tisdag 9 januari 2018

Båttur till Lomboks nordöstra Giliöar

Vilken magisk dag! Fantastisk snorkling, kristallklart vatten, solsken och tre öar nästan helt för oss själva. 


Vi åkte till Labuan Pandan för att upptäcka nordösta Lomboks Giliöar, och vi är otroligt glada att vi började semestern här. Vår båttur idag är en av de bästa vi gjort. Vår fantastiska tjej på hotellet ordnade med båten och såg till att vi fick med oss både lunch, frukt och vatten. I brist på andra turister på hotellet fick vi båten helt för oss själva, och vi betalade 500.000 Rp (300 kr) för hela dagen.  


Vi gav oss av vid 9 imorse för att få bästa möjliga väder. Första stoppet gjorde vi utanför Gili Petagan, en ö med bara mangroveskog men också med fantastisk snorkling utanför kusten. Otroliga koraller och massor av fiskar. Andra stoppet blev på den otroligt lilla ön Gili Kapal, knappt 100 meter lång, som vid högvatten inte ens sticker upp ur havet. Här fanns inget att snorkla efter men det var desto mer häftigt att bara vara.


Helt tagna av det vackra vattnet for vi vidare till stopp nummer tre, Gili Bidara. När vi lade till med båten så hade en fiskare precis fångat en bläckfisk som vi sedan fick smaka när den var nygrillad. Förutom vi på ön så var det en familj från Jakarta och sedan kom det ett sällskap från ett annat hotell i Labuan Pandan. 

Vi promenerade runt Bidara och upptäckte en liten fiskeby på södra sidan. Efter att vi ätit lunch på stranden snorklade vi längs med stranden och njöt otroligt mycket av det klara vattnet och de färgglada fiskarna. Familjen från Jakarta var fascinerade av Niclas längd och ville ta gruppfoto. Vi tog sedan båten till dagens sista stopp, Gili Kondo. Ungefär lika stor som Bidara men inte alls lika snorkling. Vi tog en liten promenad och låg länge och plaskade i det perfekt tempererade vattnet. 

Vinden låg på allt mer från nordost så vid 3-tiden åkte vi tillbaka in mot land. Vågorna gick ganska höga men med stabil båt och rutinerad kapten så var det inga som helst problem, man kan vara säker på att de varit med om värre. Sen att vi blev dyblöta, det är en helt annan sak. 

Vi älskade verkligen vår dag ute bland de små Giliöarna. Så lugnt och tyst, och inte ens en handfull andra turister i närheten. En helt unik upplevelse vi rekommenderar alla att göra! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar