söndag 1 februari 2015

Vi sammanfattar: Koh Yao Noi


Vad tyckte vi om att bo och leva

Koh Yao Noi är en riktig liten pärla oerhört väl placerad mellan Phuket och Krabi i Andamanhavet. Oavsett varifrån man utgår så tar det en timme med båt och det kostar inte ens 50 kronor per person. Trots närheten till fastlandet och dessa monster till turistorter så är ön genuin och förhållandevis oexploaterad. Koh Yao Yai som (är mer konservativt muslimskt än Noi) ligger några minuter söder om Noi är ännu ödsligare "tack vare" att lokalbefolkningen begränsar turismen till ett par resorter. Lokalbefolkningen lever inte primärt av turismen vilket gör att man som besökare får ta del av deras vardagliga liv genom fisket och gummiplantagen.


På Noi finns det ett par hotell i sydligaste delen och sedan finns de uppradade längs östkusten. På västra kusten finns i princip ingenstans för turister att bo. Längst upp i nordöst ligger en lyxresort och det finns ytterligare ett par längs östkusten. I övrigt finns det mycket att välja på i budgetnivå. Vi bodde först på ett litet ställe med ett par bungalows, Pasai Beach Lodge, vid en strand på sydöstra stranden som var väldigt trevligt, för drygt 200 kronor per natt. Vi bodde sedan på södra delen med grym utsikt över havet för ca 250 kronor per natt, som var OK men inte direkt prisvärt. De sista dagarna på ön hyrde vi ett fantastiskt vackert hus tillsammans med våra vänner Jon & Khazar. Vi betalade totalt 700 kronor per natt (alltså 350 kronor per sällskap) för "vattenhuset" med tre sovrum och solnedgångsutsikt. 


Noi är en otroligt avslappnad (och såklart grymt vacker) ö som är sådär lagom på något vis. Man har sällskap av andra turister även om de inte är så många. Lokalbefolkningen pratar helt OK engelska, är fantastiskt hjälpsamma och tack vare en hel del västerlänningar som flyttat till ön så finns det ett par riktigt bra restauranger och caféer. 

Vad tyckte vi om att äta och dricka

Första dagarna åt vi kolgrillad kyckling på ett litet strandhak och thai-style-spicy grytor tills smärre halsbränna satte stopp. Vi testade ett par "random" ställen som var OK men inte så mycket mer. Två middagar åt vi på stranden med åskväder i fjärran som sällskap. När vi bodde i "vattenhuset" så fick vi en äkta thaimiddag levererad till oss en kväll och det var riktigt gott! 

Vi åt de flesta frukostar på Chaba Café som i sig skulle förtjäna ett eget blogginlägg. Europeisk inspirerad frukost, ekologiska alternativ, grymt kaffe och fantastisk hemgjord glass - behöver vi fortsätta?!  


Vi hade en kanonbra middag på Rice Paddy som för kvällen hade krokodilkött som specialitet. Vi fick testa ett par genuina thairätter som vi inte har kunnat hitta någon annanstans. 

Vad tyckte vi om att ta sig runt

Utan moppe så blir man dessvärre väldigt isolerat till där man bor. För ca 55 kronor per dag for vi kors och tvärs över ön som är perfekt stor för detta ändamål (inte för stor, inte för liten - alltså svenskt lagom). Tack vare det så hittade vi stränder vi aldrig skulle ha kommit till annars (även om man kommer till en liten lerig stig så ska man fortsätta köra) och fick dessutom se mycket utav hur lokalbefolkningen bor. Vi tog även med våra moppar på båttaxin över till Koh Yao Yai på en dagsutflykt. 

Ön är för stor för att kunna ta sig runt till fots men om man bor längs östra kusten så går det alldeles utmärkt att promenera dit man ska. Vi hade dessutom ett par "trevliga" löprundor på ön. Båt är oxå ett självklart alternativ.


Vad tyckte vi om att göra

Det finns några otroligt vackra stränder men i övrigt så är inte Noi någon paradisö i den bemärkelsen. Skillnaderna i tidvattnet är väldigt stora och när det är lågvatten så är det ingen höjdare att bada. Det finns ett par ställen med bra internet så det funkar rätt bra att jobba. Vi gillade förutom sol och bad att upptäcka ön på moppe, dricka gott kaffe på Chaba och njuta av hur vacker ön är. Vi gillade vår dagsutflykt till Yai där vi hittade en superfin strand, Klong Son Beach. Kolla bilder här. Vi fick ett par sessioner thaimassage som var riktigt bra.

Vi blev tipsade om att ta en båttur runt bland öarna i närområdet och vi hade förstått det som att vi kunde åka vart vi ville. Så vi hyrde en båt en hel dag för ca 500 kronor. Vi åkte till ett riktigt coolt berg mitt i ute i havet som hade en strand mitt i sig. Efter det åkte vi vidare till ett par stränder som var fullpackade med folk och det var någonstans där på vägen om vi fattade att vi var ute på värsta turiståket. Vi försökte få vår kapten att åka till ett par andra öar men då skulle vi plötsligt betala mer för det, trots att vi bokat båten hela dagen. Något förargade så hängde vi på en liten strand ett tag innan vi for hemåt igen. Om man ska göra en liknande tur så ska man researcha först och sedan bestämma vart man ska åka före det att båten lämnar hamnen. 

Vad tyckte vi om vädret

Första dagarna var ganska svala och vi njöt av att se åskväder ut över havet på kvällarna. Någon dag kom det till och med ett par regndroppar. Sedan stabiliserades vädret och på slutet så blev det riktigt varmt och torrt. Enligt lokalbefolkningen så hade inte riktigt den torra perioden kommit igång än och vi kände inte heller att det var för varmt. Enligt de som vet så har Noi och Yai en egen liten klimatzon som gör att det över lag är torrare och soligare där än i både Phuket och Krabi. Det kunde vi se när det åskade för alla åskväder gick runt öarna. 

Vad tyckte vi om prisläget

När vi reste med vänner så ansträngde vi oss inte så mycket för att hitta de allra billigaste alternativen. Det mesta, även om det är i mellanprisnivå, är prisvärt. Det är inga problem att hitta budgetalternativ vad gäller mat - däremot kan det vara svårare vad gäller boende. Vi såg få alternativ under 200 kronor per natt. I övrigt så avviker inte genomsnittspriserna så mycket från övriga Thailand. 

Vad tyckte vi inte om

Lite svårt att hitta billigt (och bra) boende. 

Det gick inte att köpa alkohol i någon affär men tack vare ett par västerlänningar med egna restauranger så gick det att köpa utav dem. 


Dessvärre så finns det inte så mycket street food att hitta på ön.


...När vi nästan körde på en väldigt stor orm!!! 


Vi tipsar!

 • För det första - åk till ön. Det är så enkelt att ta sig dit men ändå så få som har varit där! Om man flyger från Sverige till Phuket eller Krabi så tar man en taxi till hamnen och därifrån är man på ön inom en timme.
 • Hyr moppe.
 • På nordöstra delen av ön finns många trevliga hotell.
 • Om budgeten tillåter så hyr hus! 
 • ...eller varför inte bo på Six Senses eller The Paradise (om man är på honeymoon).
 • Ta en dagstur till Koh Yao Yai - det räcker! (man behöver inte bo där i vårt tycke för man blir väldigt isolerad till resorten där man bor).
 • Åk båt - omgivningarna är så oerhört vackra!

1 kommentar:

 1. Hej

  Hur tar man sig från Koh yao noi till Koh yao yai? Kan man åka taxi hela vägen från piren på Koh yao noi till yai? Är det bro emellan?

  Mvh Hanna

  SvaraRadera