fredag 7 april 2017

SAS Business Class: Hong Kong - Stockholm

Hong Kong International Airport. Klockan 07.00. En aningen spänd väntan i incheckningsdisken för att få veta om vi skulle komma med flighten till Stockholm. Vi skulle resa som staff tillsammans med Niclas pappa som jobbar på SAS och då får man vänta tills incheckningen är klar för att veta om det finns några platser kvar. Ca 1,5 timme innan flighten skulle gå fick vi våra boardingkort till SAS Business och vår hemresa kunde börja.


Efter att vi gått igenom immigration och säkerhetskontrollen hade vi en dryg halvtimme på oss tills vi skulle boarda planet. Perfekt, tänkte vi och gick mot loungen. Efter att ha blivit omdirigerade vid första loungen insåg vi skulle vara tvungna att ta ett tåg till en annan terminal för att komma till Star Alliance's lounge, så vi fick klara oss utan helt enkelt. Istället gick vi till gaten för att vänta på boardingen.


08.45 var det boarding och till vår förvåning så var det ingen priority boarding för Businessresenärerna. Det var en och samma kö men sedan boarding genom två olika ramper. Lite dåligt kan man tycka! Väl på planet blev vi visade till våra platser 4D, 5A, 7A och 8A. Ganska snart kom flygvärdinnorna och serverade den där efterlängtade champagnen.  


Det behöver knappast nämnas att benutrymmet var väl tilltaget. Stolen gick att justera i en massa olika lägen förutom full flat bed som man fick bädda själv med lakan, täcke och kudde från Hästens. Bredvid stolen fanns en riktigt bra avlastningsyta med upphängning för hörlurar, vattenflaska, laddningsstation, läslampa och kontrollpanel. Ni har säkert alla hamnat framför en skärm som man nästan får slå på för att det ska hända något. Det var riktigt schysst med en ny skärm med scrollfunktioner och bra touch. Det blev förstås ett par filmer under resan. Kan verkligen rekommendera Jackie!Vid stolen fanns också en toalettväska med sovmask, sockar, hudkräm, öronproppar, tandborste och tandkräm.


Medan vi smuttade på champagnen så delade flygvärdinnorna ut menyn för resan. En väldigt trevlig och genomarbetad sådan (om än med många grammatiska fel i det engelska språket) som framförallt bjöd på många intressanta dryckesalternativ. 

Framåt 9.30 lämnade vi gaten och taxade ut mot banan. Vi kunde följa resan genom två noskameror. Inte helt oväntat var det kö ut till landningsbanen och vi lyfte inte förrän 10.00. Vi fick se mycket av Hong Kong under vår stigning.Det dröjde inte länge efter start innan vi blev serverade fördrink. Niclas tog en Dry Martini medan Emma ville ha ett glas champagne till. Till fördrinken fick vi baconlindad sparris och rösti. Gott med aningen svårätet. Champagnen däremot var riktigt bra!Efter en dryg halvtimme var det dags för förrätt. Vi båda åt tonfisken som serverades med syrad kål och saffransmajonnäs. Till den fick vi sallad och bröd. En riktigt trevlig förrätt! Niclas valde champagne medan Emma drack ett fantastiskt vitt vin från Italien. Ytterligare 30 minuter senare var det dags för varmrätt. Niclas tog en grillade grisen med ett gott rödvin medan Emma valde svamppastan ihop med ytterligare ett glas av det italienska vita vinet. Niclas varmrätt var sådär medan pastan var sanslöst god, även om den ser rätt trist ut på bild. 


Efterrätten var en riktig höjdare! En fantastisk mochatårta med utsökta hallon och en liten sudd bladguld på toppen. Färsk frukt med passionsfruktskräm. Olika sorters ostar med en otroligt god temarmelad. Och till det ett riktigt bra sauternesvin och cappuccino från "riktig" espressomaskin.  Lunchserveringen höll oss sysselsatta i över två timmar och sedan blev det skön vila till ett par filmer. I bakre delen av Business Class fanns toaletterna (fräscha men inget speciellt) och ett bra utbud av magasin och tidningar. Här fanns också en bar där vi kunde förse oss med vin, kaffe, frukt, godis, choklad, chips och vatten. I business ingick också gratis wifi så vi kunde surfa under resan.


Drygt 1,5 timme före landningen i Stockholm blev vi serverade vårt pre-landing meal. Bröd, smör och lufttorkad skinka till förrätt och sedan en buffé med kyckling eller fisk samt ris och grönsaker. Gott men inte mer än så.Sedan väntade en fin inflygning över skärgården och vi passerade Norrtälje längs vägen. Vi landade i Stockholm vid 14.40 på måndagseftermiddagen efter 10 timmar och 37 minuters flight. Det var drygt 10 grader och strålande sol när vi landade på Arlanda. En riktigt härlig vårdag med andra ord!
PLUS MED SAS BUSINESS CLASS
Att åka bekvämt med gott om benutrymme gör en lång resa till en helt annan upplevelse och det var fantastiskt kul att äntligen få flyga business. På det hela taget en mycket bra flygning som vi skulle ge betyg 7 av 10, framförallt p.g.a. den bristande servicen.
 • Bra stol med många funktioner (men struligt om inte alla funktioner funkade).
 • Snygg och stilren kabin.
 • Otroligt bra viner och kul dryckesutbud.
 • Lunchen som helhet var riktigt trevlig.
 • Baren var kanon!
  FÖRBÄTTRINGSPOTENTIAL HOS SAS BUSINESS CLASS
  • Servicen! Om man jobbar med service får man bita ihop och göra ett riktigt bra jobb även om man är på dåligt humör. Vi fick knappt ett leende när vi gick ombord och inte mycket till hälsning när de serverade champagnen före start. Framförallt de som sedan serverade maten var riktigt griniga. Den unga kinesiska flygvärdinnan överlevererade totalt i jämförelse med de andra som verkade ha jobbat på SAS alldeles för länge. 
  • Detsamma gällde servicen från piloten som bara gjorde ett utrop före start och sedan ett före landning. Eftersom att navigeringssystemet i våra skärmar inte fungerade så hade piloten lätt kunnat göra ett utrop med information om flygrutten och lite mer detaljer kring resan.
  • Filmutbudet var väldigt snålt. Det fanns ett litet utbud av serier men det fanns bara ett avsnitt av respektive serie - då kan det faktiskt va. Glansiga skärmar som hade behövt ett filter så att man inte kunde se vad resenären bredvid tittade på.
  • Lunchen var som sagt riktigt bra men måltiden som serverades före landning var ingen höjdare. Kändes mest som att de serverade någonting för sakens skull. Vi hade dessutom bara en dryg timme på oss så vi fick nästan skynda oss att äta färdigt.  

  Inga kommentarer:

  Skicka en kommentar