fredag 20 juni 2014

Show me the money!

Vi har alla någon form av relation till pengar. Det är en relation vi oundvikligt måste förvalta genom hela livet. Vi kommer ihåg våra första timlöner som sommarjobbare, pusslandet med varje CSN-krona som studenter och känslan av en riktigt bra månadslön med bonusar och semestertillägg. 

När vi träffades jobbade Emma på bank och Niclas var nästan färdig student. I början bodde vi i Emmas andrahandslägenhet (på minimala 21 kvadrat) i Sundbyberg med 3000 kronor i månadshyra. Oj oj oj, vad vi brände pengar. Idag kan vi inte förstå vart de tog vägen. Vi antar att vi köpte dyra kläder och njöt av goda restaurangmiddagar men vi vet inte riktigt. Skrämmande, eller hur!?

Vi köpte sedermera bostadsrätt, hade både bottenlån och topplån, och lade ungefär 30 % av våra inkomster på amorteringar. Vi fick börja pussla och gjorde månadsbudgetar (i väldigt fint excelark som Niclas fixat) för att ha koll på våra pengar men sprang icke desto mindre på NK titt som tätt. Vi levde hela tiden lite på marginalen. 

Så började våra planer inför utlandsflytten ta form och med det kom tankar och idéer kring att spara pengar. I takt med att planerna utvecklade så förändrades vår relation till pengar. Vi insåg med tiden att vi inte längre behövde shoppa en massa prylar. Eftersom motivationen till flytten var (och är) så oerhört stark så blev vissa saker självklara och vi insåg att: 
  • Vi behövde inte köpa möbler och inredningsprylar för vi skulle snart sälja alla våra grejer.
  • Vi behövde inte köpa vinterjackor, skor och "onödiga" kläder som ändå inte skulle få följa med i flytten.
  • Vi behövde inte åka på dyra weekendresor för vi skulle snart åka på vårt livs resa :)
  • Vi behövde inte köpa den Mercedes GLK som Emma drömt om (haha).
  • Vi behövde inte längre lägga pengar på träningsmedlemskap, telefonabonnemang, tv-kanaler, tidningsprenumerationer och många andra småsaker.
Det är onekligen så, för oss, att ju mindre shoppingbegäret har blivit desto lyckligare har vi känt oss. Det oberoende som uppstår ger en särskild känsla av tillfredsställelse. Samtidigt finns det ju hur många saker som helst som man behöver köpa, typ tandkräm och duschtvål. Framförallt Emma som gör många av dessa inköp har fått göra avvägningar mellan pris och kvalitet, och verkligen fått ifrågasätta köpet av en hudkräm för 275 kronor. Vi har sedan vi började spara bestämt att vi alltid ska prioritera att äta bra mat och emellanåt njuta av lyx både vad gäller mat och dryck. 

Vi skulle inte på något vis vilja kalla oss experter i ämnet, men några slutsatser har vi kunnat dra så långt:
  • Cash is king! Vi har tagit ut en eller några tusen i taget och bara använt kort i nödfall.
  • Kreditkorten får bara följa med på resor och vara backup i fall något skulle hända.
  • Budget! Det har varit ovärderligt när det gäller att överblicka kommande kostnader och samtidigt ha koll på vart pengarna tagit vägen. Att se de ackumulerade kostnaderna är alltid lika kul (eller okul).
  • Vi har prioriterat vad pengarna ska gå till (Tips: var överens med din älskling!).
  • Tips: snacka ekonomi med din älskling, familjen eller dina närmaste vänner - det finns massor av tips att få. 

Vi kommer lite längre fram att berätta om hur vi gjort våra kalkyler i samband med lägenhetsförsäljningen och även inför flytten. Vi kommer även under resans gång att skriva om priser och kostnader för det hade vi själva tyckt varit intressant att läsa om i en reseblogg :)

Innan vi säger godnatt så måste vi bara dela med oss utav ett av filmhistoriens bästa telefonsamtal (på tal om pengar)!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar