lördag 3 januari 2015

Vi sammanfattar: PENANG


Vad tyckte vi om att bo och leva

Vår första hotellnatt var bra men ingenting speciellt. Vi bodde bara där för att det var nära till huset som vi skulle passa.

Sedan hade vi fantastisk tur och fick bo i ett jättefint hus i ett villaområde norr om Georgetown som är huvudstaden på Penang. Området påminde väldigt mycket om Elviria i Marbella som vi besökte i våras. Allting var väldigt välordnat, rent och luften var frisk. I området bodde många expats och vi besökte även andra delar av Penang där det bodde många "utlänningar". Penang är perfekt för den som vill leva bekvämt i värmen (och inte vill bo i Spanien). Relativt myggfritt dessutom!

Vad tyckte vi om att äta och dricka

Penang är känt för sitt stora utbud av mat från hela världen men vi blev faktiskt ganska besvikna. Vi hittade inte alls street food i den utsträckning som vi hade sett fram emot. Vi besökte en del food markets som var väldigt trevliga, men ingenting som sticker ut. De lite "finare" restauranger vi besökte var trevliga men nådde inte hela vägen fram. 

Efter nästan två månader utan eget kök så var vi väldigt glada att få laga egen mat och framförallt grilla. Vi köpte jättefina råvaror på Tesco och en annan butik, Cold Storage. Öl och alkohol var lika dyrt som i KL, billigaste flaskan vin som vi köpte kostade ca 61 kronor (på krogen kostade en öl ca 35-40 kronor och vin ca 50 kronor). Den rökta fisken som vi åt tillsammans med våra fantastiska värdar Marja och Kari var det godaste vi hade ätit på riktigt länge!!

Vad tyckte vi om att ta sig runt

Busenkelt! För första gången så tyckte vi att det var riktigt enkelt att åka buss. Vi bodde så bra att varje enkelresa kostade 2RM (4 kronor) och in till Georgetown tog det ungefär 30 minuter. Bussarna gick ofta så man behövde inte ha koll på tidtabellen, däremot avgick bussarna från olika hållplatser inne i Georgetown beroende på om man åkte dit eller hem. 

Alla taxi (utom de blåa) på Penang kör på fast pris - vilket egentligen inte är tillåtet. Alla taxichaufförer har bara kommit överens om att det ska vara så. Priserna är ändå helt OK (men inte förhandlingsbara) men betydligt dyrare än buss och om de hade kört på taxameter. Chaufförerna kör inte runt så mycket vilket gör att det kan vara svårt att få tag på en taxi och många använder sig inte av taxibokningapparna. Om man kan så ska man absolut ta bussen! 


Det är ganska lätt att cykla på Penang och det finns cykelvägar utmärkta runt hela ön. Man måste dock cykla ute i trafiken som ibland kan vara ganska hektisk. Även scooter är rätt så enkelt, och kostar ca 100 kronor per dag. Däremot kan man bara hyra scooter på ett par ställen på ön.

Vad tyckte vi om att göra

Vi spenderade en del tid med att bara promenera runt i Georgetown och det var riktigt trevligt. Där finns massor att se och staden har cool arkitektur. Fort Cornwallis var rätt kul.

Badstränderna på Penang är tyvärr rätt trista och på många platser varnar man för maneter.

Djungelpromenaden i nationalparken kan vi verkligen rekommendera. Det var väl omhändertagna stigar även om man fick upplevelsen av djungel under tiden. Längs norra kusten finns en apstrand och på västra kusten (om man går rätt igenom djungeln) finns en sköldpaddsstrand. Man tar sedan båten tillbaka till byn (om man inte vill gå tillbaka såklart).

Penang Hill var en kul upplevelse och vår promenad var riktigt svettig. Från botaniska trädgården går man ca 2,1 kilometer (uppför) eller tar tusen trappor och viker sedan av vänster på Minoit Road som tar en till toppen (ta med vatten!!!). Om man inte vill promenera så går det att ta tåget upp till toppen men man får betala en hel del och trängas med massor av andra turister. 

Vad tyckte vi om vädret

Vi svettades HELA TIDEN! Det var behaglig värme men utan AC hade det nog blivit lite jobbigt. Vi njöt av sköna briser från havet och ett par åskväder. Även om det var regnsäsong så regnade det relativt lite under vårt besök. 

Vad tyckte vi om prisläget

Priserna var någorlunda som i Kuala Lumpur, även om vi trott att det skulle vara något billigare. Frukt och kollektivtrafik var det bra pris på. Matpriserna på food markets var rätt så bra, ca 30 kronor för middag för två. 

Vad tyckte vi inte om

Det var lite trist att det inte gick att bada på stränderna. 
Vi gillade inte golfbanans regler med att medföljare måste betala full green fee!

Vi tipsar!

  • Gilla läget med att taxi är dyrare än det borde.
  • Flygplatsen är liten och smidig att ta sig runt på. 
  • Väldigt enkelt att åka buss till/från KL.
  • Ha jämna pengar på bussen!
  • Hjälp andra när de behöver hus/djurpassning MindMyHouse.com.
  • Ta med vatten så fort du lämnar hemmet.
  • Indiska kvarteren i Georgetown är fina (och maten god).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar