fredag 19 januari 2018

Häng med till Gili Gede

I tisdags reste vi från livliga Gili Trawangan till Gili Gede som visade sig vara raka motsatsen, en fantastiskt lugn ö som liksom kräver av sina besökare att varva ner. Med det sagt så blev det två otroligt lugna och sköna dagar på ön som tillhör Lomboks södra Giliöar.


Resan från Gili T gick väldigt smidigt (vilket var välkommet efter Emmas matförgiftning) tack vare Gili Getaways direktbåt till Gili Gede (med ett kort stopp i Senggigi på Lombok).


Väl framme på Gili Gede kom hotellet och hämtade upp oss med sin båt. Efter en kort båtresa längs Gedes östkust checkade vi in på Tanjungan Bukit, ett litet hotell som ägs av Alain från Frankrike och Ira från Indonesien. Hela stället var mysigt, med katter och höns som spatserar omkring och geckos i badrummet. Gili Gede håller på att få elektricitet och tillgången på vatten är begränsad, så förhållandena är enkla (med våra mått mätt ska tilläggas).

Ira och Alain lagade oxå fantastiskt god mat till oss - bl.a. mie goreng, rendang, curry, gado-gado och satay. Det finns inga restauranger på ön så vi åt alla måltider på hotellet.


Den enkla beskrivningen av Gili Gede är att det finns ingenting att göra här. Stränderna i söder är inget vidare och under regnsäsongen fylls vattnet av lera och smuts från fastlandet så man badar inte i första taget. De bästa stränderna ligger på norra sidan och om man bor på Tanjungan Bukit så är det ca 4 km promenad dit. Det finns en promenadväg som i princip går runt hela ön, och det finns en del att upptäcka till fots (inte minst getter, kor, höns och katter). Lokalbefolkningen är, trots ett tiotal hotell på ön, inte alls vana vid turister och tittar skeptiskt på en medan barnen kommer springande och ropar "hello". 
En eftermiddag promenerade vi från hotellet till Kokomo Resort som är öns främsta dragplåster när det kommer till hotell. Längs vägen passerade vi små byar, "sjön" och övergivna hus. Vi var rejält svettiga när vi kom fram så det blev en svalkande dryck på Kokomo innan vi vände hemåt igen.

Södra Giliöarna upplevs bäst på båttur. Andra dagen stack vi iväg efter frukost och började med att snorkla utanför Gili Rengit för att sedan stanna på Gili Layar. Gili Asahan är oxå en vacker ö i området och många åker till Gili Nanggu som ligger längre österut. Åter till Gili Layar, denna lilla pärla till ö. Pytteliten med kritvit strand, liten kiosk, uthyrning av snorkelutrustning och ett hotell. Åker vi tillbaka till det här området ska vi absolut bo på Layar Beach Bungalow med fantastisk snorkling precis utanför dörren. Efter att båten släppt av oss och vi snorklat in till stranden (efter att vi skrämt slag på en liten sköldpadda) så låg vi och gottade oss i solen tills vi var redo att åka hem och käka lunch.
Gili Gede är verkligen lugnet självt (åtminstone för nu - ön är troligen på väg att exploateras) och det gäller att komma hit med rätt förväntningar. Om man vill fullkomligt slappna av, njuta av naturen och äta god indonesisk mat så är Gili Gede (eller någon av de andra södra Giliöarna) helt rätt resmål! 2 kommentarer:

 1. Låter helt underbart! Kommer definitiv lägga till dom här öarna i våra rese planer. Hur lång tid tog det med båt från gili t? Hur kändes säkerheten på båten? Vi reser med 2 barn så säkerheten känns som a & o. Åkte med scoot sist vi va där, båten mellan gili t o lembongan var kanon. Mellan bali o lembongan... aldrig varit så rädd. Kan ha berott på vågorna oxå.
  Kul att få följa er resa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna. Kul att du gillar inlägget. Resan tog ca 1,5h och vi tyckte aldrig att det blev obehagligt men kan förstå att vissa kanske kan göra det då det är en del vågor utanför norra Lombok. Sista 30 min var väldigt lugna då den sträckan är i lä bakom södra Lombok. Hör gärna av dig igen om det är något mer du undrar över.

   Radera