onsdag 22 april 2015

En vecka i Kuala Lumpur

Från Siem Reap, Kambodja tillbaka till våra gamla kvarter i Kuala Lumpur. Som att komma hem och det är nästan det som känns mest underligt...

Vi var inte alls beredda på det, men vår vecka i Kuala Lumpur innehöll faktiskt ett par besvikelser. Våra vänner Ross och Fuzz höll på att packa ihop sina prylar för att flytta hem till Melbourne igen. Det visste vi sedan tidigare så det var inte direkt någon överraskning, men ändå.. Vi hann träffas ett par gånger och det var riktigt trevligt. Niclas fick sig ett par omgångar tennis och fick tack vare det äta några frukostar på Shangri-La (lax och pocherat ägg minsann). 

Den andra besvikelsen var att vi på flygplatsen upptäckte att Malaysias valuta, ringit, hade gått upp ganska mycket bara sedan vi var här sist i februari. Första gången vi var här i november var 10 ringit värda nästan 21 kronor. Nu är de värda 25 kronor. Så istället för att vårt uttag på 1500 ringit skulle vara värt 3150 kronor så var det nu uppe i nästan 3800 kronor. Helt bedrövligt.

Väl inne i Kuala Lumpur möttes vi av den tredje besvikelsen. Kuala Lumpur har blivit dyrt! Boven är GST. Government State Tax. Under de två månader som har gått sedan vi senast besökte Kuala Lumpur har man infört 6 % GST. På allt, till och med på H&M. Förutom fanns det 6 % skatt på t.ex. restaurangbesök. Däremot får restauranger och hotell inte längre ta 10 % service charge, såvida de inte har kollektivavtal. Det har gjort att många arbetsgivare har ingått avtal för att kunna fortsätta ta ut sina 10 %. Det verkar dessutom som att man först kan ta 6 % GST och sedan kan ta 6 % GST på hela beloppet inklusive service charge. Väldigt förvirrande, men hur som helst så har allting i KL blivit lite dyrare. 

1 RM (2,50 kr) dyrare än i februari.
Vi har också sett fler poliser än vad vi brukar. Säljpersonal är pushigare. Det är fler parkeringsvakter ute och lappar bilar. Det känns som att allting har blivit lite mer uppstyrt, men det tror vi faktiskt är rätt bra för KL.

Vi har hela tiden haft vår favoritindier bara några meter bort i ett av kvarteren nära den kända gatan Changkat. Varje gång vi har gått dit har vi fått fantastisk indisk mat och när vi har ätit indiskt på andra restauranger så har vi alltid jämfört med det här stället som alltid varit lite bättre. Först åt Emma en lunch där (för ynka 5 RM = 12 kronor) som var rätt trist och sedan åt vi en middag. Kycklingmasalan var OK, inget större fel på den. Tikka masalan däremot var sur och vi vågade inte äta upp. Det var liksom inte alls samma sak som förut, så det blev inga fler besök där.

Vi hade trots besvikelserna en bra vecka i KL. Vi fick massor av jobb gjort, vi ska berätta mer om detta snart. Vi tränade varje morgon och provade en del nytt käk. Vi hängde på lite nya barer och försökte vidga våra vyer. En kul grej i KL är att du kan ta med din egen sprit till en bar, bartendern blandar vad du vill ha, och du betalar typ halva priset eller för tillbehören (alltså groggvirket).

Vi har nog inte så många nya tips till er. Vi var på Table23 som är en trevlig liten restaurang med väldigt engagerade ägare, ligger på en bakgata till betydligt stökigare Changkat. Som alltid levererar KL när det gäller sushi/japanskt och vi provade ett nytt ställe i Pavilion (på bottenvåningen) med många innovativa alternativ. Vi var på ett kvällsseminarium om småföretag i KL och fick en presentation av caféet CoffeeStain där ägaren Sylvia hade en enorm passion för kaffe. Eftersom att Emma inte längre dricker kaffe så provade vi aldrig men vi fick en bra feeling. Prova om ni är i city eller i MontKiara/Dutamas (och dricker kaffe). Vi åt teppanyaki där maten tillagas framför en på ett stekbord, det var en kul grej. Vi åt en taiwanenisk lunch som var rätt spicy. Vi testade en fluffig donut. Vi gick till affären och inhandlade godsaker till en vin- och charkkväll. Vi hade (trots allt) en bra vecka!


Efterlängtad sushi på Zanmai

Niclas och Ross käkar frukost på Shangri-La

Bloody Mary på Table23 (med egen Virtuous Vodka)Grabbarna har dart-kvällHärliga morgonpromenaderInga kommentarer:

Skicka en kommentar