tisdag 7 april 2015

Vi sammanfattar: Vietnam


Vad tyckte vi om att bo och leva

Vi hade lite blandade känslor om Vietnam efter att ha spenderat en vecka i Hanoi och Hue. Det blev inte direkt bättre efter att vi hade flugit från Hue till Ho Chi Minh och sett hur respektlösa vietnameserna kan vara. De kan definitivt inte stå i kö eller vänta på någonting och när vi flög så hann piloten knappt landa planet förrän alla hade rest sig och skulle ta sina väskor. Däremot så hjälpte Ho Chi Minh till att hjälpa oss få en skönare upplevelse av Vietnam. Det är en väldigt trevlig stad och ännu trevligare så fort man slutat bry sig om den ständiga rusningstrafiken. Det är varmt, över 35 grader så ständigt intag av vatten är att föredra. Vi bodde i distrikt 1 mitt bland sköna krogar och fik. Lily's Hostel var riktigt trevligt (200 kronor per natt) och New Saigon Hostel var nästan lika bra (250 kronor per natt).

Hue hann vi upptäcka under en dag och då besökte vi citadellet. Det var kul att se en annan större stad i Vietnam men den erbjuder ingenting utöver det vanliga. Trafiken här var nog den värsta vi upplevt i Vietnam bara för att alla tutar helt hänsynslöst hela tiden. Vi googlade på det och såg att man förbjöd "onödigt" tutande för ett par år sedan men det verkar ingen bry sig om. Vårt hotell Hong Thien (180 kronor per natt) var helt OK men personalen försökte sälja på oss en massa utflykter och resor.


Hanoi har många historiska platser som är värda ett besök men i övrigt är staden ganska trist. För turister är det egentligen bara ett stopp på vägen till Sapa eller Halong Bay eller till och med Kina. Hanoi har sin charm men den är verkligen inte lika öppen och välkomnande som Ho Chi Minh. Vi bodde på fantastiskt bra Hanoi Blue Inn Hotel som kostade 250 kronor per natt med otroligt bra service, fint rum och god frukost.


Vi besökte ön Phu Quoc ett par dagar också. Om du googlar på ön så kommer du få se fantastiska stränder och vackra vyer. Ledsen att behöva göra dig besviken men 99 % av ön ser inte ut sådär. Bilderna visar Sao Beach som är väldigt vacker med kritvit sand. Vung Bau Beach är lugn och trevlig. Vi ville också åka till Dai Beach (nordväst) som det tipsas om i många guideböcker. Efter att ha åkt på en grusväg i ett par kilometer längs med stranden och fått se massor av "hus" med presenningar som tak och väggar blev vi stoppade av en polis och var tvungna att vända. Vi förstod rätt snabbt att ett företag som heter Vinpearl håller på att bygga upp en enorm resort och att vi åkte igenom "arbetarbostäderna". När vi kom upp till stora vägen så körde vi förbi golfbana, vattenland och såg enorma hotellkomplex och tio minuter tidigare hade vi sett hur otroligt enkelt arbetarna bodde, det kändes verkligen osmakligt.


Förutom Sao Beach och Vung Bau Beach är resten av ön är smutsig, stökig och väldigt ocharmig. Long Beach som är den största stranden på västkusten där flest hotell ligger är ganska trist med smutsig vatten och mycket maneter. Langchia Hostel var väldigt mysigt och vi var mer än nöjda med vårt rum med balkong som vi betalade 140 kronor per natt för. Läs vår granskning av resmålet Phu QuocBokaMinResa.se


De flesta vietnameser (bortsett från de på flyget mellan Hue och Ho Chi Minh) är väldigt vänliga och hjälpsamma. Däremot så har de mycket begränsade engelskakunskaper och i 9 fall av 10 förstår de ingenting. I Ho Chi Minh har de locals vi träffat pratat lite bättre engelska, vilket inte är så konstigt för HCM är en betydligt mer internationell stad än t.ex. Hanoi. Överallt man kommer så finns det pushiga försäljare som vill att du ska köpa allt från piratkopierade böcker till tuggummi.Lily's Hostel i Ho Chi Minh


Vad tyckte vi om att äta och dricka

Utbudet i alla städer har varit helt enormt. I Hanoi åt vi en hel del vietnamesiskt, inte minst på båtturen i Halong Bay. I Hue åt vi inte mycket alls men vi åt väldigt god pasta på ett ställe som heter Risotto. I Ho Chi Minh testade vi en hel del spännande restauranger med mexikanskt, kräftor, sushi och köttbullar. I Ho Chi Minh finns det fantastiskt mycket att välja på och allt håller väldigt hög kvalitet. Vi besökte ett mikrobryggeri på Pasteur Street som var riktigt trevligt. Ett stort plus med Vietnam är att man kan köpa frukt och fruktjuicer nästan överallt och de smakar fantastiskt. På Phu Quoc fanns det också en hel del roliga restauranger att välja mellan; en svensk som hade goda sallad, en tysk med schnitzel, en indier och så såklart massor av skaldjur, vi plockade ihop en egen grillbuffé med massor av olika skaldjur på ett lokalt ställe nere i hamnen i Phu Quoc. Det var otroligt gott men vår kära vän Caroline hade oturen att få en dålig mussla men hon repade sig tack och lov rätt snabbt.

Eftersom Emma var sjuk ett par dagar och inte var ett dugg sugen på lokal mat så kan vi inte säga att vi har ätit oss igenom alla vietnamesiska specialiteter. Däremot så har vi provat på ett par olika spring rolls och nudelsoppor som varit riktigt goda. Det är vanligt i Vietnam att äta nudelsoppa till frukost och det är rätt trevligt faktiskt. Frukostarna på hotellen vi har bott på har (förutom i Hanoi) varit rätt trista. Överallt i Vietnam säljs små baguetter och de serveras med osaltade ägg och en banan och en kopp te, that's it. Det tröttnar man på ganska snabbt! Middag på Cafe Zoom i Ho Chi Minh

Vad tyckte vi om att ta sig runt

Vi promenerade väldigt mycket i både Hanoi, Hue och Ho Chi Minh. Taxi är billigt om orken har tagit slut men man ska se upp, dubbelkolla taxametern och kolla på Google Maps under tiden så att chauffören kör rätt. På Phu Quoc hyrde vi moppe ett par dagar (60 kronor per dag) och upptäckte ön. Det var en bra investering för annars hade vi inte fått se så mycket annat än stranden vid vårt hostel. Sao Beach är det bästa ön har att erbjuda!

Vi flög inrikes ett par gånger och det är inte helt billigt, ungefär lika dyrt som i Filippinerna. Hue till Ho Chi Minh kostade 800 kronor per person. Ho Chi Minh till Phu Quoc (t/r) kostade 1000 kronor per person. Vi åkte tåg från Hanoi till Hue och det kostade 500 kronor per person och resan tog ca 14 timmar. Vi tog det bästa alternativet i form av kupé och de har fyra bäddar. Det finns alltså inga kupéer med två bäddar på standardtågen.Med Patrik och Caroline på roadtrip på Phu Quoc.

Vad tyckte vi om att göra

Vietnam är fullt av historiska platser som lockar många turister. För att få se någonting annat "off the beaten track" så måste man anstränga sig. Det finns såklart massor att uppleva på landsbygden men det är en annan typ av resa än vad vi gjorde nu. Vi har gillat att upptäcka städerna, bara strosa omkring, gå på muséum och få en bild av hur Vietnam fungerar. Vi spenderade två nätter i Halong Bay, på kryssningsbåten Aclass Opera. Det var Niclas 30-årspresent till mig och det var en fantastisk upplevelse. Naturen är oslagbar och vi besökte ett par coola ställen, bland annat grottor och stränder. Vi håller med många när de säger att Halong Bay är en plats man besöker en gång i livet och sen är det bra med det. Båtturen var dyr (!) och vi tyckte inte riktigt att vi fick valuta för pengarna.

Några dagar på stranden på Phu Quoc var riktigt härligt. Vi fick en fantastisk 30-årspresent av Patrik och Caroline - varsitt provdyk! Det var hur kul som helst och en helt fantastiskt upplevelse, dessutom hade vi en riktigt trevlig dag på båten. Vi skulle väl däremot inte säga att Phu Quoc är en optimal destination för dykning. Inte på långa vägar lika fina koraller som i Filippinerna.
Vad tyckte vi om vädret

Norra Vietnam. Kallt. Grått. Regnigt. Kallt.
Södra Vietnam. Soligt. Varmt. Underbart. Första dagarna i Ho Chi Minh var det över 35 grader och det är nästan lite för mycket. På Phu Quoc var det också varmt och soligt, två nätter kom det regnskurar.


Halong Bay


Vad tyckte vi om prisläget

Vietnam är billigt. Så är det bara. Flyg och tåg är nästan oproportionerligt dyrt jämfört med vad allting annat kostar. Vi har bott väldigt bra, framförallt i Hanoi och Ho Chi Minh. Nästan femklassig service för lite mer än 200 kronor per natt. 

Mat och dryck är väldigt billigt och det går att äta lokal mat för bara några kronor. Vällagad västerländsk mat kostar ca 20-40 kronor per rätt. Öl kostar mellan 4 och 10 kronor på en "normal" restaurang. På de lyxiga ställena kan samma öl kosta upp till 40 kronor. Drinkar kostar från 16 kronor och uppåt, på lyxiga ställen kostar en drink från 60 kronor.

Vad tyckte vi inte om

  • Vädret i Hanoi/Hue. Regn regn regn och bara 20 grader. KALLT!
  • Vietnam är smutsigt och stökigt och det är svårt att kommunicera på engelska.
  • På hotellen i Ho Chi Minh blev vi varnade och uppmanade att alltid ha koll på våra värdesaker och väskor när vi går på stan, risken för stölder är rätt stor tydligen.
  • Man ser överallt äldre människor som blivit skadade av Vietnamkriget. Dessutom har vi mött många i 50-årsåldern som är missbildade och har allvarliga medfödda skador till följd av det som befolkningen utsattes för under kriget.
Inflygning över Ho Chi Minh

Vi tipsar!

Använd Tripadvisor när ni är i Ho Chi Minh och vill njuta av god mat (och inte vill hamna i turistfällor). Vi testade restaurangerna i topprankingen och de är fantastiskt bra. 

Turistvisumet i Vietnam är bara 15 dagar vilket har gjort att många resebyråer skapat resplaner där man kan se hela landet under två veckor. Locals är väldigt pushiga att man ska åka hit och dit. Vi skulle (precis som med Filippinerna) starkt rekommendera att bara se några få platser på den lilla tid man har. Allting utav värde är väldigt turistigt så det kräver mycket research för att få se någonting annat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar