torsdag 9 april 2015

Angkor Wat - Dag 1

Första dagen i Siem Reap gick vi upp 04.15 för att åka till Angkor Wat och se soluppgången. Under dagen besökte vi även några andra fantastiskt vackra tempel. Sedan 1992 finns hela Angkor-området på UNESCO:s världsarvslista. Under sin storhetstid var Angkor världens största stad och det bodde upp till en miljon människor i området. Angkor var bebott från år 860 till mitten på 1500-talet när det övergavs.


Från Angkor Wat åkte vi sedan medurs.


Angkor Wat byggdes på 1100-talet för att hedra guden Vishnu. 







































Angkor Thom byggdes på 1100-talet och är 9 kvadratkilometer stort. Angkor Thom består av templena Prasat Bayon, Baphuon och Elephant Terrace. Man tror att det har bott omkring 150000 människor i Angkor Thom. Bland annat Tomb Raider har spelats in här.




































Chau Say Tevoda byggdes på mitten av 1100-talet och mellan 2000-2009 var templet stängt för restaurering.













Thommanon byggdes i slutet på 1100-talet av härskaren Jayavarman VI.










Ta Keo består utav flera olika terrasser med fantastisk utsikt från toppen. Templet byggdes omkring år 1000. Man tror att templet var det första som byggdes helt i sandsten.






Ta Prohm byggdes sent 1100-tal och tidigt 1200-tal och hette från början Rajavihara. Templet är känt för träden som växer ovanpå och genom stenarna.




















Banteay Kdei uppfördes under Jayavarman VII:s tid i början av 1200-talet. Den dåliga kvaliteten på sandstenen har gjort att stora delar av templet har rasat.






















Prasat Kravan är av helt annan stil jämfört med de andra templen. Templet som stod klart år 921 tillägnades guden Vishnu.








Och så vår härlige tuktuk-driver Kimhak!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar