lördag 21 februari 2015

Vi sammanfattar: Koh Lipe


Vad tyckte vi om att bo och leva

Inte har vi stött på så många svenskar som förrän på Koh Lipe. På många sätt en överraskning och på andra inte. Framförallt lite konstigt för vi var tvungna att tänka på vad vi sa när vi var bland folk. Vi kunde oxå dra en del slutsatser utav våra iakttagelser: 1. det går direkt att se på en kille ifall han är från Sverige (medveten om sitt utseende, deffad, tatuerad och ofta långhårig), 2. svenskar pressar järnet när de är på semester (mitt under de hetaste timmarna när solen står i zenit fläker de ut sig på stranden insmorda med flera lager utav sololja - inte konstigt att så många svenskar drabbas av hudcancer), 3. det är troligen en semestergrej men svenskarna röker kopiösa mängder, framförallt tjejerna. 

Koh Lipe är Thailands sydligaste ö som ligger en timmes båtresa från Langkawi i Malaysia. Båt härifrån är alltså det snabbaste sättet att komma till Koh Lipe. Däremot för många svenskar som flyger till Phuket eller Krabi så väntar en 6 timmar lång båtresa till ön. Många mellanlandar därför på ett par andra öar på vägen till Koh Lipe.


Vi gillade verkligen Koh Lipe och det är Niclas favorit utav alla ställen vi har varit på. JA, ön är turistig men det är framförallt Pattaya Beach dit alla båtar kommer som folk trängs. Sunrise Beach är lång och har sina sköna små ställen medan Sunset Beach är väldigt lugn och avskild. Det är en bra balans på ön och i slutet/början av högsäsongen är det nog extra härligt att vara på Koh Lipe.


Allting på Koh Lipe är väldigt enkelt. Det finns massor av butiker, ett par apotek, resebyråer och alltid hjälp att få. Ett par ställen visar filmer varje kväll medan de serverar popcorn och läsk, riktigt mysigt alltså.


Vi bodde på Café Lipe som ligger på Pattaya Beach. Jättemysigt bakom caféet i en liten trädgård med en monsterspindel utanför dörren. Prisvärt för 230 kronor per natt. Sedan överraskade jag Niclas på hans födelsedag med två nätter på Sawan Resort vid Sunset Beach som var fantastiskt fint. Verkligen värt 1300 kronor per natt. Sista boendet var Satun Dive Resort på Sunrise Beach och det var riktigt trevligt. Vi blev uppgraderade till ett schysstare och större rum men betalade fortfarande 330 kronor per natt. Enda nackdelen var att baren på stranden spelade rätt så hög (om än riktigt bra) musik i princip dygnet runt.


Vad tyckte vi om att äta och dricka

Det finns massor av restauranger att välja mellan. Allt från små ställen med thaimat till västerländska restauranger med hamburgare. Burgare verkar för övrigt vara populärt bland turisterna och går att få tag på nästan överallt. Priserna varierar, från 30 kronor och uppåt. Café Lipe gillade vi verkligen för deras delikata frukost. Många ställen serverar schysst kaffe. Det går att få tag på italiensk glass. Det finns många små barer med sin alldeles egna personliga touch. Längs Sunrise Beach finns många restauranger som har förstått att gästerna vill ligga i någonting skönt medan de chillar med en kopp kaffe eller en öl, vi gillade speciellt Castaway som dessutom hade grymma thai-tapas. På Sunset Beach kan man dricka världens godaste mojitos för 25 kronor medan solen går ner. För den törstige säljs bucket's nästan överallt och om man blandar med lokal sprit så blir de riktigt billiga, från 50 kronor för en liter.

Vad tyckte vi om att ta sig runt

Det är superenkelt att ta sig runt på ön och det är gångavstånd till allting. Det finns tuck-tuck för de som är lata (eller överhettade). Nog sagt om detta.

Vad tyckte vi om att göra

Det finns två saker att göra på Koh Lipe. Sola och bada. Det är hur grymt som helst. Sanden är kritvit och havet är förföriskt kristallklart. Sunset och norra Sunrise Beach är bäst.

Gå till resebyrån mitt på Walking Street och köp en bok (kostar inte många kronor och finns massor på svenska) så är du som hemma sedan.


Snorklingen på Koh Lipe är OK men inte fantastisk. Vill man få en riktig upplevelse ska man nog betala för en snorkling/dyktur runt öarna i närheten (från 350 kronor per person om jag inte minns helt fel). Vänta till eftermiddagen när det har slutat blåsa och vågorna har lagt sig, då är det inte lika strömt. Snorkla inte utan fenor!


Dricka bucket's på Maya Bar kan bara bli bra!


Lyssna på musik. Överallt spelas fantastisk house/loungemusik för den som gillar det. Ta något att dricka, sitt ner och bara lyssna och njut. 


Vad tyckte vi om vädret

Fantastiskt! Knappt ett moln på himlen under de 10 dagar vi var på Koh Lipe. Lite blåsigt vissa dagar. 

Vad tyckte vi om prisläget

Vi skulle överdriva om vi sa att Koh Lipe var billigt. Det är knappast backpackervänligt. Det går absolut att hitta billiga alternativ för det mesta man letar efter, men boende blir inte billigare än 1000 BHT (strax över 200 kronor). Visst, åker du på semester från Sverige med en lagom stor semesterkassa så kommer du tycka att Koh Lipe är väldigt prisvärt (vilket det oxå är).

Vad tyckte vi inte om

Myggbett. På första stället höll vi på att bli helt uppätna. 

Vi tipsar!

Boka boende första natten och promenera sedan runt för att hitta din egen favorit. Det finns en hel del ställen som man inte kan hitta på nätet. När vi var på Koh Lipe mitt under högsäsongen så fanns det åtminstone något rum ledigt nästan överallt.

Drick bucket's - det är skitkul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar