lördag 13 augusti 2016

Vinter i Melbourne

Medan ni har njutit av en vacker svensk sommar har vi här på andra sidan jordklotet genomlidit (?) en vinter. Ingen utav oss gillar vinter men den har tack vare vår tid i Melbourne fått en lite annan betydelse. Det värsta vi har varit med om har varit 4 grader tidigt på morgonen och ett par oväder med skyfall och omkring 10 grader kallt. Inte mycket att skryta med jämfört med de svenska vintrarna. Och det är vi glada för! Vi hade inte klarat mycket mer än så... Det märks verkligen att dagarna börjar bli längre nu. I juli blev det mörkt redan vid 17-tiden men nu är det ljust från 6.30 på morgonen till åtminstone 18.00 när vädret är fint. Det går mot ljusare tider helt enkelt... Men visst är solnedgångarna extra vackra om vintern? 


Våra dagar handlar egentligen om en sak nuförtiden - jobba! Sist vi uppdaterade hade jag precis börjat jobba på ett gym i centrala Melbourne. Det har nu gått snart tre månader och jag har avancerat till Marketing Manager med ansvar för all utgående kommunikation och jag är därutöver också säljansvarig och har hand om all administration. Snart har jag arbetat halva tiden som jag är tillåten att vara hos en arbetsgivare (max 6 månader hos en arbetsgivare med Working Holiday Visa) och jag börjar se fram emot nya utmaningar i november då jag ska söka nytt jobb. Jag trivs väldigt bra där jag är nu men lönen är inte den bästa med tanke på det jobb jag gör, och jag jobbar antingen 10-19 eller 12-21 (och dessutom 10-17 varannan lördag) vilket gör att min fritid är väldigt begränsad. Men det är otroligt spännande att prova nya saker och jag har samlat på mig massor av nya erfarenheter som jag lägger till mitt CV och tar med mig vidare i livet. Och en annan ytlig sak som grämer mig lite.... jag har garderoben full av fina kläder och med tanke på att jag har typ 10 timmars vaken fritid i veckan och bär arbetskläder på jobbet så använder jag inte ens en tiondel av mina egna kläder. Alltså en betydande anledning till jag måste byta jobb snart!


Niclas har fortsatt att jobba med Virtuous Spirits! Han är nu sälj- och marknadsansvarig för Virtuous australiensiska distributör och i deras portfölj ingår dessutom med ett par andra ekologiska varumärken. Precis som jag, så jobbar Niclas med att bygga upp marknadsstrategier och skapa välfungerande kommunikationskanaler. Väldigt intressant att vi båda gör samma sak, även om det är inom helt olika branscher, och det utan att någon av oss har jobbat med det tidigare. Vi har helt enkelt lärt oss massor under tiden som vi jobbat med våra olika projekt sedan vi lämnade Sverige - och de erfarenheterna får vi pröva på riktigt nu. 

Vi ska inte heller glömma att Niclas har återupptagit sin fotbollskarriär och spelar nu med ett lag i en av Melbournes östra förorter. Träning på torsdagar och match på söndagar och jag försöker hänga på så ofta jag kan. Speciellt när solen skiner som den gjorde här för några veckor sedan! Och på väg hem från fotbollen brukar vi äta magiskt goda burgare på Ziggy'sVi har förstås tagit alla chanser vi kunnat att spendera tid ute i det härliga vintervädret. Här ett par bilder från St Kilda Beach som ligger ett par minuters promenad från oss:

En vacker lördag i juli mötte vi upp vänner inne i stan, åt fantastiska dumplings till lunch och promenerade genom Royal Botanic Gardens.
På fredagar brukar vi gå till South Melbourne Market och handla inför helgen. Melbourne är för övrigt en helt fantastisk stad när det gäller marknader. Varje stadsdel har sin egen marknad med otroligt fina utbud av kött, grönsaker, bröd och blommor - och förstås ett par riktigt bra caféer och matställen. En av våra favoriter från South Melbourne Market är pinfärsk lax som vi äter rå tillsammans med egeninlagd ingefära och rättika, och något bubbligt i glaset. Underbart gott! 


Och vad sägs om "svenska" pannkakor till söndagsfika!


Fredagshandlingen innebär också ett besök på Dan Murphy's som är Australiens motsvarighet till Systembolaget. Vi har hunnit testa många bra viner från vingårdarna i Victoria. Väldigt kul, med tanke på att vi nästan bara drack italienska viner när vi bodde i Sverige. Vi har också stött på en gammal goding... Bintang. Skillnaden är dock att här kostar sex flaskor 110 kronor medan lika många på Bali kostar ungefär 65 kronor. 


För några veckor sedan besökte vi Svenska Kyrkan här i Melbourne. I en av de finaste förorterna, i det imponerande Toorak House från 1850-talet ligger Svenska Kyrkan. Förutom kyrkan och dess olika dagverksamheter så finns här en butik med massor av svenska godsaker och ett café som serverar bryggkaffe och kanelbullar.


En sen fredagskväll gick brandlarmet och vi fick ge oss ut på gatan, där regnet öste ner... Tack och lov så var det falskt alarm!


Melbourne Central är en imponerande plats i centrala Melbourne. Vi var här en lördagseftermiddag för att gå på bio. Coop's Shot Tower byggdes på 1800-talet och blev en del av Melbourne Central Shopping Center på 90-talet. 


Rakt över gatan från Melbourne Central ligger State Library of Victoria. Förutom att vara bibliotek och studieplats för stadens studenter finns här också utställningar om Melbournes historia.
Förra helgen gjorde vi en tur till norra Melbourne och promenerade igenom de charmiga kvarteren i jakt på Mörk. Ett svenskägt café med choklad som specialitet. På menyn, varierade chokladdrycker och så ett par "specials". Jag tog en Layered Chocolate, med kall chokladmjölk i botten och en varm kefir- och vaniljkräm uppe på. Vilken magisk smakkombination! 


Vi har också turistat på Melbourne Zoo. Den stora parken ger en härlig promenad och vi hade turen att ha riktigt fint vinterväder när vi var där. Lite saftigt inträde (200 kronor) men i slutändan värt det med tanke på hur väl djuren är omhändertagna. Helt klart ett av de bästa zoo vi har besökt! 

Avlutningsvis, det viktigaste av allt. Sommaren är räddad! Vi har blivit med grill. Tack vare en hemvändande landsman fick vi grillen gratis - mot priset av att släpa hem den. Måste ha sett hemskt roligt ut, men här i Australien förstår man verkligen betydelsen av att ha en grill.


Och kvaliteten på kaffet här i Melbourne - fortsatt världsklass!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar