söndag 5 oktober 2014

Fjärde veckan i vår nya tidszon

I onsdags trodde jag att det var tisdag och hade ingen aning om vart måndagen tagit vägen. I lördags trodde jag att det var söndag och undrade varför de byggde så ivrigt på hotellet bredvid.. Har nog varit en aningen förvirrad vecka. Hur som helst... veckan har varit riktigt skön och harmonisk - vår sista vecka i Canggu. Vi har varit lika produktiva och kreativa som vi har gjort ingenting = solat och badat. Vårt tema, favoriter i repris, övergick nog ganska snart i något i stil med: Pris x Smakupplevelse = det kör vi på!  





I måndags åkte vi till ett café som vi inte varit på förut. Olé Olé Ollie som har massor av cupcakes och en mysig trädgård. Bra wifi, gott fika och vi fick ett par kreativa timmar.





Och sällskap av den här skönheten :)






Vi åt lunch på en liten warung (Bumi) med väldigt lokal feeling. Det är vanligt här att sådana ställen här har massor av olika rätter och så får man plocka ihop sin egen måltid. Riktigt gott och väldigt billigt. Vår lunch inkl. en flaska vatten kostade drygt 30 kronor.



Tisdagen var väl ingen höjdardag. Niclas var trött och jag hade ont i magen. Efter en tupplur i skuggan på stranden kände vi oss fräschare. Våra amerikanska grannar Bobby och Casey åkte till Borneo och lämnade olivolja och balsamvinäger till oss, vilket gav oss massor av inspiration, så vi åkte till deli'n och köpte lite godsaker. På kvällen åt vi grillad kyckling, hemgjord tzatziki (mmmm), tomatsaller med balsamvinäger, gröna oliver och rostat bröd med olivolja och salt. Fantastiskt gott!

I tisdags gjorde jag oxå en övningsuppgift i en av mina kurser, Lean Toolbox. Uppgiften gick ut på att göra en 5S vilket i korthet betyder att strukturera, städa och standardisera någonting i syfte att det ska bli mer effektivt. Temat var enkelt; varje gång vi ska lämna huset glömmer vi alltid någonting och måste låsa upp dörren igen och hämta det vi ska ha. Ganska så tröttsamt i längden, så jag gjorde en 5S på strandväskan, jobbväskan och alla våra prylar. Jag var mycket nöjd med resultatet.

Från kaos...
... till ordning och reda :)
Mycket lättare att se vad man behöver ta med sig hemifrån! 

Onsdag. Nu mådde vi bra igen. Lagade lyxfrukost med mango, jordgubbar och passionsfrukt. Lämnade in kläder på tvättning. Satt och jobbade på Deus. Drack gott kaffe. Åt god lunch. Hängde ett par timmar på stranden och Niclas hyrde en body board. Middag på en mysig liten restaurang nära oss med väldigt lokal feeling. Däremot så lagar mannen (frun tar beställningar) även god västerländsk mat och igår var vi sugna på snapper och gordon bleu. 

Niclas fotar sin smoothie - SÅ GOD!
Min arbetsplats för dagen
Drygt 150 kronor för fika och lunch 
Vår trädgård. Längst bort ser ni Rasta!
Så här ser jag oftast Niclas nuförtiden ;)
Vi fick uteplatsen vattnad. Läs mina reflektioner kring mannen på bilden på Instagram!
Utsikt från huvudkudden
Niclas badar!
Jag fotar Niclas - och det blåser!!

Torsdag inledde vi med löpning till stranden och tillbaka, och sedan yoga på verandan. Vi låg och drog oss länge i sängen efteråt och sedan åt vi supergod frukost med papaya och tomatomelett. På väg ner till stranden ligger det franska caféet Monsieur Spoon som säljer bröd och franska patisserier. Vi har kollat på menyn någon gång och sett att priserna är liiiiite i överkant av vår fikabudget. Idag unnade vi oss det. Och vilken god fika sen!!!! Oh my! Fantastisk cappuccino och god iste. Jag tog två macarons, en citronsmak och en mandelsmak - pure heaven! Niclas tog ett bakverk med äppelkräm i som smakade ljuvligt. Dessutom bra wifi och skön musik. För att vara lite neggo så kunde de inte erbjuda sojamjölk till kaffet vilket magen fick erfara några timmar senare. Det gillade jag inte! Men i övrigt var vi mycket nöjda, trots att ovanstående kostade ca 62 kronor.




Lunchen var billigare än fikat :) 60 kronor.

Chicken Satay
Vanlig roti
Vegetarisk roti

När vi satt och åt vår lunch fick vi plötsligt syn på alla häftiga lampor som hängde i taket. Jippie för kreativitet :)





Vi hämtade upp kläderna som vi lämnat in på tvättning. Vi gillar att det var ordning och reda på det här stället (till skillnad från det förra). 45 kronor kostade det och vi fick med alla kläder hem som vi hade lämnat in!


Och köpte öl (och virke) så att vi skulle "klara oss" de sista kvällarna i huset :)


På torsdagskvällen åt vi middag på La Mexicana som sägs vara en av topp 3 restauranger i Canggu. Efter att ha köat oss igenom trafikkaoset på huvudvägen till Denpasar så kom vi slutligen fram. Trots att servicen var riktigt seg (började dock bra) och Niclas fick en skål med guacamole på sitt ben så var maten HELT FANTASTISK!!! Vi drack två frozen margaritas, en bintang och beställde först lite nachos med guacamole, tomatsalsa och bönröra. Sedan tog vi en sizzler med grillad entrecote och räkor som vi delade på. Till det fick vi mjuka tortilla, nachos, grillad paprika och lök, guacamole, creme fraiche, pepperoni, tomatsalsa, bönröra, sallad, ost, rött ris och ett par starka såser vid sidan om. Ca 270 kronor kostade alltihop, vilket var vår dyraste måltid hittills. Förutom en gång när jag lagade skaldjurs- och löjromstacos hemma i Solna så var det här den bästa mexikanska mat vi ätit!!!







I fredags åkte vi tillbaka till Ole Ole Ollie (som vi var på i måndags) för att jobba/plugga. Vi var väldigt nöjda den här gången oxå :)

Niclas tog en Orio-cupcake 
Min hette Black Velvet - och medan jag åt den spelades Black Velvet på caféet vilket jag tyckte var ett skönt sammanträffande!

Jag drack en kopp balinesiskt kaffe med söt mjölk. Verkligen uppiggande! Speciellt med en söt smiley vid sidan om. 


Jag gillar det här budskapet på toaletten. Kanske något för oss svenskar att tänka på som slänger allt i toaletten...



Skön fredagseftermiddag. Lunch på den billiga Warung Bumi (som vi var på i måndags). En stunds vila hemma och sedan strandhäng med reggaemusik och öl :)




Den här hästen är SÅ vacker!




Och den här mannen oxå :)





Lördag. Vår sista dag i Canggu. Några kreativa timmar på Deus. Smarrig lunch. Strandhäng. Happy hour på Le Pirate. Kortspel hemma på verandan i väntan på att åka till sportbaren och kolla på fotboll. Chelsea - Arsenal. Jo men visst. När vi kom dit strax före 21 så såg vi att matchen inte var förrän på söndag. Niclas måste från och med nu dubbelkolla allt som har med mitt seende att göra. Turen med det hela var att vi åt jättegod pizza på Pizza House på vägen hem - supertunn botten och god fyllning. Till detta en skön trubadur. 






Gratis öl på Le Pirate #welikeit 
Tilltugg till ölen - calamares


Bra kort!


Nu längtar vi efter att få åka vidare och göra upp nya resplaner för kommande veckor! Idag flyttar vi till Ubud, så det här inlägget kommer innan söndagen är slut. De första dagarna i Ubud är en överraskning till Niclas, han har alltså ingen aning om vad vi ska göra! Så det kommer att komma till inlägg från Niclas nästa vecka om vad som hände! Från tisdag så ska vi bo en vecka mitt i Ubud. Kommer såklart komma massor av bilder sen!

Frukost in the making



Veckans reflektioner
  • Jag kan inte förstå varför de kör så stora bilar här. Vägarna är supersmala och ofta kan inte ens två bilar mötas varpå lång kö uppstår. Vad sägs om att byta ut de vrålstora Toyota-bilarna till små smidiga varianter?
  • Stämningen i trafiken är så lugn här. Bilar och mopeder tutar på varandra för att de ska vara uppmärksamma på varandra, typ i korsningar och på tvärgator. En vänlig liten tut att inte skada varandra. Det är fint på något vis :)
  • Merparten av alla västerlänningarna inkl. australiensarna kör moppe utan hjälm. WHY??? Kan inte förstå hur man kan vara så dum... Vi hörde talas om en australiensisk tjej som drack sig full någonstans i byn och körde moppen hem på kvällen, kraschade, blev inlagd på sjukhus i fem nätter (för 1000 dollar per natt) och sedan fick flygas hem med ambulanstransport till Australien för vidare vård - och hon hade ingen försäkring - och skulle troligen vara tvungen att sälja sitt hus för att kunna betala för alltihop....
  • Ytterligare en trafikreflektion... Jag tror att de egentligen vill köra på höger sida här. I svängarna kör "alla" på fel sida och det är liksom vedertaget. Och så en liten tut på det!
  • Jag tror att våra städtjejer busar lite med oss. Första dagarna fick vi toalettpapper, sedan fick vi inte det. Ett tag bytte dem regelbundet handdukarna, sedan slutade dem med det (tills vi la handdukarna blöta på golvet). De har var eller varannan dag tömt soporna på toaletten (inget papper i toan) men nu har de inte tömt på en dryg vecka. Första vattentunnan bytte de åt oss (vi lämnar pengar och de fixar) men senaste två gångerna har Niclas fått hjälpa till. Sist stod vattentunnan på verandan och väntade när vi kom hem. Nu i veckan stod vattentunnan på verandan men utan rengöringsservetten som man ska ha när man byter tunnan. Plus är att de organiserar alla grejer i badrummet när de städar där, så att hårsnoddarna ligger i ordning och tandborsten står tillsammans med de andra prylarna.
  • Balineserna i vår lilla by har en mycket trivsam dygnsrytm. Klockan 6.00 är alla igång på ett eller annat sätt. Klockan 20.00 är det nästan tomt på gatorna. Det finns ett ställe nere vid stranden som har öppet till 4.00 och vi undrar om någon verkligen är där så länge... Alla som bor här lever lugnt, är uppe tidigt och surfar/yogar eller vad man nu gör, äter nyttigt, njuter av gott kaffe, dricker måttligt och går och lägger sig tidigt. Snacka om framgångsrecept för att leva länge :) 
  • Det jag precis beskrev har även fått mig att reflektera över att merparten av restaurangerna/caféerna i byn har öppet för frukost, brunch och lunch - sedan stänger de kring 15.00. Ett fåtal ställen har öppet från frukost till efter middag, och vissa ställen har bara öppet på kvällen. Så vill man njuta av något speciellt måste man vara ute i rätt tid!
  • När man har gjort en beställning på ett café eller en restaurang så säger de alltid "let me repeat your order". Jag gillar det där så himla mycket för det blir aldrig några missförstånd. Vi kan liksom leva i harmoni med varandra :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar