måndag 24 november 2014

Elfte veckan i vår nya tidszon

Vi har nu nästan 7500 sidvisningar på bloggen. We like it! Vi tycker det är superkul att ni vill hänga med oss på det här sättet. Google hjälper oss att få veta allt om våra läsare så vi kan hålla koll på er oxå ;) Bland annat vet vi att Norrtälje, Stockholm, Östersund, Linköping och Halmstad finns representerade bland våra läsare tillsammans med en hel del platser ute i världen som USA, Israel, Ukraina och Thailand. Vi ser även att de flesta klickar sig vidare från Facebook, att de flesta surfar med Chrome (38%) och att iPhone (38%) är det vanligaste operativsystemet bland er som läser. Kul va! :)

Vi har haft ytterligare en kanonvecka i KL. Vi tar varje dag som den kommer och bestämmer vid frukost vad vi ska hitta på. Vi försöker att vara så aktiva som möjligt fram till ca 15 på eftermiddagen när det oftast brukar börja regna. Den här veckan regnade det inte på flera dagar men det tog vädergudarna igen om man säger så...

Jag började veckan med en löprunda runt KL Tower. Jag var lite sent ute och fann mig själv mitt i morgonrusningen, vilket i och för sig oxå var en upplevelse.



Lingonsylten vi köpte på IKEA i söndags förgyllde verkligen vår frukost. Det var SÅ GOTT!


Vi hade massor av idéer på hur vi kunde spendera förmiddagen eftersom att vi ville ägna så mycket tid som möjligt av eftermiddagen till jobb och plugg. Det kan anses lite udda men många ställen här i KL har stängt på måndagar, typ muséer och andra sevärdheter. Även en hel del restauranger har stängt. Det slutade med att vi i all enkelhet promenerade bort till Petronas för att handla till kvällens middag på Isetan. Vi åt lunch på vägen hem och köpte glass till fika.

Pavilion hade satt upp sina enorma juldekorationer!












En promenad runt i KLCC Park.









Den där regnskuren hann gå över medan vi handlade!
Taket med palmerna (till vänster om Traders Hotel) var där vi badade i förra veckan.
Det håller på att bli en jättegran framför Petronas

Matshopping - måste vara bästa sortens shopping!


Jag vet inte om jag tycker att de där ser särskilt goda ut...

Vi hade fått tips om en japansk restaurang i Pavilion men priserna var lite väl saftiga så vi satsade på en lätt lunch med dumplings och california rolls. Jättegott, för 90 kronor.

Kallt grönt te, bästa drycken till sushi.

Magnum Chocolate Brownie (för 9 kronor, kostar strax över 20 kronor i Sverige) och en kopp kaffe. Det kallar jag bra pluggfika. 


På kvällen njöt vi av alla godsaker vi hade handlat tidigare på dagen tillsammans med två avsnitt Homeland. Laxen köpte vi på IKEA för ca 50 kronor. Fantastiskt gott med vin!! En medelbra flaska vin som denna från Chile kostar omkring 75 kronor vilket är OK med tanke på hur dyrt det är att importera och sälja alkohol här.



Vi fortsatte njuta av godsakerna från kvällen före när vi åt resterna av brödet, mjukosten och laxen till frukost på tisdagen. Vi gick sedan till Petronas för att gå på Petrosains (som var stängt på måndagen)... tillsammans med KL:s alla skolbarn kändes det som. Vi tyckte nog att det var minst lika kul som dem. Fanns massor att upptäcka och speed-temat roade oss helt klart mest. Det var underhåll på två attraktioner så de hade sänkt priset en aning (stort plus) så vi betalde 90 kronor (för oss två) i inträde och sedan 6 kronor vardera för att åka en simulator. Helt klart prisvärt!

Den här skönheten såg vi på vägen...
Petrosains på plan 4 i Suria KLCC
Här kunde man lära sig allt om hur en oljerigg fungerar



Vi byggde med lego
... och våra legobilar tävlade mot varann - min vann i starten men Niclas bil drog ifrån i spurten


Niclas kastade bollen i 80 km/h. Jag kom upp i 30 nånting...
Här kunde man prova hur högt man kunde hoppa
Vi gjorde en egen 3D-tavla
Det här tog en liten stund men vi klarade det till slut!

Efter nästan två timmar på Petrosains var vi sugna på lunch. På väg till food courten hittade vi en Taiwanesisk restaurang (KiKi) som verkade ha spännande mat, så vi kunde inte motstå. Ca 100 kronor för vår lunch.



Vi delade på en sån här rätt.

Jag fick mitt vatten i en söt liten kopp.
Det blev en produktiv eftermiddag följt av en snabb middag på Ciccio innan vi mötte upp Ross och Fuzz för att ta en drink i centrala KL. En väldigt trevlig och lagom sen kväll.

Martini Royale - 40 kronor under happy hour
Friterade små ostbollar - mums!
Napoletana med sardeller och kapris - salt och gott med andra ord.
Ett glas vin till mig och en öl till Niclas nedanför Petronas

En Old Fashioned till Niclas och en cappuccino till mig på väldigt eleganta Thirty8, baren på toppen av Grand Hyatt. Trots allt OK pris (ca 100 kronor) för vår budget.
Fantastisk utsikt över Petronas Twin Towers

Jag började onsdagsmorgonen med en löprunda runt KLCC Park medan Niclas fortsatte att sova sött. Det var riktigt skönt!! Den här gången var jag ute lite tidigare, omkring 7.30, och då var det lite lugnare på gatorna. I parken var det väldigt många som ägnade sig åt morgonträning. 



Efter frukost kom Niclas med den briljanta idén att vi inte skulle göra någonting på hela dagen och det var faktiskt riktigt skönt. Vi har flängt runt stan varje dag så det kändes välförtjänt. Dock hade vi ett mission att posta ett brev vilket vi gjorde efter vår fantastiska lunch på Zanmai. Fjärde gången vi är där och de levererar igen!! Återigen en hel måltid för ca 90 kronor.

Den här skönheten bor utanför vårt guest house 

Summer rolls
Niclas testade sushi med bläckfisk
Fyra rosa tallrikar
En "ramen noodle soup" till mig
Och så var det ju det där med brevet som skulle skickas. För att kunna göra det så måste man besöka ett postkontor, ta nummerlapp, sätta sig ner och vänta i kö och sedan be om det man behöver i kassan. Väldigt old style. Frimärket för att skicka post till Sverige kostade 2RM, alltså drygt 4 kronor!!


Jag drack en kaffe på vägen hem och vi läste en Malaysisk finanstidning, med bland annat den här nyheten (kommentarer överflödiga!)




Det här var utan tvekan den största kaffe jag nånsin blivit serverad. Jag ville ha en liten men killen i kassan var en duktig säljare och fick mig att ta en regular för bara 1RM till. Jag trodde ju aldrig att en regular var lika med super-mega-stor. Och nej, jag pallade inte dricka upp!


Och så en sväng in på apoteket på vägen hem... Fotvårtsmedicin 11 kronor.


På kvällen köpte vi hem indiskt (butter chicken masala, dal, butter naan, roti) som smakade fantastiskt men dessvärre inte fastnade på bild. Middag för två för ca 44 kronor.

Torsdag. 20 november. Vad galet fort tiden går.. Vi åkte på utflykt till Titiwangsa Lake Gardens och promenerade runt sjön. Först åkte vi monorail till Titiwangsa och promenerade i ungefär 20 minuter för att komma till sjön. Vi konstaterade att även om platser ser nära ut på kartan så kan det vara riktigt knepigt att ta sig dit.. Vi klarade det tack vara Google Maps! 


Vi gick genom ett förortsområde
Över och under vägar...


Det här är ett äldreboende!
Härlig utsikt vid sjön.
Ett stall med ridbana runt hagarna.


Niclas gillar läget :)
Oklart om det pågår rivning eller renovering
Bergen bakom/till höger om fontänen kallas Batu Caves
Entrén till National Theatre.
Fantastisk utsikt över KL:s skyline 
Vi åkte sedan från Titiwangsa tillbaka till stan för att äta lunch. Den här gången blev det koreanskt inne i Pavilion. Gott och fräscht!

...på väg till toaletten
Värmeplatta i bordet - det borde man ju alltid ha!





Efter ett par timmars reseresearch och några färdiga bokningar (kolla resplanen) så gick vi till indiern runt hörnet för att köpa hem mat. En dal med grönsaker och en ckicken korma med ris och roti för ca 27 kronor. We like it!

Fredagsmys. Äntligen! Efter frukost tog vi tåget mot Bangsar, men för att komma dit så gick vi av vid KL Sentral och promenerade dit. Det var strålande sol och brännande varmt. 



Vi stannade vid en kille på gatan som fixade nya hål i bandet på min sko. Riktigt smidigt. Han ville ha 2RM betalt men vi gav honom 4RM, alltså ca 8,5 kr.
Vi gillar Ascotts skyskrapa!


Kontrasten mellan locals och luxury är stor i KL!


Efter vår svettiga promenad så tog Niclas en välförtjänt fika på Bait som hade ostronvecka. 5RM alltså ca 11 kronor per ostron. Dessa var från Irland.




Irländska ostron = irländsk öl

På tal om vårt inlägg tidigare i veckan om hemsidor som vi gillar för research så kollade jag på FoodJournalist på Instagram och hittade massor av schyssta bilder på superläckra hamburgare. Det visade sig att restaurangen där de hade fotat låg bara några meter från där vi befann oss, så självklart blev det lunch på The Daily Grind Gourmet Burgers. Utan att överdriva så var det helt fantastiskt underbart gott!!!



Vi delade på tre små miniburgare och till det snacksade vi på friterade calamari.

Under tiden vi åt lunch så drog värsta regnskuren (läs skyfallet) förbi så vi var rätt nöjda med vår tajming. Vi handlade lite smått och gott på en deli innan vi tog en taxi hem från Bangsar. Ca 6 km för 9 RM, drygt 20 kronor.



Imponerande middag!

Vi startade lördagen med en smarrig frukost innan vi drog hem till Ross och Fuzz. Killarna åkte ut till Titiwangsa Stadium och spelade tennis, delvis i skyfall. Jag fick väcka liv i mina yogalärarskills när Fuzz och jag hade en yogaklass ihop. Det var SÅ roligt!! Efter träningen så relaxade vi i poolen innan vi gick och åt lunch.  







På vägen hem vart jag kaffesugen och det närmaste vi hittade var en Dunkin Donuts och med tanke på att vi aldrig testat deras donuts så fick det bli ett försök. Den "vanliga" donuten var riktigt god men den med choklad och jordnötter ganska så skum. Cappuccinon helt OK oxå. Bra 30 kronors fika.


Vi var riktigt oinspirerade till middag och var på väg till BurgerKing (!) när den restaurangen som ligger nära oss plötsligt hade slagit igen. Det slutade med att vi köpte satay, kycklingvingar, majs, papaya, durian (jackfrukt) och sockerrörsjuice på Jalan Alor istället. Vi såg Hunger Games: Catching Fire, inte dum alls faktiskt.






Söndag minsann. Kändes som att det var söndag alldeles nyss... Vi har hållit koll på DP World Tour Championships i helgen och Henrik Stenson låg fortsatt i ledningen inför sista dagen. Vi var beredda på att ägna massor av tid till att hitta en sportbar som skulle visa finalen men till vår stora glädje så hade de rätt kanal på vårt guest house så det blev ett par timmars soffhäng. Men före det så åt vi lunch och strosade runt på stan en liten stund.



Byggarbetarna vilar på sin avsedda viloplats. Sånt ser vi inte i Sverige...
En tolkning av kaffets alla fördelar :) 
Vi konstaterade snabbt att det skulle vara väldigt politiskt inkorrekt att ha sådana budskap i en svensk meny!
Fantastisk god ceviche med lax
Argentinsk hamburgare med ett par kul ingredienser som russin och mango
I Pavilion hittade vi en rolig del som heter Tokyo Street med massor av japanska småbutiker.
Vi gick förbi en rätt kul konstutställning. Ca 150,000 kr för tavlan här under.

Golffika

Veckans sista måltid var tänkt att bli indisk men det slutade med en väldigt god pizza!




Reflektioner den här veckan:
  • Det finns "inga" servetter på restaurangerna här - jämfört med överflödet av servetter som finns i Sverige. Ganska intressant...
  • Det är (faktiskt) väldigt irriterande att priser på finare restauranger och caféer är exkl. skatt och serviceavgift. Förstår inte varför de inte kan visa slutpriset som de enklare ställena gör.
  • Vissa saker i KL är jättebilliga, som bio och kollektivtrafik. Alla varor som importeras eller som beskattas hårt är (såklart) betydligt dyrare. Ett sånt exempel är frukt som inte är särskilt billigt.
  • I KL är det fina råvaror som kostar pengar, medan det i Sverige främst är tiden som läggs ned på att laga maten som kostar (kanske bortsett från brunch som måste vara det %-uellt dyraste man kan äta på restaurang i Sverige).
  • Vi har en liten geckoödla som bor på vårt rum. Väldigt söt. Trevligt med husdjur!
  • I KL kan man beställa hem vin precis som man köper hem mat på take away. Dyrt men väldigt smart!
  • En stor fördel med att vara och bo i KL är att allting är så internationellt. Man hör nästan inte malay på gatorna utan engelska pratas överallt, även på tv och radio. Det gör det väldigt lätt som utlänning att leva här.
  • Ovanstående stämmer förutom när man ska hitta tennisbanor på nätet. Då är allt på malay. 
  • Att man klarar sig väldigt bra på engelska har både sina för och nackdelar. Det finns ingen direkt anledning till att lära sig malay när engelskan är så utspridd. Förutom för att boka tennistider. 
  • Kontrasterna i KL är väldigt intressanta. Alla fina skyskrapor är inte samlade till en stadsdel utan de poppar upp lite här var mitt bland mer nedgångna hus. 
  • Det finns ett sätt att se om någon bor i KL - långbyxor. I alla väder!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar