onsdag 16 mars 2016

På moppetur till norra Bali

Igår tog vi mopparna och körde till Bedugul. Från Canggu åkte vi rakt norrut, med sikte mot sjön Beratan och templet Pura Ulun Danu Beratan. Allt eftersom vi kom längre norrut blev luften svalare och krispigare, och det var verkligen uppfriskande jämfört med hettan i Canggu.Efter ett kort stopp började vi stigningen mot templet som ligger vid sjön Beratan, ca 1200 meter över havet. Trots att det blev allt disigare när vi kom på högre höjd så var utsikten över södra Bali helt magnifik.

Äntligen framme i Bedugul. De tunga molnen vid sjön Beratan gjorde upplevelsen än mer magisk och det var en konstig känsla att frysa, vilket var oerhört länge sen. Så här i efterhand skulle vi absolut tagit varsin långärmad tröja med oss.
Pura Ulun Danu Beratan är ett litet men oerhört vackert vattentempel. Templet byggdes i mitten av 1600-talet och används för att tillbe vattengudinnan Dewi Danu. Danau Beratan (sjön) där templet ligger betyder Lake of the Holy MountainFrån sjön Beratan tog vi en avstickare till sjön Buyan för att se på den fantastiska utsikten - och hälsa på de läskiga aporna. 


Vi vände sedan tillbaka söderut och fy tusan vad kallt det var när det började regna. Vi satt alla och huttrade på mopparna. Tack och lov för våra regnponchos som gjorde resan aningen varmare. På vägen upp mot templet så tänkte vi att vi skulle stanna vid alla utsiktsplatser på vägen hem. Det skulle vi inte ha gjort, för på hemvägen var den vackra utsikten utbytt till tjock dimma och regntunga moln. Men vackert trots det, även om vi inte kunde se lika långt. Längs vägen köpte vi också jordgubbar som den här regionen är särskilt känd för. Ett tråg med ca 250 gr kostade 6 kronor.

På vägen hem såg vi till att våra vänner fick prova den balinesiska specialiteten babi guling, helstekt gris. Flera olika styckdelar (vissa har man ingen aning om vad det är) serveras med buljong, grönsaker, ris och chili. Otroligt smakrikt och gott!


Allt eftersom vi närmade oss Canggu så blev det varmare och härligare igen. Vi var rejält frusna där ett tag. Det var en jättefin moppetur, som inte kostade mer än bensin och mat, och så värt en halv dags tur. Resan tog drygt två timmar enkel resa och då stannade vi ett par gånger längs vägen. Halva nöjet är ju att ta det som det kommer och stanna på de platser som är extra vackra!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar