyra ut sitt kort. Sen kan du träna obegränsat! På anläggningen finns simbassäng, vattenland, tennisbanor, basketplan, fotbollsplan, gym, restaurang, café, bastu, biljard, bowling osv osv. 
  • Mani's Spa kostar en timmes balinesisk massage 65.000 Rp. Jätteduktiga tjejer som förutom massage erbjuder en rad andra behandlingar. Boka tid i förväg. För lyx rekommenderas Golddust eller Therapy
  • Gå till HAIR och fräscha upp håret. En klippning kostar från 250.000 Rp. 
  • Shoppa schyssta kläder på Boardriders. Gör också ett besök hos den grymt duktige barberaren medan du är där. Skäggtrimning kostar 50.000 Rp medan skäggtrimning, klippning och en Bintang kostar 120.000 Rp. 
  • Handla vackra och lokaltillverkade smycken på House of Alaia.
  • Se till att sy upp skjortor och andra kläder medan du är här. Köp dina tyger på Jalan Sulawesi i Denpasar och sy upp i Canggu. Det finns många tailors, framförallt i Berawa. Vi har fått många kläder uppsydda hos Lucy's Batik i Seminyak. 
  • För dig som jobbar medan du reser är Dojo ett bra alternativ. När vi inte sitter hemma brukar vi jobba på Boardriders som har bra nät och gott kaffe. 
  • Vi älskar att bara ta moppen och upptäcka omgivningarna. Missa inte risfälten i Seseh och smågatorna i Pererenan. Det finns mycket att se! 
  • Få en gratis tatuering på Deus på tisdagar, men var där redan vid 17-tiden för att skriva upp dig på listan. Deus har också Ladies Night på torsdagar (gratis dricka) och sina berömda konsertkvällar på söndagar.


PARTY I CANGGU
Måndagar - bakisdagen i Canggu. Om du är sugen på en iskall bintang så ta dig till en bra happy hour. T.ex. Old Man's 17-18 eller Monggo 17-19.
Tisdagar är Pretty Poison igång med skön musik och skateboardåkning.
Onsdagar är det Old Man's som gäller. Happy hour 17-18 och beer pong senare under kvällen. Avsluta kvällen på Sand Bar.
Torsdagar är en mellankväll i Canggu. Pretty Poison brukar ha OK drag då. Ladies Night på Deus mellan 19-20.
Fredagar hittar du bäst drag på Old Man's. Happy hour 17-19. 
Lördagar kan du ta dig till Pretty Poison för skönt häng kring skaterampen.
Söndagar är det Deus som gäller. Happy hour mellan 17-19, förband vid 19-tiden och konserten börjar vid 21.00. Kvällen avslutas på Sand Bar på Echo Beach.

BARER & RESTAURANGER I CANGGU
Canggu har blivit lite av ett matmecka. Du kan numera hitta bl.a. mexikanskt, japanskt, kinesiskt, indiskt, franskt, italienskt, hawaiianskt i Canggu förutom de indonesiska warungerna och de typiska Cangguställena som serverar sallader och hamburgare. Maten i Canggu håller otroligt bra kvalitet och du kommer snabbt hitta dina favoriter. Du kommer också lära dig att hitta ställena som passar din plånbok bäst, som har godaste kaffet (i din smak), snabbast nät och schysstast "häng".
  • Lunch/middag på warung kostar ca 15.000 Rp för vegetariskt och ca 35.000 Rp om du äter kött. Dryck från 5000 Rp. Priset varierar beroende på hur mycket mat du tar så det kommer vara olika från gång till gång.
  • Lunch/middag på "västerländsk restaurang" kostar från 50.000 Rp. Med dryck kanske du landar på ca 100.000 Rp per person. Till middag kanske du vill dricka ett par Bintang också...
  • Öl på restaurang kostar från 18.000 Rp upp till ca 30.000 Rp. Övrig dryck såsom kokosnötter, juicer, smoothies och kaffe kostar (grovt förenklat) från 20.000 Rp. En drink bör kosta omkring 100.000 Rp för att du ska vara säker på att det är riktig alkohol i den.
Riktigt gott kaffe på Deus

Kolla in våra favoritställen i Canggu

Det finns inte särskilt många restauranger i Pererenan, men vi kan varmt rekommendera Warung Yess som förutom en ganska så klassisk indonesisk meny också har Nasi Campur (buffén med olika rätter som man plockar ihop sin egen tallrik ifrån). 



Du kan inte vara på Bali utan att prova Babi Guling som är klassisk balinesisk helstekt gris. Du måste ta dig upp till Jalan Raya Canggu för att äta babi, vi kan rekommendera Bali Guling Men Agus som ligger i korsningen Raya Canggu/Batu Mejan, inte långt från Batu Bolong.



Varje tisdagsmorgon när vi haft städerskan på besök har vi åkt till Boardriders, Echo Beach, för att äta frukost och jobba. På tal om att man hittar sina favoriter, så åt jag alltid toast med jordnötssmör och nutella medan Niclas åt bacon & egg burger (och någon gång ibland ricottapannkakorna). Kaffet är dessutom riktigt gott och varje vecka görs kaffet på en ny böna från Indonesien.




Om du är ute efter riktigt bra fika så är Monsieur Spoon helt rätt ställe. Fantastiska franska bakverk och riktigt bra croissanter. Ligger på Batu Bolong.


Det går inte att skriva om matställen i Canggu utan att nämna Betelnut, på Batu Bolong. Det finns ingenting på menyn som inte är gott. Ett måste när du är i Canggu, men var beredd på att det kan vara fullsatt. Det går också att beställa hemkörning.




Batu Bolong har du den berömda warungen Bu Mi. Här får du peka på vad du vill ha från den stora buffén, Nasi Campur. Många bra vegetariska alternativ och det är riktigt billigt. Brukar vara fullsatt vid 13-tiden.


Canteen, som ligger ett par steg väster om Batu Bolong, har fantastisk mat. Allt är supernyttigt och fräscht. Det är lätt att bli stammis här. Missa inte kycklingwrapen och laxbageln. 




Ett av Canggus bästa hälsofik är Eden Café som ligger på Batu Bolong. Enda stället i Canggu just nu som har matcha-te (if anyone likes that). Deras smoothie bowls är fantastiska (speciellt rocky road) och allting annat är superfräscht. Drivs av en ung balinesisk tjej! Ett måste!



Monggo är en av våra stora favoriter. Jättebra käk, happy hour varje dag mellan 17-19 (2 for 1), jättebra drinkar och helt enkelt ett skönt ställe att vara på. Vi har haft många fester här och övervåningen är perfekt för större sällskap. Personalen är riktigt duktiga också. Ligger en gata västerut från Batu Bolong, mittemot Frii Hotel.


Det går inte att skriva om matställen i Canggu utan att skriva om Old Man's. Du har liksom inte varit i Canggu om du inte har varit här. Grymt bra happy hour mellan 17-18 måndag-fredag. Fredag- och onsdagkvällarna här är episka. Käket är helt OK det också, om än rätt dyrt. Ligger på Batu Bolong.


Warung Heboh är vår favoritwarung. Indonesisk mat serverad på klassiskt vis där man väljer från en stor buffé och fördelen med Heboh är att man får plocka maten själv, vilket gör att portionen blir mindre än om någon plockar maten åt dig (=billigare). Ligger precis där genvägen tar slut, på Berawas sida.


Gourmet Canggu är en av våra absoluta favoriter. Hit har vi gått åtminstone en gång i veckan i åtta månaders tid, och maten är alltid lika bra. Ett av de billigaste ställena i Canggu. Deras Pho Bo är grym, Niclas älskar deras Mie Goreng och de har Canggus godaste morotskaka. Gott kaffe också. Ett måste! Ligger i Berawa, på tvärgatan Tegal Sari.




Vi gillar verkligen Ruko Café som är relativt nyöppnat i Berawa, inte långt ifrån stranden. Bra storlek på menyn, ett par nytänkande rätter och ett par klassiska alternativ. Alltid supergott!


En av våra stora favoriter är Balifornia som ligger på väg ner till stranden i Berawa. Magiskt god fisktacos. Våra favoriter är guacamolen och den råa tonfisken. Mums mums! 



Cinta Café, på den del av Jalan Pantai Berawa som går från öst till väst, är ett litet guldkorn. Supergod mat och ett av få ställen i Canggu som serverar tappöl. Happy hour mellan 17-19, två öl till priset av en. Härlig utsikt över risfälten också.



En kokosnöt eller en iskall öl på stranden är heller aldrig fel. Vi gillar snubbarna nere på Berawa Beach.




Om ni har frågor om Canggu, hör gärna av dig till oss - skicka ett mejl till fundin.emma@gmail.com
Och för dig som är på väg hit hoppas vi att du ska få en riktigt bra vistelse i Canggu!
Och medan ni är på Bali / i Canggu - glöm för allt i världen inte bort att planera in en resa till Giliöarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar