tisdag 4 april 2017

En vecka i Cairns

Vår hemresa till Sverige började i mitten av mars. Niclas föräldrar anlände, Emma jobbade sina sista pass på jobbet och vi packade ihop vår lägenhet i Melbourne. 22 mars lyfte vi mot Cairns för en helt fantastiskt vecka i tropiskt klimat!


Men först några härliga bilder från de sista dagarna i vårt älskade Melbourne. Vädret kunde inte ha varit bättre och vi cyklade runt staden, åt god mat och bara njöt av det bästa av Melbourne. Det kändes verkligen vemodigt att lämna staden som vi bott i så länge och som vi kommit att älska så mycket. Vi hoppas på ett snart återseende.

Efter många veckor med fantastiskt sensommarväder var det riktigt risigt på morgonen när vi skulle lämna Melbourne. Blåsigt, ösregn och inte mer än 15 grader. Riktigt bra tajming att flyga norrut till värmen. Från regniga Melbourne till soliga Cairns på en förmiddag!Vi bodde på Clifton Sands precis vid Clifton Beach som ligger två mil norr om Cairns. Ett supertrevligt ställe där vi bodde i egen lägenhet med havsutsikt och tillgång till både pool och grill. Otroligt prisvärt för ca 500 kronor per natt.


Första dagen åkte vi på utflykt till Port Douglas som ligger ca 30 minuter norr om Clifton Beach. Vi gjorde några stopp längs vägen för att fotografera de fantastiska vyerna, vi tog en titt i hamnen och åt lunch i centrum.Det var så underbart att vakna tidigt på morgnarna och promenera ner till stranden för att se solen gå upp. Ett par morgnar blev det också strandträning medan solen gick upp. Otroligt härligt!

På Emmas födelsedag gjorde vi en utflykt till Kuranda som är en liten by i bergen. Vi skippade alla turistfällorna och tog bilen till Barron Falls, det stora vattenfallet, och sedan vidare till Wrights Lockout. 


På vägen hem från Kuranda åkte vi in till Cairns, handlade på en fantastisk frukt- och grönsaksmarknad och köpte prinsesstårta (och lite svenskt godis) på Cafe Fika.

Eftersom vi hade grill på hotellet så lagade vi nästan alla måltider hemma. Vi grillade allt från skaldjur till anka, färska korvar och grönsaker. Fantastiska semestermiddagar! En kväll gick vi över gatan till Coco Mojo. En typisk kvarterskrog som var fullsatt nästan jämt. Menyn var riktigt kul med många sydostasiatiska specialiteter. Vi körde libanesiskt till förrätt och italienskt till huvudrätt.
Vi hade sedan ett par riktigt lata dagar med poolhäng, strandpromenader och kortspelsturneringar. Vi höll koll på den hotande cyklonen Debbie som ett tag såg ut att gå rakt mot Cairns men senare vek av söderut istället. Det var vi väldigt glada för, och vi drabbades inte alls av ovädret. Inte mer än att den blåste upp riktigt varma vindar mot Cairns och vi hade nära 40 grader varmt måndag och tisdag. 

Näst sista dagen i Cairns åkte vi till Mossman Gorge för lite äkta australiensisk djungel. Ska tilläggas att det var aningen turistigt och det tog en stund innan vi insåg att vi var tvungna att ta en shuttle bus (för $10) från besökscentret till utgångspunkten, men väl framme i djungeln var det en riktigt härlig promenad!
Efter djungelturen var vi rejält sugna på matsäcken som vi packat med oss, och vi hittade en perfekt plats vid stranden nere i Mossman. Sista dagen i Cairns var riktigt lat (och otroligt varm). På kvällen kunde vi inte ens sitta ute, vilket säger en hel del. Det blev soluppgång på stranden, poolhäng, strandpromenad och en sista grillning innan det var dags att packa väskorna igen.Det blev en tidig onsdagsmorgon innan vi skulle ta flyget till Sydney. Vi ville hinna med en sista soluppgång på stranden innan vi lämnade Cairns. Det blev sedan en fin flygning till Sydney, om än en timme längre då vi var tvungna att flyga runt cyklonen.


ETT PAR CAIRNSTIPS

  • Cairns är dyrare än övriga Australien (av de platser vi har varit på, ska tilläggas). Här finns fler turistattraktioner och framförallt Stora Barriärrevet driver upp priserna, så ta i lite i överkant när du planerar din resbudget. T.ex. ville vi äta thai till lunch en dag men en grön curry kostade över $20 så det slutade med att vi åt grön curry i Sydney istället för $9.50 per person.
  • Bil är ett måste. Alla hyrbilsföretag finns på flygplatsen så det är lätt ordnat. Hyrorna är billiga och bensinen är dessutom väldigt billig.
  • Det finns många marknader i Cairns där du bl.a. kan handla fantastisk frukt och grönt till bra priser.
  • Skyltar med varning för krokodiler finns överallt. Vår värd på hotellet avrådde från att vistas på stranden efter mörkrets inbrott.
  • Längs hela kusten finns kubmaneter och under sommaren (från oktober/november) avråds från bad såvida du inte befinner dig på något av de avgränsade badområdena. Om du snorklar/dyker vid Stora Barriärrevet krävs våtdräkt. 
  • Cykloner förekommer varje år och kan ställa till med stora problem. Se till att ha en ombokningsbar flygbiljett.
  • Räkna med ca 2000 kronor (!) per person för en dags snorkling på Stora Barriärrevet. 
  • Vi har nog skrivit om det tidigare, men solen är otroligt stark i Australien så använd inget lägre än solskyddsfaktor 50. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar