onsdag 2 mars 2016

På resa till Nusa Lembongan

Tack vare att vi har vänner på besök här på Bali så åkte vi ut till Nusa Lembongan i helgen. Precis som förra gången vi var här så njöt vi av det Lembongan är bäst på - snorkling och fantastiska vyer. Det är lätt att ta vackra bilder här!


Vi åkte Uber från Canggu till Sanur för 90.000 Rp. Väl framme i Sanur upptäckte vi att slow boat inte skulle gå och vi fick ett bra pris med Marlin Lembongan Cruiser - 200.000 Rp. per person enkel väg. I priset ingick skjuts från Mushroom Bay till vårt boende i Jungutbatu. En bra deal tyckte vi. 


När vi var på Lembongan förra gången, i oktober, var ön sådär lagom välbesökt och det satt alltid ett par turister på restaurangerna och strandbarerna som vi gick till. Nu, i slutet av februari/början av mars liknade ön mer en spökstad. Hotell längs stranden i Jungutbatu stod tomma och övergivna, restaurangerna i byn hade bara ett fåtal gäster och flera hotellägare passade på att renovera nu under årets lugnaste period. Vi tycker verkligen inte om turistiga platser där vi måste trängas med andra, men vi gillar absolut något mitt mellan det och en folktom ö. 


Vi hade bokat boende på D&B Bungalow som ligger längs huvudgatan i Jungutbatu, nära berömda Bali Eco Deli. För er som har hängt med i bloggen så var det Diasa, ägaren av D&B, som tog oss med på snorkeltur förra gången vi var här. När vi gjorde bokningen så sökte vi efter ett billigt boende med bra läge, fräscha rum och pool eftersom att stranden i Jungutbatu inte är så badvänlig. Precis det fick vi hos Diasa, även om vi hade önskat lite mer engagemang från personalen. Vi betalade 877.000 Rp. för tre nätter, alltså drygt 600 kronor. Vill du spana in fler boenden på Nusa Lembongan kan du göra det här.
Medan vi chillade i skuggan och drack öl så övergick första dagens solsken snabbt till åska och stora tunga regndroppar. 

Rainy season lämnar magiskt vackra spår efter sig!Den andra dagen cruisade vi runt ön på varsin moppe, hängde vid Blue Lagoon på Nusa Ceningan, åt en god lunch på Lembongans just nu bästa restaurang Warung Putu, gjorde ett stopp vid Devil's Tear och såg ett stort åskväder dra in från Bali innan vi for vidare tillbaka hemåt. Efter en härlig åskskur åt vi middag på Warung Bambu som, precis som förra gången, serverade fantastisk indonesisk mat.


Tredje dagen åkte vi med Diasa på snorkeltur. Först Secret Manta Point där vi efter säkert en timmes simning äntligen stötte på några coola mantas. Vilka fantastiska djur de är! Därefter snorklade vi vidare vid Crystal Bay där vattnet var betydligt kallare men korallerna desto vackrare. Eftersom att vi spenderat mycket tid vid Manta Point så blev vårt sista stopp Mangrove Point, på Lembongans norra sida, där vi snorklade med enorma stim utav småfiskar. Efter lunch var vi alla ganska slut efter fyra timmars snorkling så det blev en lat eftermiddag med massage, vila och fika. Och förstås massor av kortspel!
Så tidigt imorse, på den fjärde tagen promenerade vi ner till hamnen för att ta slow boat tillbaka till Bali. Men inte heller idag gick den, så vi fick istället åka public speed boat för 150.000 Rp. per person. Det är ju smidigt att åka snabbåt även om slow boat har sin charm. Tillbaka i hamnen i Sanur beställde vi en Uber som tillbaka till Canggu kostade oss 65.000 Rp. 
Vi fick med oss några nya slutsatser hem från Lembongan den här gången
  • Du behöver inte förboka båten. Ta dig bara till hamnen och förhandla om priset där. Ca 200.000 Rp. för enkelresa med snabbåt (public speed boat kostar 150.000 Rp) är fullt rimligt. Och var inte orolig, om du inte kommer med en båt så går det snart fler. Här kan du hitta mer info om vilka båtar som går till Lembongan. 
  • Generellt är kvaliteten lägre (portionerna mindre) och priserna högre på Lembongan än på Bali. Åtminstone om vi jämför med Canggu. Det är riktigt synd faktiskt.
  • Snorklingen är riktigt bra och det är fantastiskt att få se manta ray i det fria men det är riktigt sorgligt att havsvattnet är så smutsigt och fullt av skräp. Visst, det är regnsäsong och då är det alltid värre, men det är den allmänt slappa attityden till problemet som stör så mycket. Det är liksom ingen som gör något, och inte ens stränderna rensas på skräp.
  • Två heldagar på Lembongan är ganska lagom. Om man ska stanna längre behöver man nog bo på en schysstare resort där man kan spendera mer tid, eller ägna sig åt fler aktiviteter såsom dykning eller yoga. Annars är en resa på tre nätter alldeles lagom.
Nyfiken på Lembongan? Läs mer på Giliresor.se 

1 kommentar:

  1. Snyggt "jobbat" Niclas o. Emma! Mig påminner Nusa Lembongan lite om vissa medelhavsöar. Då tänker jag inte på San Miguel ölglas med Bintang/Heineken (skräp).

    SvaraRadera