måndag 1 december 2014

Tolfte veckan i vår nya tidszon

Hej på er! Så nu har vi alltså passerat första advent.. Vår vecka har varit fylld av sociala aktiviteter och mycket reflektion. Vi har oxå unnat oss en massa gott den här veckan vilket känns lite skumt när man är van att hela tiden förhålla sig till en budget. Vi har njutit massor i alla fall! Den här veckan har vi haft massor av tankar kring vart vi vill fortsätta resa, vårt förhållande till Sverige och vår kanske kommande relation till Kuala Lumpur. Vi har tänkt lite på bröllop oxå, för er som är nyfikna!

Måndagen var en väldigt social dag och hade väl ett tydligt tema skulle man kunna säga - sushi. Vi har via InterNations haft kontakt med en dansk kille som har ett eget IT-bolag här i KL, så vi sågs på lunch på vår favorit Zanmai. Det var väldigt kul att höra lite mer om livet som entreprenör i Malaysia och vi blev båda väldigt inspirerade. Dessutom var maten fantastisk (som alltid).



Vi gick sedan till posten för att posta ett brev och ett vykort. Vi har inte riktigt förstått postsystemet än men det verkar som att man måste gå till ett postkontor för att kunna skicka brev. I Sverige kan man ju köpa frimärken överallt och postlådor finns ju lite här och var, men inte i KL. Vykortet kostade strax över 1 krona att skicka till Sverige och det lite större brevet 13 kronor.

Niclas köper en penna till vykortet
Väldigt stort frimärke! Det lilla frimärket under är vanlig storlek.

Vi gick hem för att chilla ett tag och lite senare på eftermiddagen fick vi sms från Ross och Fuzz som ville ses och äta middag - på Zanmai. Så på kvällen blev det ett nytt besök på vår favoritrestaurang. Den här gången provade vi lite nya rätter och Sake vilket var första gången för oss båda.






Vi hade en lugn start på vår tisdag med ett avsnitt Seinfeld innan frukost. Vi promenerade bort till nöjesparken inne på Berjaya Times Square för att leka lite. 



Jag är en fullkomlig fegis när det kommer till berg- och dalbanor för jag är så höjdrädd men allt som går fort och snurrar är bara kul (så det blev ett par sådana åk). Vi betalade drygt 100 kronor per person för inträden och när man väl är inne i nöjesparken så får man åka hur mycket och länge man vill - så om man är en storåkare så är det verkligen värt det. 


Niclas nådde precis maxlängden!




Jag tittar förskräckt på berg- och dalbanan och konstaterar nä, det kommer aldrig hända!




Rena drömmen för ett barn

Ser ut som att de har renoverat där ett tag...
Skönt att veta att vi är vuxna!

Vi körde en riktig familjelunch på McDonalds. Vi gjorde en reflektion - här i Malaysia saknar helt de nyttiga alternativ som finns på McDonalds i Sverige. Alltså sallader, morötter, vatten osv. Däremot har de chilisås som är riktigt god.


Vi såg Hunger Games Mockingjay P1 på bio och den var helt klart sevärd. Alla Hunger Games-filmerna har faktiskt varit väldigt välgjorda. Part 2 kommer om ett år. 


Niclas kollar på lego!


Så blev det onsdag. Jag var riktigt slö så tack och lov bestämde vi oss för en hemma-dag. Det blev plugg och jobb och ett avbrott för lunch på VCR som fick skjutas på en timme när det kom en rejäl åskskur.









Och ett snabbt stopp på 7 Eleven.



Vi åt italiensk middag. Första pastan på bra länge. Sammanfattningsvis så var det helt OK. Höjdpunkten var skinkorna, men man blir vinsugen så fort man tänker på det. Tro det eller ej, men det här är första (eller möjligtvis) andra middagen på snart tre månader som vi får bröd innan maten. 




Vi blev oxå bjudna på en liten dessert - gott med choklad och något starkt.

I torsdags åkte vi på utflykt en bra bit söder om stan. Vi hade kollat efter en trevlig djurpark att besöka men Kuala Lumpurs zoo hade fått ganska så dåliga omdömen på nätet så istället åkte vi till Farm In The City. Här kan ni läsa vårt inlägg om alla de fantastiska djuren.


Från farmen åkte vi till The Mines som är (ytterligare ett av KL:s) stora shoppingcenter. Det här stället hade en å - inomhus. 

Kontaktlinserna jag tog med mig Sverige var nästan slut så jag behövde köpa nya. Min vanliga sort kostade här drygt 750 kronor för fyra förpackningar. I Sverige får man betala ca 1100 kronor (onlinepris, alltså ännu lite dyrare i butik) för samma kvantitet.



Vi har länge velat testa en sån där restaurang där man tillagar maten själv och i Mines hittade vi Bar-B-Q Plaza. Vi fick instruktioner av vår servitör och efter ett tag hittade vi de bästa smakkombinationerna. Det var både kul och gott, och en fördel är att man äter i lugn takt eftersom att man grillar/kokar maten under tiden. Vi betalade drygt 100 kronor för oss två.





Vi valde mellan tåg och taxi på vägen hem och tog till sist en taxi. På väg hem kunde vi följa eftermiddagens åskoväder. Det regnade riktigt ordentligt när vi kom tillbaka till stan. Vi fick gå sista biten men det gick bra ändå.. det är ju ingen fara att bli genomblöt när det är 30 grader varmt ute...




Det blev en fantastisk liten indisk middag på kvällen för drygt 30 kronor.


Jag började fredagen med en riktig skön tur runt KLCC Park. Nu var jag utanför dörren vid 6.45 och då var det ganska svalt och fortfarande inte helt ljust.



Morgonsamling för parkvakterna kl. 7.00.


Två fotografer väntar på att solen ska gå upp bakom skyskraporna.

Det här är vår favoritrestaurang som ligger bakom vårt guest house.
Ser inte mycket ut för världen men ojoj vilken fantastisk mat de lagar!

Niclas hade överraskningsdag för mig i fredags. Vi brukar turas om att planera en hel dag eller weekend eller aktivitet för varandra och jag älskar när det är min tur. Här kan ni läsa om förra gången jag ordnade överraskningshelg. Niclas hade några roliga aktiviteter planerade under dagen.





På kvällen åt vi en riktigt lyxig middag på Cuisine Gourmet by Nathalie. Maten har fransk touch och närmar sig fine dining med kul smakkombinationer och snygga presentationer. Vi var fantastiskt nöjda med middagen och servicen var riktigt bra! Vår middag med fyra glas vin kostade drygt 1000 kronor.

Välsmakande liten soppa före maten
Hummer med äppelröra
Foie gras
Kyckling med murklor
Oxfilé

Vi avslutade kvällen med fantastiska drinkar på Grand Hyatts skybar Thirty8. En pianist, en gitarrist och en fantastiskt begåvad tjej underhöll med soft musik.



Stiligt badrum 

Det var riktigt kul att se fontänshowen från ovan.
Margarita och Dry Martini

En grym vodkadrink med lime och en Old Fashioned. Vid det här laget hade det börjat regna ute och vi kunde se en hel del blixtar från där vi satt.
Där nere kan ni se den enorma julgranen (som jag fotade i dagsljus på morgonen)

Jag var lite seg i lördags morse men inte värre än att jag packade ner yogamattan och bikinin för att gå hem till Fuzz medan Niclas och Ross åkte iväg och spelade tennis. Jag höll en ganska lugn yogaklass med fokus på vridningar och balans. Det var så skönt med ett svalkande dopp efter yogan.

Vad ska man göra när bollen rullat över på fel plan?
Snygg julgran i entrén till Ross och Fuzz residens.



Efter yogan och poolhänget gjorde jag ett par ärenden på stan och åt lunch på Tous Les Jours - omeletten var fantastisk även denna gång. En skön snubbe från Egypten var pratglad och vi delade några livserfarenheter. Väl hemma (efter att precis ha hunnit genom dörren innan eftermiddagens åskskur) drack jag kaffe och åt mina två macaroner som jag köpte med mig från caféet.



Niclas bredvid fotbollsplanen - snart kanske PÅ :)

På lördagskvällen åt vi middag tillsammans med Ross, Fuzz, vår nye danske kompis och hans tjej. Vi var på italienska NeroTeca och hade efteråt inte så mycket att anmärka på. Maten var riktigt god och servicen väldigt bra. Hela vår middag med ett glas vin och en liten grappa kostade drygt 400 kronor.





Söndagen var en riktigt slapp dag. Vi tog en snabb fika på Starbucks innan vi såg Penguins of Madagascar i 3D på bio (riktigt kul!), åt lunch på Zanmai och spenderade eftermiddagen och kvällen med Seinfeld



Skulle ta en bild på mig själv med mina 3D-glasögon och precis då släckte de ljuset...

Det här var första gången som jag behövt betala för att gå på en allmän toalett i KL.
2 kr är trots allt OK!
Den andra varningsskylten finns på alla toaletter - och den behövs för många står på toalettringen med skorna på! 




Den här veckan har vi tänkt lite extra på:
  • Det är väldigt lätt att ta sig TILL någonting i KL men att komma hem kan vara en utmaning. Plötsligt ska alla taxichaffisar ta fast pris fastän det är emot reglerna och när man försöker boka en taxi så är det ingen som vill ta på sig körningen. Dock löser det sig alltid. Vi har aldrig blivit stående mer än någon kvart. Man kan säga att det finns två läger bland taxichafförer. De som vill tjäna så mycket som möjligt genom att bara köra på fasta priser, fast de inte får, och de som håller sig till reglerna utan att ens försöka. 
  • I KL parkerar man genom att backa in i rutan. End of discussion. Det finns inget annat sätt att göra det på. Antar att man skulle behöva öva en vecka om man skaffade en bil här.
  • I Malaysia finns det bara ett sätt att tillaga vitlök på. Man bränner den så in i ****. Det är ganska vanligt att man strör lite (bränd) vitlök på många av de malaysiska rätterna. Jag insåg när jag beställde en spaghetti aglio olio att de inte kan hantera vitlök så det enda sättet för den som inte gillar smaken av bränd vitlök är att helt undvika sådana rätter.
  • Det är så lätt att träffa människor i KL. Som expat har man någonting gemensamt med andra expats som är här vilket gör det väldigt lätt att connecta. Om man är öppen och vill lära utav andras storys så finns det potential för spännande möten överallt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar