onsdag 15 april 2015

Vi sammanfattar: Siem Reap

Efter en vecka i Siem Reap hoppas vi kunna bidra med en hel del tips för er som är sugna på att resa hit. Varning för er som är hungriga, det är många matbilder i det här inlägget.  



KOMMA HIT
Vi flög hit från Ho Chi Minh med Cambodia Angkor Air (vi bokade från första början med Vietnam Airlines men sedan lade de om flighten). En trevlig flygning på 45 minuter till priset av 800 kronor per person. Andra alternativ är att flyga via Phnom Penh (huvudstaden i Kambodja) eller från Bangkok eller Singapore. Vi flög sedan från Siem Reap till Kuala Lumpur med AirAsia för 750 kronor per person. Det är också möjligt att åka till Siem Reap med nattbuss från Bangkok eller Phnom Penh, kostar ca 8 dollar men tar en hel drös med timmar.


Misstänkt lik Thai Airways.

När vi landade i Siem Reap slogs vi (nästan bokstavligen) av hur varmt det var. En bra bit över 30 grader. Prognosen visade över 35 grader varje dag. Vi insåg också ganska snabbt att här i Siem Reap är det dollar som gäller. Riktigt synd för oss att kronan tappat gentemot dollarn och 1 dollar nu ger 8,50 kronor. Så om ni har dollar som ligger hemma och skräpar så ta med de hit! Taxi in till Siem Reap från flygplatsen kostar 7 dollar och tar ca 15 minuter. Vi betalade vår chaufför Kimhak (se nedan) 5 dollar tillbaka till flyget. Om man vill åka bak på en moped så kostar det bara 2 dollar. På flygplatsen kan man köpa SIM-kort, 6 dollar för obegränsad surf i tio dagar. 

Ett fascinerande ljusfenomen på himlen en kväll i Siem Reap.

BOENDE
Vi bodde första tre nätterna på La Millia Guest House. Rum med eget badrum för 130 kronor per natt. Problemet var dock att vi bara hade fläkt på rummet och den gör ingen som helst nytta när det är 38 grader varmt ute. Lösningen på det är att duscha en gång i timmen och lufttorka. Vi tog inga bilder här så det finns inte så mycket mer att säga om La Millia. 

Sedan bodde vi fem nätter på Rose Royal Boutique Hotel. Stort rum med uteplats, AC och pool för 305 kronor per natt. Problemet när vi skulle boka de sista nätterna i Siem Reap var att det fanns SÅ mycket att välja på. Massor av fina små hotell med pool för runt 300 kronor och alla hade fått jättefina betyg på bl.a. Tripadvisor. Vi var verkligen jättenöjda med vårt val, Rose Royal gav fantastiskt värde för pengarna. Soft poolområde, jättegod frukost, riktigt schysst rum, trevlig personal och kanonbra service (t.ex. varje dag när vi kom hem från stan så fick vi limejuice och iskall handduk att fräscha upp oss med).



Niclas fick heta Thomas Fundin (samma som sin far) den här gången.









SÅ MYCKET GOTT ATT ÄTA!
Utbudet av restauranger i Siem Reap är fantastiskt bra. Här finns så mycket att välja på, allt från lokala små hak till italienska tavernor och en fransk restaurang som har någon form av insekt i varje rätt (typ fetaostsallad med friterade spindlar). 

Första kvällen hamnade vi på ett amerikanskt ställe, Beatnik, nära Pub Street (de kända restaurangkvarteren). Niclas tog kycklingvingar och jag som inte var så hungrig åt nachos. Vi testade den lokala ölen Angkor, riktigt god, och kostar mellan 0,50 - 2 dollar beroende på vart man går. 15 dollar för middagen och fyra öl var lite mer än vi tänkt för kvällen men ändå värt det.





När vi besökte Angkor Wat körde vår guide oss till en restaurang som hette Maly Srash Srang. Det var helt klart turistpriser som gällde men vi gillade bara läget. Våra nudelrätter var dock rätt goda. 15 dollar för mat och en tonic water. En bit därifrån, bland barn och tuppar och matmarknader hade vi kunnat äta samma lunch för typ 3 dollar...




Några gånger har vi gått till Noir Mart and Coffee som ligger nära där vi bodde. Glassen kostar 1 dollar per skopa och vi älskade deras supergoda citron-iste för 1,40 dollar.



Nära vårt hotell som liksom ligger på väg in till själva stadskärnan i Siem Reap finns många lokala restauranger som egentligen bara serverar tre saker (med stor variation); ris, nudlar och fruktjuicer. En utav alla dessa heter Chae Ngek och vi åt där ett par gånger. Enkel, god och billig mat. Alla rätter kostar 1,50 dollar och fruktjuicerna kostar 1 dollar. 




I närheten av oss finns ett guest house som heter Naga. De har också restaurang som tycker att de serverar stans bästa burgare. Det fanns en hel del annat kul på menyn men vi testade varsin burgare. Jag beställde kyckling och Niclas cheese. Vid serveringen kommer en kyckling och en veggie men Niclas ville ha sin cheese. Alla i personalen kom och bad om ursäkt och vi fick varsin öl som kompensation, vilket vi egentligen inte ville ha men vi drack ändå. Burgarna var goda och vi betalade 11 dollar för mat, en vatten och en cola. Vi käkade en annan middag på Naga (bara för att vi inte orkade gå in till centrum) avokadoburgare och fläskkotlett med potatismos (helt OK) för 14 dollar inkl. två öl och en vatten.




Vi åt en lunch på Hollywood Hot Dogs. Ett litet amerikanskt hak med ett par plaststolar och... that's it. Det finns två alternativ på menyn, en jumbo hot dog (till vänster) och en chili cheese (till höger). Vi gillade jumbon bäst, med "svenska" smaker tack vare ketchup, senap, lök och inlagd gurka. 5 dollar för två hot dogs.


Också i närheten av oss ligger ett annat litet lokalt ställe som serverar många kambodjanska rätter. Niclas provade nudelsoppa och kött. Jag åt en kambodjansk curry men den var ingen höjdare, väldigt starka smaker av jordnötter och gurkmeja. Funkar sådär i 35-gradig värme... Hur som helst, 10 dollar kostade det. 






En lunch var vi lite lata och orkade inte lämna poolen så vi åt på hotellet. Löjligt med 10 % service charge men vi bortsåg från det just då (lata som sagt). Däremot var maten väldigt god även om det landade på typ 8 dollar.




En av våra klassiker är mexikanskt och margaritas. Vi hittade Viva där margaritan kostar $1,50. Vi åt lite nachos till första omgången margaritas och innan vi hade ytterligare tre vardera (testade mango, ananas och körsbärsmargarita också) så hade vi ätit burrito (jag) och porkchops (Niclas). Maten var godare än vad den ser ut på bilderna. 15 dollar!






Efter margaritan gick vi vidare till baren Beer Battle House of Beer som låg bredvid. Där spelade ett grymt bra band riktigt sköna låtar och vi rundade av kvällen med öl och margarita. Här var margaritan riktigt stark men det var i gengäld lite mindre i glaset, riktigt gott! 15 dollar för två flaskor vatten, tre öl och två margarita.




En kväll var vi sugna på indiskt och testade Ababa. Den hade bra recensioner men vissa hade klagat på att de inte var så smaksäkra. Vi är beredda att hålla med. Dhal:en var bara stark men hade inga indiska smaker. Tandoorikycklingen var god däremot. Dessutom var det lite väl dyrt för att vara en indisk restaurang, 13 dollar. 



Vi käkade lunch på ett ställe nära oss som vi inte kunde lista ut vad det hette. Limejuice, nudelsoppa och fried noodles för 5 dollar. Gott och bra pris.




Mitt i poolhänget gick vi till en närliggande restaurang för att äta lunch. Siv Long serverade god nudelsoppa och Niclas gillade sin kycklingrätt. Goda limejuicer. $5,25.




Vi åt middag på samma ställe sista kvällen. Två nudelsoppor och kött. Lika gott den här gången. 8 dollar inkl. dryck.


När lunchstället som vi letat upp på Tripadvisor var stängt så hamnade vi på puben Charlie's istället. Ett problem i Siem Reap är att många ställen är stängda mitt på dagen. Hur som helst, två öl, limejuice, hummus & pita, spring rolls och en sallad för 11 dollar. Gott var det också.




WHAT TO DO?


Den främsta anledningen att åka till Siem Reap är att upptäcka Angkor, det enorma tempelområdet som under sin storhetstid var den största staden i världen. Vi köpte tredagarspass till Angkor, kostar 40 dollar. Annars kostar inträde 20 dollar per dag. Det går även att köpa sjudagarspass. Före vårt besök kollade vi på ett par dokumentärer om Angkor på YouTube och det var kul att få lite bakgrund innan. Det går självklart att ha en guide med sig på sina besök, det där är rätt så uppstyrt och alla guider vi stött på under våra dagar talar bra engelska.

Genom ett par omvägar på Instagram så hittade vi vår chaufför Kimhak. Han tog oss runt Angkor under våra två första dagar i Siem Reap. Uppstigning klockan 4.15, avfärd till Angkor 5.00, soluppgång 6.00 och sedan massor av tempel under hela förmiddagen. Första dagen åkte vi den "lilla turen" som innehåller de främsta huvudtemplena i Angkor och andra dagen åkte vi "stora turen" och såg ett par andra tempel på ett större område runt Angkor. Första dagen var vi tillbaka i stan vid 14.00 och andra dagen var vi hemma igen klockan 11.00. Vi var rätt slut efter den första dagen eftersom att det efter klockan 10.00 blir oerhört varmt. Andra dagen var betydligt snällare mot kroppen. Vi kan verkligen rekommendera att hitta en bra chaufför som kör runt Angkor, annars finns det inte en chans att få se och uppleva alla tempel. Man kan hyra cyklar för att ta sig runt men i 38-gradig värme skulle vi inte rekommendera det. Vi betalade 18 dollar för respektive tur med Kimhak (hotellen kan ta upp till 20 respektive 25 dollar för lilla och stora turen). Sista dagen när vi bara åkte fram och tillbaka till Angkor Wat (05.00 - 08.00) betalade vi 8 dollar.

Det spelar egentligen inte roll vilken tur man börjar med, men det är helt klart mer folk på den lilla turen. Kimhak försåg oss med kalla vattenflaskor under turerna. Vi tog med oss frukost (frukt, dryck och bröd) till soluppgången och under dagen kan man köpa mat, kokosnötter, dricka och frukt i närheten av alla tempel man besöker. Första dagen åt vi lunch på en restaurang längs vägen med alldeles för höga priser, så be chauffören köra till ett av de mer "lokala" ställena där maten kostar 1,50 dollar (istället för 5 dollar). Det finns toaletter (välskötta) längs vägen som sköts av Angkor-förvaltningen och är gratis om man visar upp sitt besökspass. Överallt blir man "trakasserad" av barn som vill sälja vykort och prylar. Angkor-förvaltningen skriver på informationstavlor att man inte ska ge pengar och godis till barnen. Efter ett tag orkar man inte längre prata med barnen och vara vänlig för de är så många och ofta rätt så påstridiga. 






VAD TYCKER VI OM SIEM REAP?
Alltså, främsta anledningen att åka hit är förstås att besöka Angkor Wat. Så är det bara. Sen någonstans under resans gång så har Siem Reap utvecklats och blivit en stad som kan attrahera besökare ändå. Förutom Angkor Wat finns det mängder av andra tempel, sevärdheter, vattenfall och naturupplevelser i norra Kambodja att utforska härifrån. Vårt syfte med att komma hit var först att få se Angkor Wat (och det var helt fantastiskt) och sedan ägna några dagar åt att hänga vid poolen och jobba. Vi fick precis vad vi önskade! Att staden sedan kunde erbjuda trevliga restauranger och barer gjorde inte saken sämre. 

När vi kom till Siem Reap första dagen så tyckte vi att prisläget var ganska så bra. Mycket kostar $1 nånting men många bäckar små... och plötsligt så kostar en vanlig enkel lunch ändå 50 kronor. Vi gillar att man kan köpa fruktjuicer överallt, det finns bra affärer och det finns gott om ATM:s (där man kan bunkra upp med dollar utan att behöva gå till ett växlingskontor). Första dagen, eller dagarna egentligen, tyckte vi det var sanslöst varmt. Prognosen visade 38 grader och sol i princip varje dag. Efter en dryg vecka i Siem Reap så hade vi en dag med bara 32 grader och molnigt, då tyckte vi att det kändes svalt. Snacka om att man vänjer sig fort!


När vi åkte till Angkor Wat vid 5-tiden på morgonen så var det full kommers överallt, speciellt på marknader. Går du på stan och vill äta lunch vid 14-tiden så är många ställen stängda. När du äter på kvällen så är det inte ett dugg ovanligt att du blir serverad av en 12-årig pojke eller flicka. Det är oerhört många barn som arbetar här och man ser inte speciellt många vuxna. 


Supermarket





Pub Street




Old Market







Night Market






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar