söndag 1 februari 2015

Vi sammanfattar: Langkawi


Vad tyckte vi om att bo och leva

Vi hade hört så mycket gott om Langkawi och hade ganska så höga förväntningar innan vi for dit. Vårt första intryck redan på förhand var att det var svårt att hitta boende till budgetpris och det närmaste vi kom var ett guest house på norra delen av ön för ca 200 kronor per natt. Stället hade dessutom fått jättebra recensioner på AirBnB så vi förväntade oss någonting riktigt bra. Istället blev vi rejält besvikna. Guest houset hade inte varit nära något form av underhåll på säkert 30 år, det luktade riktigt unket, vi hade ingen nyckel till vårt rum de första dagarna och det mesta var slitet eller trasigt. Värdarna hade fått så bra omdömen för sin service men den såg vi inte mycket av heller. Första kvällen ville vi ha middag på stranden där vi bodde, det slutade med en måltid så gigantisk att vi hade storknat innan vi ens kommit halvvägs och dessutom kostade den 110 kronor (och vi som bara ville ha något litet att äta). Frukosten var likadan, gigantisk och man fick betala fullpris (42 kronor) även om man bara ville ha en kopp kaffe. 

Så det slutade med att vi åt alla måltider hemifrån, och då hör det till saken att vi bodde ca 30 minuters resa med moppe från närmaste restaurang och ca 45 minuter till den den populära stranden Pantai Cenang på södra Langkawi. Det var lite irriterande att inte kunna åka hem på eftermiddagen och chilla ett par timmar innan middagen, för det var liksom för långt för att ge sig iväg igen. 


Ska bara gnälla lite till.. Vi visste att det inte fanns wifi på guest houset men vi hade däremot ingen aning att våra lokala sim-kort inte fungerade där vi bodde. Det berodde helt enkelt på att det hade dragit ut på tiden när det gällde att få upp en telemast på norra delen av ön. 


Langkawi upplevde vi som väldigt opersonlig och vi fick aldrig en känsla för öns själ. Som vi nämnde i någon veckouppdatering så har malayerna ingen känsla för vad turisterna vill ha och på sätt och vis så känns det som att turisterna precis har börjat resa till ön medan de i själva verket har varit där i tiotals år... Vi konstaterade över en drink att vi inte kan rekommendera ön till någon annan än de som har råd att bo på någon av de fantastiska lyxresorten som finns på Langkawi - och som har ockuperat de vackraste stränderna! 


Vad tyckte vi om att äta och dricka

Som vi har upplevt tidigare så är det väldigt svårt att få tag på mat mitt på dagen (för att inte tala om till frukost) i Malaysia. De flesta restauranger är stängda och de alternativ som finns kvar är dyra och trista. Längs turiststråket nere vid den populära stranden Pantai Cenang fanns det såklart en hel del restauranger men så fort man kom ner på stranden så var det nästan tomt vilket vi tycker är väldigt underligt (det är ju på stranden som allt händer).

Vi hittade några billiga alternativ som var schyssta och åt ett par andra måltider som vi trots allt tyckte var prisvärda. Vi satt och jobbade ett par gånger på Sheraton och deras mat var god om än något overpriced. Vi testade en restaurang ute bland risfälten som fått så fina recensioner på Tripadvisor och den indiska maten var jättegod men samma måltid på vårt hak i Kuala Lumpur skulle ha kostat oss en fjärdedel av vad det gjorde här. Vi testade ett street food-ställe som bara hade lammkött och supergoda grillspett. Vår favorit var helt klart Andaman Resort som låg ca 20 minuter från där vi bodde. En fantastisk lyxresort med vacker utsikt över havet. Lyxen till trots så hade lounge baren bra priser på både drinkar och tilltugg, så vi åkte dit två gånger. 

Vad tyckte vi om att ta sig runt

Vi hyrde moppe (ganska dyrt för ca 80 kronor per dag) och utan den hade vi varit helt strandade. Det går inte att besöka Langkawi utan moppe, såvida man inte bor på Pantai Cenang eller en av lyxresorterna som har egna chaufförer. Ön är förhållandevis stor och man åker runt hela på en dag så det gäller att ha gott om tid på sig om man ska åka någonstans. Trafiken är lugn så länge man inte är nära "huvudstaden" Kuah. Taxi är förhållandevis dyrt (om man jämför med vad det skulle kostat med taxameter) eftersom att de bara tar fast pris och en tur på ett par kilometer kostar över 50 kronor. 

Vad tyckte vi om att göra

Egentligen finns det massor av aktiviteter på Langkawi men vi gjorde inte så mycket utav dem, mest av ekonomiska skäl. Vi hängde på de stränder som var öppna för allmänheten och många av de är riktigt fina även om vattnet inte är speciellt klart. Vi åkte uppför berget Raya och njöt av utsikten över nästan hela ön från 800 meter. Vi skulle åka Cable Car som är Langkawis största dragplåster men just den dagen var den stängd för underhåll. Det finns även massor av vattensport att ta del av för den som gillar det. Langkawi är perfekta utposten för att ta sig till Koh Lipe eller någon av de södra öarna i Thailand och det går flera båtar om dagen.

Vad tyckte vi om vädret

Kanonfint väder. Soligt, torrt och i princip aldrig under 30 grader. Ganska blåsigt på norra delen av ön men desto mer uppfriskande då.

Vad tyckte vi om prisläget

Vi hittade egentligen ingenting som var riktigt budget såsom det är möjligt att göra i tex Indonesien. Har man gott om pengar på fickan så känns Langkawi förstås billigt och man får rätt mycket för pengarna, speciellt på lyxresorterna som kostar från ca 1000 kronor per natt. Vi hade förväntat oss att ganska så lätt hitta backpacker-vänliga priser men tyvärr inte. 

Vad tyckte vi inte om

Det känns som att hela inlägget handlar om allt vi inte gillade med Langkawi. Jämfört med de flesta andra platser som vi har besökt så hamnar Langkawi väldigt långt ner på listan och vi ser det endast som ett stopp på vägen till någon av de sydligaste öarna i Thailand. 

Vi tipsar!

  • Hyr moppe!!!!
  • Bo på lyxresort...
  • ...annars res direkt vidare till Koh Lipe eller någon av de andra thailändska öarna som bara ligger en timmes båtresa bort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar