lördag 25 oktober 2014

Vi sammanfattar: BALINu när vi har lämnat Bali bakom oss så kommer här den första sammanfattningen av en region eller ett land som vi har bott i. Vi tänker strukturera upp alla sammanfattningar likadant så att det är lätt att hänga med. Mycket nöje!


Vad tyckte vi om att bo och leva

Canggu, Ubud och Amed. Bali från söder till norr. 


Canggu satte verkligen avtryck hos oss. Fantastisk plats att bo på med sköna människor, avslappnad atmosfär och grymt bra mat. Lokalbefolkningen var suveräna och alltid hjälpsamma. Även om de inte alltid kunde så bra engelska så gjorde de sitt yttersta. Tillgång till bra internet nästan överallt och schyssta stränder (speciellt om man gillar att surfa). Vi hyrde ett hus via AirBnb i Canggu och det var verkligen toppen. Canggu kan vi absolut åka tillbaka till - många gånger! Allting i Canggu är väldigt enkelt :)

Ubud var nog lite av en besvikelse. Stimmigt, stökigt och superturistigt. Vi gillade verkligen våra utflykter utanför stadskärnan och landsbygden är fantastiskt fin. Man kom inte nära lokalbefolkningen alls och kvaliteten på det mesta var rätt låg. Ubud kommer vi inte åka tillbaka till för att bo, möjligen åker vi dit tillsammans med nära och kära för att ta en tur i Monkey Forest. Vi bodde centralt i Ubud men standarden var rätt så dålig på Pande Permai. Däremot var Aria Villas en fantastisk upplevelse.

Amed var jättemysigt. Skulle vara lite knivigt att bo här i eget hus en längre tid, fanns inte direkt några supermarkets för att handla egen mat. Lokalbefolkningen var ganska osköna på det viset att de började bli rätt så "desperata" i slutet på högsäsongen och "bara" ville tjäna pengar. Vi bodde på Amed Harmony Café & Bungalows och hade verkligen tur, vårt hotell var helt underbart.

Vad tyckte vi om att äta och dricka


Vad gäller mat och dryck så var Canggu helt överlägset. Det går inte ens att hitta så god mat i Sverige!! Deus var en av de bästa restaurangerna i byn med fantastiska sallader (och grymt bra spellista) vilket även Betelnut hade. Indonesisk mat fanns på många platser, bland annat Dandelion och Ithaka som var riktigt bra. Vi gillade verkligen Roti Canai som påminde lite om maten i Indien. Det fanns oxå flera ställen med gott fika, t.ex. Ole Ole Ollie och Crate. En av de bästa grejerna med Canggu är att de gör helt makalöst gott kaffe!!!! Vi lyxade till det på ett par restauranger, t.ex. La Finca som hade grym tapas. Vi kan hålla på hur länge som helst... Maten i Canggu var världsbäst!! Och Dirty Deus kommer vi aldrig att glömma, Niclas favoritdrink med Bintang, chilisås, lime och salt. 

Det blev en kontrast när vi kom till Ubud där det var svårt att hitta schysst mat för schysst pris! Inte förrän vi tog oss till slutet på en gränd hittade vi mat till rimligt pris. Kafe har trevligt utbud av ekologisk mat och Seniman hade helt klart bra mat och dryck, men inget som vi kommer komma ihåg när vi blir gamla. Japanska restaurangen som vi åt på flera gånger, Angkasa förtjänar verkligen ett besök av alla som åker till Ubud. Ligger längst in i en gränd från Monkey Forest Street. Café Pomegranate som ligger bland risfälten var en underbar upplevelse, sangrian var riktigt god. I övrigt var vi inte särskilt imponerade av Ubud! 

Amed hade massor av restauranger längs den långa strandremsan. Det var verkligen härligt att kunna äta färsk fisk till varje måltid i Amed (om man så önskar) och det går att komma billigt undan! Vi åt lunch hos en fiskare som fångat fisken själv samma morgon. På vårt hotell Harmony Café var de riktigt duktiga på att grilla fisk och den grillade tonfisken kommer vi minnas ett tag framöver. Det kommer vi även göra med vår lunch som innehöll larver.. not so good! Vi åt oxå en riktigt god pizza på Reef Bar. Drycken bestod i huvudsak av Bintang och vatten. En eftermiddag köpte vi en flaska vitt vin som vi drack vid poolen och det smakade SÅÅÅÅ GOTT!!!!

Vad tyckte vi om att ta sig runt


Vi hyrde motorbike på alla platser. Det är verkligen ett oslagbart sätt att ta sig runt (utan moppe hade vi inte ens sett hälften av allt vi fick uppleva med) så länge man inte gör som Emma och kraschar i diket. Trafiken är överlag rätt galen på Bali så det gäller att ha koll på vad man gör - och kör på rätt sida (vänster). Det går även att hyra cykel i princip överallt från ca 20 kronor och uppåt per dag. 

I Canggu fick vi tack vare vår husvärd Frieder lokalpris med 12 kronor per dag medan det i Ubud och Amed kostade 30 kronor per dag att hyra motorbike/moppe. 

Det finns ett dominerande taxiföretag på Bali som ska vara tillförlitliga. Vi åkte med dem från Canggu till Ubud. Resan kostade 180 kronor, vilket var det pris som vår husvärd hade erbjudit oss för en privat chaufför. 

Överallt i Ubud fanns det chaufförer som stod på gatorna och försökte göra körningar åt turisterna till diverse utflyktsmål. De skyltade dock aldrig med sina priser och vi frågade inte heller eftersom att vi hade egen moppe. Däremot fanns det massor av små researrangörer som förutom privata resor även erbjöd shuttle bus som är en minibuss. T.ex. kostade minibussen till Amed ca 150 kronor medan privat chaufför skulle ha kostat drygt 300 kronor. Det gäller att vara en van chaufför för att ta sig runt i Ubud, trafiken är tidvis väldigt hektisk. Många gator är enkelriktade men mopparna kör ändå som de vill, däremot kan det bli väldigt trångt då. Vid ceremonier står trafiken stilla och då gäller det att ha tålamod.

Även i Amed fanns det en hel del arrangörer som kunde boka shuttle bus åt en. Härifrån kunde man även boka båt ut till bland annat Gili-öarna. Det var enkelt att ta sig runt i Amed eftersom att allting händer längs huvudgatan och det är inte mycket trafik. Enda risken är att man kör av vägen medan man beundrar utsikten.

Överlag är vägarna på Bali utav bra standard även om de är betydligt smalare än hemma i Sverige. Man kan ta efter balinesernas körstil och använda sig av en lätt tutning så fort man närmar sig ett annat fordon.

Vad tyckte vi om att göra


Canggu var suveränt för jobb och plugg eftersom att uppkopplingen var så bra. När vi var där öppnade ett kontorshotell som är till för just detta. Canggu är för surfare och vågorna är riktigt bra! Självklart går det bra att bara ligga på stranden men det blåser en del (vilket inte solglasögonen gillar) och det är långgrunt. Stranden har svart vulkansand och är inte lika tilltalande som en kritvit paradisstrand, vilket inte lockar lika många turister och barnfamiljer till Canggu. Vi skulle absolut säga att maten är en del av upplevelsen i Canggu! Det är inga problem att ha Canggu som bas när man upptäcker Bali. Det finns en hel del att se i närheten oxå. I Canggu finns allt förutom barnvänliga stränder och kristallklart turkosblått vatten.

I och runt Ubud finns massor av historiska platser som man gärna kan ägna tid åt att upptäcka. Vi gillade verkligen vandringen vid elefantgrottan. Även Ubud var bra för jobb och plugg, det fanns ett par caféer anpassade för de som kombinerar resande med jobb. Även i Ubud fanns det ett kontorshotell.

Amed var all about the snorkelling and diving. Man kunde i princip åka längs hela norra kusten för att upptäcka havslivet och det fanns dessutom ganska många kända platser under vattnet som var värda ett besök, t.ex. sjunkna skepp och tempel. Det fanns många dykshoppar som alla hade kurser och dykutflykter. 

Vad tyckte vi om vädret


Trots att Bali är litet så varierade vädret en del. Vi hade tur som knappt upplevde något regn på våra 1,5 månader på Bali, för det börjar närma sig regnsäsong. Det kom några droppar en natt i Canggu och det regnade en morgon i Ubud, men det är allt. 

Canggu var som sagt ganska blåsigt och fuktigt. Många dagar var det en skön bris som gjorde att det inte kändes så varmt. Temperaturen låg på ca 28 grader på dagarna och 25 grader på nätterna. För det mesta njöt vi av strålande sol!

Ubud var ungefär som Canggu men mindre blåsigt vilket gjorde att det kändes varmare. Vi skulle tro att det var ca 30 grader på dagarna och 25-27 grader på nätterna. Vissa eftermiddagar var det lite mulet och då var det riktigt behagligt att vara ute och fara.

Sen kom vi till Amed. Whoa! Här var det varmt! Som vi skrivit om i ett tidigare inlägg så gör den norra bergskedjan att den fuktiga luften stannar i söder och gör att det blir torrt och varmt i norr. Det var nästan inte ett moln på himlen under våra fem dagar i Amed och dagstemperaturen låg på ca 33 grader. På nätterna sjönk det till ca 28 grader. AC är absolut att föredra när man bor i Amed!

Vi tyckte vi om prisläget


Bali är med svenska mått mätt definitivt billigt. Vi skulle tro att prisläget är ungefär 30-50 % jämfört med priserna i Sverige. Men jämfört med övriga Sydostasien så ligger Bali i överkant. Alkohol (undantaget öl (12 kr) som kostar nästan som hemma) är dyrt medan bensin och ris är billigt. Vi tittade en del på kläder i surfshopparna i Canggu och där kostade plaggen nästan lika mycket som hemma om vi utgår från typ MQ-priser. Ubud var dyrast av de platser vi bodde på och där fick vi leta för att hitta billiga alternativ. 

I Canggu kändes det verkligen som att vi fick mycket för pengarna. I Amed var prisläget, tro det eller ej, lite högre jämfört med Canggu - eftersom att det låg ganska så avsides så visste de att de kunde ta lite extra betalt. T.ex. kostade bensinen 3000 Rp mer per liter i Amed än övriga Bali. Man kan tycka att det skulle vara billigt att köpa fisk som är lokalt fångad men icke, det kostade ca 50 kronor medan en lokal rätt går på kanske 20 kronor. 

De flesta budgetboenden med OK standard ligger på 200-300 kronor per natt, även om det såklart finns en del ännu billigare alternativ. För 1000-1500 kronor per natt får man femstjärnig lyx :) 

Vad tyckte vi inte om


Bali håller på att bli överexploaterat. Så är det bara, whether you like it ot not! Canggu är fortfarande en orörd pärla men inom några år så är det nog kört där också. Seminyak var helt hemskt, dit vill vi inte åka igen. Även Ubud har förlorat sin själ jämfört med hur det var där för några år sedan när Emma var där ett par veckor. Det är verkligen synd men vi antar att det är en "naturlig" utveckling när någonting blir väldigt populärt hos väldigt många!

Vi har fått ta oss igenom ett par krämpor. Förkylning, krockskador, skärsår, träningsvärk, munsår, magont, illamående, simmarklåda och framförallt myggbett. Däremot har vi varit väldigt förståndiga med solen och sluppit/undvikit både solsting och onda solbrännor.

Vi tipsar!

 • Hyr moppe - det är SÅ värt det!
 • Folk kommer alltid att vilja veta vart du ska, hur du ska ta dig dit, hur länge du ska stanna osv osv osv... Det bästa är att alltid svara att man inte vet, och när de erbjuder massor av alternativ så be att få fundera på saken. Många frågar vart man ska av ren artighet men många utnyttjar detta för att de vill tjäna pengar.
 • Om ni bara har en vecka på Bali (eller en månad... eller ett år): ÅK TILL CANGGU! Det finns massor av schyssta hus att hyra via AirBnb.
 • Sola INTE mitt på dagen.
 • Köp mirakelförkylningstabletterna Stop Cold.
 • Använd myggmedel - även om det inte alltid hjälper.
 • Gör research online innan du åker på en utflykt eller testar en restaurang.
 • Följ alltid säsongen när du reser - undvik alltså regnsäsongen!
 • Köp med alkohol från taxfreen på flyget. På Bali kostar en flaska vodka ca 300 kronor.
 • Fråga oss - vi har massor utav fler tips som vi inte kommer på i skrivande stund!

1 kommentar:

 1. Hej!
  hur länge var ni borta sammanlagt, Amed, Ubud och canggu?

  SvaraRadera